Zablokované silnice, stojící MHD? Takový je život, řekl muž ČSSD

12.06.2011 12:06

MEDIÁLNÍ HODNOCENÍ Nedělní Partie televize Prima řešila klíčové téma posledních několika desítek hodin. Stávku v dopravě a na železnici, kterou v pátek před polednem oznámilo vedení odborových organizací. Hosty byli ministra vnitra Jan Kubice a jeho stínový protějšek Jeroným Tejc z ČSSD.

Zablokované silnice, stojící MHD? Takový je život, řekl muž ČSSD

"Musím uznat, že šlo o překvapivě konstruktivní diskusi," uvádí ve svém hodnocení pro ParlamentníListy.cz analytik Břetislav Polách. "Ministr Kubice sice může vypadat, že neví, jak formulovat věty, často opakuje slova a myšlenky, ale vždy to dává smysl. Stejně tak i Jeroným Tejc, jehož se nebojím označit pojmem ostřílený," dodává Polách.

Nedělní Partie televize Prima ústy moderátora Punčocháře většinu svého času věnovala reálným dopadům případné stávky. Ta byla nejprve v pátek svolána hned několika odborovými organizacemi, ovšem rozhodnutím Městského soudu v Praze byla celá akce následně zrušena. Zástupce ČSSD uvedl ve studiu televize Prima, že šlo o podraz ministr financí Kalouska, jenž trestní oznámení podal a zpochybnil také celý proces.

"Mně přijde divné, že jen pár hodin po podání trestního oznámení vyšle soud justiční stráž a ta během jednání na vládě předá v sobotu toto rozhodnutí zástupcům odborů," konstatoval Tejc. "Protože odbory nemají datové schránky," kontroval Kubice. "A výraz podraz, ten skutečně odmítáme," doplnil.

Kubice dále ubezpečil všechny občany České republiky, že žádné speciální řešení policie neplánuje. Stejně tak se ochránci zákona nehodlají vydávat střemhlav proti odborářům. "Toto bude akce, která bude řešena v rámci kompetencí krajských ředitelů policie, přesná čísla o zasahujících orgánech nemám," přiznal následník Radka Johna na ministerstvu vnitra.


Aktuálně:

Odboráři, kteří v sobotu dorazili na jednání s vládou, byli v chodbách Úřadu vlády zaskočení justiční stráží, která jim předala předběžné opatření, kterým jim soud zakazuje na pondělí vyhlášenou stávku. Jako důvod soud uvedl, že odbory stávku vyhlásily v pátek s tím, že má být zahájena následující pracovní den a nerespektovaly tak lhůtu tří pracovních dní před zahájením stávky tak, jak ji uvádí zákon o kolektivním vyjednávání.

To je totiž jediná norma, kterou je zatím v ČR upravena stávka, Sami odboráři zatím neřekli rozhodně slovo, zda rozhodnutí respektovat budou. Zatím víme jen to, že stávka bude. Podle posledních informací tento čtvrtek. Má trvat 24 hodin.


"Já bych chtěl říct, že tady trochu zaváhal moderátor, který si asi neuvědomil, že sedí proti člověku, který se mnoho let pohyboval v čistě vyšetřovacím prostředí a ne s politikem. Když mu tedy opakovaně pokládal dotazy na počet příslušníků a jiných jednotek, Kubice to příliš nechápal. Pro něj jde (z mého pohledu) o jednu akci z tisíce, kterých se jakýmkoli způsobem účastnil. Naopak velmi dobře celou situaci pochopil poslanec Tejc. Všimněte si, že on, ač zástupce sociálních demokratů, naprosto vynechal útočení na koaličního politika a věnoval se čistě tématu odborů," tvrdí Polách.

Tejc poznamenal to, co v posledních dvou dnech shodně tvrdí sociální demokraté na všech úrovních: tedy jak mladí sociální demokraté, tak ti sněmovní. "Právo na stávku tady je a že se možná odboráři v totálním zoufalství z nejednání vlády uchýlí k blokádám, takový je život," poznamenal stínový šéf resortu vnitra. Moderátor i Kubice slova nekomentovali.

"Ono šlo v podstatě o diskusi policisty a politika, tak to působilo od začátku a tak to nakonec i dopadlo," říká analytik Polách. "Moderátor Punčochář zbytečně tlačil na pilu, od Kubiceho nemohl očekávat žádná zásadní prohlášení a od poslance Tejce se dalo čekat jediné: striktní podpora odborů a jejich organizací," uzavírá Polách.


Deset pohledů na Jana Kubiceho pro ParlamentníListy.cz:

František Bublan, ČSSD: "Kubice je zástěrka, aby si koalice udržela vliv nad vnitrem."

Zdeněk Maršíček, KSČM: "Jeho nekomunikativnost nelze, podle mého názoru, ani omlouvat tím, že dlouhá léta řídil Útvar pro odhalování organizovaného zločinu a že je tedy zvyklý pracovat v utajení."

Jeroným Tejc, ČSSD: "Pokud koalice hledala nestranného odborníka, který dokáže zklidnit neutěšený stav ministerstva vnitra, policie, hasičského sboru či pošty, tak šlápla zcela vedle."

Stanislav Gross: "Kubice se už zapletl, je nedůvěryhodný."

Jiří Paroubek, ČSSD: "Já jenom čekám, že až půjde o funkci ministra spravedlnosti, že vláda sáhne po Jiřím Kajínkovi a až půjde o ministra financí nebo průmyslu, tak povolá Viktora Koženého."

David Rath, ČSSD: "Chtěl bych se zeptat premiéra, jestli to myslí vážně, nebo si dělá legraci. Pokud ano, tak je to hodně nepovedený humor."

Karel Tichý, bývalý šéf protikorupční jednotky: "Pokud by skutečně Kubice a jeho muži chtěli vytvořit podmínky pro došetření starých kauz, jsme pro všemi deseti. Nevěřím ale příliš, že by toho mohl z pozice ministra vnitra dosáhnout."

Janek Kroupa,  novinář: "Jediný, co vám k tomu můžu říct, je, že vím, že Kubice drží slovo. Když byl ředitelem ÚOOZ tak opravdu držel slovo."

Jaroslav Kmenta, novinář: "Jde o jedno z těch lepších řešení. Je zárukou morálního kreditu. Jeho snaha bojovat proti organizovanému zločinu a korupci je známá. Nejsem si však jistý, že bude všelékem. Vnitro a policie je kvůli tomu, co se v nich dělo za posledních deset let, tedy za počínání Langera, Peciny a Johna, v dost desolátním stavu."

Alexandr Vondra, ODS: "Kubice je férový člověk, není třtinou ve větru, nebude podléhat jakýmkoliv privátním vlivům, ta změna je klíčová."


Související:

Reprofoto: TV Prima

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Ing. Petr Mach, Ph.D. byl položen dotaz

cenzura

Jak v EU ovlivníte, zda u nás bude zachována svoboda projevu, kterou má snahu tato vláda omezit a jak píšete i vy, schovává to za jakýsi boj s dezinformacemi?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

8:00 „Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

„Hnus.“ „Odporná chuť i konzistence.“ „Nedá se to žrát.“ – Těmito slovy hodnotí lidé v několika posl…