Cyrila Svobodu vyhodili z ministerstva zahraničí. Politická msta, tvrdí

10.06.2011 7:36

Bývalý předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda byl propuštěn z ministerstva zahraničních věcí. Doposud ho chránil zákon o platech ústavních činitelů, díky kterému nemohl být propuštěn nejméně rok po odchodu z parlamentu. Nyní lhůta vypršela.

Cyrila Svobodu vyhodili z ministerstva zahraničí. Politická msta, tvrdí

Svoboda ve čtvrtek převzal výpověď, teď je ve dvouměsíční výpovědní lhůtě. V ochranné lhůtě byl od 3. června minulého roku. Bývalý poslanec chápe svůj vyhazov jako politickou pomstu. „Je to vyhazov z důvodů politických, nic jiného v tom není. Jako v sedmdesátých letech," řekl Svoboda deníku Právo.

Oficiálním důvodem výpovědi je závažné porušení pracovní kázně. Svoboda totiž založil firmu s názvem Diplomatická akademie, což odporovalo jeho postavení státního zaměstnance. Stejnou instituci pod stejným názvem přitom mělo i ministerstvo zahraničí.

Podle Svobody se jedná o zástupný problém. O vzniku firmy prý informoval svého zaměstnavatele už v prosinci loňského roku a nikdo mu nic nevyčetl.

Založil firmu, aby si zajistil práci po odchodu z ministerstva

„Nezakládal bych firmu, pokud by ministerstvo plnilo své povinnosti a umožnilo mi výkon práce," vysvětlil Svoboda deníku Právo.

Exposlanec tvrdí, že mu ministerstvo od začátku bránilo ve výkonu práce už v době, kdy nastoupil jako poradce náměstka ministra. „Neměl jsem ani stůl, mohl jsem se opřít o zeď a koukat," řekl Svoboda deníku Právo.

Svoboda měl dostat vyhazov už před rokem, kdy se stal nežádoucí osobou v resortu ministra Karla Schwarzenberga (TOP 09). Uchránil ho ovšem zákon o platech ústavních činitelů, který zaručuje všem poslancům a senátorům návrat k zaměstnavatelům. Přitom nesmí dostat rok výpověď.

Schwarzenberg také odmítl v říjnu 2010 prodloužit Svobodovi mandát člena Evropské komise pro demokracii prostřednictvím práva. Svoboda kvůli tomu požádal o schůzku s ministrem, ale byla mu prý odepřena.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

20:21 George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

Americký prezident Joe Biden se potýká při řešení situace na prestižních univerzitách, obsazených pr…