Ani přechody nebudou ušetřeny. Odbory tam budou bránit dopravě

13.06.2011 9:27

Odbory ve čtvrtek zablokují dopravu ve městech zřejmě přecházením po přechodech. Pro Český rozhlas to naznačil předseda asociace samostatných odborů Bohumír Dufek.

Ani přechody nebudou ušetřeny. Odbory tam budou bránit dopravě

„Na každé komunikaci jsou přechody a my míníme využít těchto přechodů. Ty tam jsou od toho, aby se na nich mohli pohybovat občané. Já nejsem přesvědčen,  žy by to bylo za hranou zákona. V Praze je takto zablokovaná doprava každý den," prohlásil Dufek pro Rádio Česko. Současně připustil, že může jít o stávku politickou.

„Máme tady Ústavu a ta nám dovoluje určitým způsobem právo na stávku z politických důvodů. Kdyby tomu tak nebylo, nevím, kde by byla Česká republika, protože bychom v žádném případě neměli rok 1989," řekl dále Dufek.

" Každý den v Praze je určitým způsobem zablokovaná doprava. Když hovoří pan primátor ´k mým Pražanům´, tak ať se stará o to, aby doprava fungovala," dodal Dufek.

SLEDUJEME téma stávka

Čtvrteční stávka v dopravě bude rozsáhlejší, než měla být ta pondělní. Nevyjedou žádné vlaky a celý den bude stát také MHD v Brně. V Praze a dalších městech bude veřejná doprava výrazně omezena. O konkrétní situaci v metropoli budou odboráři dopravního podniku jednat ještě dnes.

Kalousek: Jde o politiku

Rozhlas připomíná, že pro ministra financí Miroslava Kalouska jde jednoznačně o stávku politickou. Klade si totiž za cíl prosadit koncepty opozice.

„Klade si za cíl přepsat volební výsledky, které tady před rokem byly. Pokud by vláda měla od svého programového prohlášení ustoupit a měla by respektovat koncepty ČSSD, které prosazují odborové centrály, tak tady nemá co dělat. Dohody o parametrech reforem jsou možné vždycky, ale totální systémové změny ideového charakteru, které dají za pravdu levici, možné nejsou," prohlásil Kalousek pro rozhlas.

Stávka byla podle něj vyhlášena v pátek v poledne a nedala možnost, aby se na ní ostatní připravili. "Byla tak připravena velmi neskromným způsobem. A dává tak minimální šanci na přípravu všem, kteří mají minimalizovat škody a bezpečnost občanů," podotkl.

Návrh na podání předběžného opatření, který odborům zakázal stávku v pondělí, nepovažuje ale za takticky zbytečný krok. Ustupovat neprávnímu chování s tím, že by následky mohly být ještě horší, není podle něj možné.

„Byl jsem přesvědčen, že šlo o neprávní a neférové jednání v rozporu s dobrými mravy a městský soud mi v této otázce dal za pravdu. Když se někdo chová v rozporu s dobrými mravy, tak mlčet z taktických důvodů je zbabělost," dodal Kalousek.

Více:
Kalousek to prokaučoval. Stávka bude ještě tvrdší, hlásí odbory

Kalousek vyhlásil válku odborům. Nebo celému národu?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fiala to musí říct první... Úniky z tajných služeb vybraným novinářkám? „Kauza“ Bystroň. Generál varuje

8:20 Fiala to musí říct první... Úniky z tajných služeb vybraným novinářkám? „Kauza“ Bystroň. Generál varuje

Není dobré, pokud tajné služby používají média k „únikům“ ze svých dokumentů, varuje generál a bezpe…