Volby v Krupce znovu neplatné. Rozhodl tak krajský soud

08.06.2011 14:20

Ústecký krajský soud zrušil platnost hlasování v opakovaných komunálních volbách v Krupce na Teplicku. Ty se uskutečnily začátkem května a byly důsledkem machinací s hlasy sociálně slabých obyvatel.

Volby v Krupce znovu neplatné. Rozhodl tak krajský soud

Řádné říjnové volby v Krupce na Teplicku provázely loni machinace s hlasy sociálně slabých obyvatel, zejména z problémového sídliště Maršov. Tehdy se jen pár desítek minut po otevření hlasovacích místností shromáždilo na Maršově několik desítek místních, kterým skupina neznámých mužů radila s vyplňováním lístků, slibovala dvě stokoruny a pak je svážela do volebních místností.

Opakování voleb dosáhla skupina zástupců menších stran, která uspěla s ústavní stížností. Volby byly prohlášeny za neplatné a nové se uskutečnily začátkem letošního května. I před nimi aktivisté tvrdili, že ani tentokrát neproběhnou volby čistě. Organizovali proto občanské hlídky, které měly jejich průběh dokumentovat.

Velký počet lístků byl vyplněn shodně

Po rozhodnutí ústeckého krajského soudu se komunální volby v Krupce musí opakovat. To, že se nakupovaly hlasy voličů, dokazuje i větší počet shodně vyplněných lístků. Návrh stran zrušit platnost celých voleb soud zamítl. Hlasovat by se tedy mělo o stejných kandidátkách jako v květnu.

Soudkyně Markéta Lehká v odůvodnění rozhodnutí uvedla, že soudci zkoumali všechny hlasovací lístky a zjistili, že jich je větší počet vyplněný shodně. Podle ní to sice nemělo vliv na rozdělení mandátů volebním stranám, když ale soudci hlasy přepočítali, zjistili, že by to mělo vliv na to, kteří konkrétní kandidáti by se do zastupitelstva dostali.

Uvedla ale, že zákonné důvody ke zrušení neplatnosti voleb, což by znamenalo i sestavení nových kandidátek, soud nenašel.

K věci:

Krupka zase volí, s hlasy se obchoduje i tentokrát 

Krupka bude volit znovu. Bez Věcí veřejných 

V Krupce se opakují volby. Na průběh dohlédnou policisté a komisaři

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jednooký Ukrajinec o své armádě. Stále slouží. Vyplavalo to nejhorší

12:41 Jednooký Ukrajinec o své armádě. Stále slouží. Vyplavalo to nejhorší

Nejsou vojáci, není munice, nejsou opevnění. To jsou závěry polského analytika Konrada Muzyky ohledn…