Poslanec ODS Doktor: Odborářští bossové parazitují na pracujících

12.06.2011 0:01

PŮLNOČNÍ ROZHOVOR Místopředseda Rozpočtového výboru Michal Doktor z ODS se obává, že potom, co budou provedeny reformy, může se vláda rozpadnout. Odborářští předáci podle něho mají nezasloužené výhody, o kterých řadoví členové mnohdy ani neví. Rozhovor, původně pořízený ještě před rozhodnutím soudu, které znemožnilo konání stávky odborů, může nabýt v jeho světle nových významů.

Poslanec ODS Doktor: Odborářští bossové parazitují na pracujících

Jaký je váš obvyklý program o půlnoci ze soboty na neděli? Díváte se na televizi?

Já mám televizi jako kulisu a přitom si čtu nebo si připravuji nějaké věci. Kdybyste se mě pak zeptal, co v televizi bylo, tak bych nemohl sloužit. (smích)

Dáváte si kafe, čaj, nebo něco ostřejšího?

Když si mohu vybrat, tak si dám červené víno. Ostřejšímu se vyhýbám.

Máte nějakou oblíbenou značku nebo lokalitu?

Ano, je to vinařská oblast Tarapaca v Chile.

V kolik chodíte spát?

Já jsem sova, takže zpravidla chodím spát kolem druhé, někdy až třetí. O víkendu vstávám po osmé hodině, v pracovní den usínám kolem půlnoci a vstávám v půl osmé. Ráno cvičím a pak jdu...

...do rachoty zvesela

Ano. Rozhýbán, rozlámán, jdu do práce.

Teď už k politice. Myslíte si, že vláda vydrží celé funkční období?

Já bych byl rád, kdyby tomu tak bylo. Na druhou stranu cítím stále silněji, že to, co ji drží při životě a to, co ji dává energii přenést se přes komunikační potíže a personální neshody a nedospělost jednoho z koaličních partnerů, je vnímaná povinnost provést reformy a vypořádat se s deficity veřejných financí. Až tyto úkoly zmizí, tak se ta integrující energie vytratí.

Pak si tedy myslíte, že Věci veřejné odejdou z vlády?

Já si vůbec nemyslím, že Věci veřejné v roce 2012, kdy by měly být schváleny základní reformy, budou brát tento rok jako volební výzvu. Já si myslím, že budou ve stále větší krizi z hlediska důvěry voličů. Obávám se, že až se jejich preference přiblíží k nule, tak podniknou sebevražedný manévr otočení se doleva, což je z hlediska voličů zahubí definitivně. Ale budou zde možná jiné subjekty, které v roce 2012 budou chtít vyskočit z břemene vládnutí a učinit rok 2012 supervolebním.

Vy jste kritizoval odbory za to, že zanáší hněv, extremismus a agresivitu do společnosti. Neobáváte se, že jejich vliv bude stoupat a to by mohlo destabilizovat vládu a zabránit reformám? Vezměme si krizi ve zdravotnictví, kdy ministr Heger odborům ve všem vyhověl.

Je třeba rozlišovat mezi akcí odborářů a jejich vyděračství hrozbou odchodu významné části lékařů ze země. Lékaři jsou svým způsobem nenahraditelní a velmi dobře to vědí a v tomto ohledu ta akce byla velmi cynická a dopočítaná do puntíku. Pan ministr selhal v tom, že ve chvíli, kdy bylo veřejné mínění jednoznačně na jeho straně a na straně vlády a bylo proti požadavkům lékařských odborům, tak ustoupil příliš snadno a příliš rychle.

SLEDUJEME téma STÁVKA
Odborový boss Dufek: Necouvneme. V pondělí chci blokádu silnic

Odbory: Stávka bude. Třeba později, ale ještě tvrdší
Zkušený Zbořil: Vyhlášení války. Do ulic vyjdou i ti, kteří nechtěli
Soud zakázal stávku. Kalousek: Stávkujte a budete trestáni

Jinou otázkou je role v komunikaci zásadních reforem, protože tady je dopočitatelné, že nálady veřejnosti a odborů budou stále více korelovat a mít stále více průniků. Je představitelné, že když bude vláda usilovat o snižování výdajů a zásadní přeskládání struktury sociální pomoci a vystoupí proti těm, kteří sociální systém dokázali zneužívat ve svůj prospěch, tak z logiky věci odbory budou mít přirozené příznivce, se kterými se budou snažit reformám zabránit. O to více, že je to dopočitatelné, tak odborům vyčítám, že ve snaze upoutat na sebe pozornost a získat na svou stranu ty, o nichž vědí, že systém zneužívají, z úst odborářských předáků pak zaznívají prohlášení typu „zaneste nenávist do lidí".

Tu nespokojenost vyvolávají úplně zbytečně a napětí vyvolávají předčasně a umocňují ho vyvoláváním nesnášenlivosti. Považuji to od nich za vykalkulovaný postoj, neboť jim ho nevěřím. Přece nejoblíbenějším bonmotem šéfa odborářů Zavadila je věta: „Bohatý levičák je extravagance, chudý pravičák je pitomec". Řadoví členové odborů jsou zneužívanými ovečkami, které vůbec netuší, že ve velké míře jde v odporu odborářských vůdců o zachování jejich současných výhod a prodloužené zneužívání systému, kdy odboráři a odborářští předáci mají mnoho privilegií a výjimek, které zbytek společnosti využívat nemůže.

Poslanci pravice o odborářích: Nenávistná lůza
Poslanci ODS někdo hrozí likvidací. Za to, co řekl o odborářích

Které třeba?

Dva příklady za všechny. Řada z nás je členy různých občanských sdružení, sportovních svazů, náboženských společností, platíme členské příspěvky. Proč proboha odboráři jsou jedinou takovou skupinou, která si může členské příspěvky odečíst z daní? Ať takovou možnost mají členové všech občanských sdružení či politických stran, anebo ať to nemá nikdo. Příklad druhý. Odboráři jsou jedinou ekonomickou jednotkou, která má ze zákona dovoleno porušovat institut ceny obvyklé. Každý subjekt v České republice je kontrolován finančním úřadem, zda ve spolupráci se spojenou osobou, k níž má nějaký vztah, neporušuje ceny obvyklé, například nepronajímá svůj majetek své dceři za nápadně nevýhodných podmínek. Odboráři tohle dělat mohou. Když si odborář pronajímá odborářský majetek, tak správce daně nemůže zkoumat institut ceny obvyklé. To je naprosto neoprávněná výhoda pro odboráře.

Takže podle vás odborářští bossové mají výhody na úkor obyčejných pracovníků, kteří v odborech třeba nejsou organizováni.

Já si myslím, že řadový odborář vůbec netuší, jak obrovské výhody plynou odborářským předákům z využívání odborářského majetku a jak obrovské výhody plynou těm, kteří mají firmy napojené na odborářský majetek.

Poté, co jste zkritizoval odbory, jste dostal řadu agresivních ohlasů. Obdržel jste ale i nějakou podporu?

Je velmi příjemné, že těch souhlasných reakcí jsem obdržel více než těch hrubě negativních. Mám-li vzít ty agresivní vyhrožující násilím či likvidací, tak se mi to nestalo poprvé. Poprvé jsem to řešil s pomocí policie, protože pohrůžky směřovaly vůči členům mé rodiny a mým dětem. Když to směřuje vůči mně, tak to hodnotím velmi zdrženlivě. Společné oběma obdobím je, že se to týká odborářských témat. V životě jsem dělal mnoho konfliktních kauz. Například členům družstevních záložen jsem říkal korektně i velmi nepříjemné věci, ale nikdy se mi nestalo, že by mi nějaký kampeličkář vyhrožoval za mé názory. Když zkritizujete odboráře, tak vám přijdou z Ústí, Mostu a Prahy dopisy s výhrůžkou zmlácení baseballovou pálkou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…