Klasnová (VV): Při projednávání zákona o veřejných zakázkách chybí spousta poslanců

07.06.2011 18:23

Projev na 19. schůzi PS PČR, dne 7. 6. 2011

Klasnová (VV): Při projednávání zákona o veřejných zakázkách chybí spousta poslanců

Vážená paní předsedající, vážení členové vlády, paní poslankyně, páni poslanci, jsem velmi ráda i v kontextu dnes dalších projednávaných zákonů, že nyní jednáme o návrhu novely zákona o veřejných zakázkách, a mrzí mě, že se těší takové malé pozornosti a že tady chybí tolik poslanců, protože tato norma má potenciál uspořit státu desítky miliard korun. Je to norma, která výrazně omezí všudypřítomnou korupci a která zvýší průhlednost přidělování zakázek. Manipulace při rozdělování a realizaci veřejných zakázek jsou dnes natolik rozšířeným jevem, že je i například Transparency International označuje za systémový problém.

Mé informace a analýzy ukazují, že tato oblast je dnes klíčovou oblastí české politické a ekonomické korupce. A bohužel v objemu korupce a neprůhlednosti veřejné správy je Česko na úrovni banánových republik typu Zimbabwe. V rámci veřejných zakázek jsou vynakládány prostředky v rozsahu 17, 5 % hrubého domácího produktu, což je 635 miliard korun v roce 2009, z toho z veřejných rozpočtů 14 % HDP, což je 508 miliard korun v roce 2009. David Ondračka z Transparency International odhaduje, že až 90 miliard se v případě veřejných zakázek tzv. ztratí, ať už kvůli korupci nebo nehospodárnosti. Ekonom Pavel Kohout již dříve poukázal na to, že kdyby nebylo těchto zbytečných výdajů při zadávání státních a veřejných zakázek, nemusel by dokonce existovat schodek státního rozpočtu. Vidím, že vás to všechny velmi zajímá, tak jen tak dál. Sama coby opoziční zastupitelka Prahy 1 vím, jak neuvěřitelné manipulace a plýtvání dnešní stav legislativy umožňuje. Praha 1 - "nejbohatší" obec na počet obyvatel v republice - prohospodařila na neprůhledných a předražených zakázkách téměř všechen svůj majetek. Proto vítám návrh ministra Věcí veřejných Kamila Jankovského a z pohledu komunální političky oceňuji, že od roku 2014 bude výběrové řízení vypisováno u každé zakázky nad sjednocenou hranici 1 miliónu korun. Zruší se tak nešvar tzv. podlimitních veřejných zakázek, které umožňují obcházet klasické výběrové řízení a klasické standardní výběrové řízení a které má ráda nebo oblíbila si nejedna radnice včetně Magistrátu hlavního města Prahy. Tento snížený limit půjde ruku v ruce s vyšší publicitou veřejných zakázek a výběrových řízení. Zcela nově budou významné veřejné zakázky s hodnotou od 300 miliónů korun podléhat schválení vlády či zastupitelstva a musí k nim být vypracován oponentní posudek. Novela zavádí elektronická tržiště pro nákup vybraných komodit u zakázek určitého rozsahu, zde jenom připomínám, že na některých rezortech Věcí veřejných, ať už to bylo Ministerstvo dopravy anebo Ministerstvo vnitra ještě za exministra Radka Johna, se přistoupilo už k těmto elektronickým aukcím a ušetřily se tak desítky, ne-li stovky miliónů korun.

Každé výběrové řízení bude zveřejněno na internetu. Novela také zdůrazňuje povinnost poskytovat informace v režimu 106/1999 Sb. Občanům by tak neměly být žádné informace odepřeny, jak tomu dnes bývá běžnou praxí.

Mezi nově povinně zveřejňované dokumenty patří konečná cena veřejné zakázky, smlouvy i se změnami a dodatky, obsah smluv s hodnotou od 500 000 korun, seznam členů hodnoticích komisí a také předběžné oznámení veřejné zakázky měsíc před samotným zahájením. Novela zavádí informační povinnost o vlastnické struktuře firem ucházejících se o veřejnou zakázku. Akciová společnost musí uvést aktuální seznam vlastníků akcií k datu podání nabídky, jejichž souhrnná jmenovitá hodnota přesahuje 10 % základního kapitálu. S tím jde ruku v ruce další požadavek věcí veřejných, o kterém se zde hovořilo ráno při hlasování, resp. ve dvě hodiny při hlasování o pořadu schůze, aby byly pozměňovacím návrhem v občanském zákoníku a v souvisejícím zákonu o obchodních korporacích zrušeny anonymní akcie. Připomínám, že to je forma vlastnictví, kterou kromě České republiky povolují na celém světě už jen dva ostrovní státy. Veškerou dokumentaci uvedenou v § 155 o veřejných zakázkách bude nutné uchovávat nově po dobu deseti let. V případě, kdy dodavatel v nabídce uvede jakékoli nepravdivé informace, bude podle novely možnost odstoupení od smlouvy daná zákonem.

Jak už uvedl Kamil Jankovský, z výběrového řízení by měly zmizet také nesmyslné kvalifikační požadavky, kvůli kterým jsou potom výběrová řízení diskriminační a lze je šít na míru vybraným uchazečům. Při nedostatečné soutěži novela povinně přikazuje zrušit zadávací řízení, pokud na trhu není dostatečná konkurence a pokud po posouzení nabídek zbudou méně než tři. Novela také ruší losování, které, jak víme, je nejen notoricky známé z případu z Karlových Varů a je ho velmi snadné manipulovat. Transparentnost, kterou na český trh vnese tato novela, provázela také celý její vznik. Nejprve na textu pracovala expertní skupina, výsledek její práce Ministerstvo pro místní rozvoj dalo k dispozici široké veřejnosti. Zapracovány byly podněty od organizací jako Transparency International, Americká obchodní komora, Oživení, Otevřete se cz. Oldřicha Kužílka nebo Platforma pro transparentní veřejné zakázky.

Jistě i na této novele přes všechnu přípravu se dají najít nějaké chyby. Velkou roli při jejím zavádění v praxi bude mít navíc také lidský faktor. Přínos novely je však nesrovnatelně vyšší. Věci veřejné nechtějí bojovat proti korupci jen slovy, nechtějí dotovat státní rozpočet jen zvyšováním poplatků, na něž doplatí občané. Tato novela omezí korupční prostředí v Česku a státnímu rozpočtu pomůže desítkami miliard korun ročně. Prosím vás proto, kolegyně a kolegové, abyste tuto novelu podpořili. Děkuji vám.

Více:
Ministr Jankovský: Věřím, že tato novela by mohla poměry v oblasti veřejného zadávání změnit

##PROFIL 1241##

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Oslavy konce 2. světové války nejsou jenom Slavnosti svobody v Plzni

8:06 Vích (SPD): Oslavy konce 2. světové války nejsou jenom Slavnosti svobody v Plzni

V těchto květnových dnech si opět připomínáme konec 2. světové války v Evropě a definitivní porážku …