Novinář zamkl odboráře: Vytáčí mě blokáda Prahy, tak jsem je zablokoval

13.06.2011 22:23

REVUE Známý recesista, Jiří X. Doležal, redaktor týdeníku Reflex zamkl v neděli dům odborových svazů na Žižkově. Ke kachlíkové budově dorazil dobře připraven, vybaven řetězem a visacím zámkem. Madla dveří spojil řetězem a do budovy, ani ven, se nikdo nemohl dostat. Doležal nevylučuje, že do čtvrtka přidá ještě nějaký další protest.

Novinář zamkl odboráře: Vytáčí mě blokáda Prahy, tak jsem je zablokoval

Stávka novináři a bojovníkovi za legalizaci marihuany nijak zvlášť nevadí. Co mu vadí je, že se odboráři chystají zablokovat centrum města. Proto, jak sám říká, zablokoval je. Řetez na budově visel asi půl hodiny. Když přijela policie a JXD vyzvala, aby zámek odmekl a řetěz odstranil, poslechl. „Jsem občan dbalý zákonů a jako takový jsem policejní výzvu respektoval, doufám, že se stejně budou chovat i odboráři," řekl Doležal pro ParlamentníListy.cz.

Stávka mi nevadí

„Samotná stávka se mě osobně týká jen okrajově a nakonec mi vůbec nevadí, je to boj mezi zaměstnanci a zaměstnavateli. Vytáčí mě ale hrozně blokáda silnic a především to, že si mě a další občany, kteří s tím nemají nic společného, berou odboráři jako rukojmí. Já rozhodně nejsem autorem vládních reforem, s některými ani sám nesouhlasím, například se zvyšováním hranice pro odchod do důchodu, proto nechápu, proč na ně mám doplácet. Proto jsem se v neděli rozhodl je v neděli zablokovat," vysvětlil novinář redakci.

Psali jsme:
Škromach přirovnal Nečase k Lukašenkovi a Husákovi. Varuje před střelbou
Klaus rozpálil odboráře Duška. Čtěte necenzurovaná slova

Zda chystá do čtvrteční stávky nějaké další prostestní akce, zatím neví, ale zároveň je nevylučuje. „Já mám momentální nápady. Že bych měl třeba na zítřek něco konkrétního naplánováno, tak to určitě ne. Může se ale stát, že přijde nějaký nápad a budu jej realizovat. To zamčení Domu odborových svazů jsem také nijak neplánoval a nepřipravoval, prostě jsem dostal ideu a vydal jsem se tam. Já ale hlavně doufám, že nakonec zvítězí zdravý rozum a bude stávka, ale ne blokáda," tvrdí Doležal.

Kontrovezní názory

Doležal je jako novinář i jako člověk známý svými kontrovezními názory a také bojem za legalizaci marihuany. „Represívní postoj k marihuaně obvykle signalizuje nějakou charakterovou vadu, " tvrdí například.

Mezi jeho další iniciativy patří třeba petice za zrušení České televize. „V době internetu se stala televize veřejné služby beznadějně zastaralým dinosaurem. A protože není možné, aby hospodařila účelně, pojďme ji úplně zrušit," vyzýval loni v říjnu v týdeníku Reflex.

V neposlední řadě se stal také hlasitým kritikem rozsudku 22 a 20 let vězení nad vítkovskými žháři. „Staré biblické přísloví ´oko za oko´ v kauze vítkovských žhářů nebylo naplněno. Zatímco popálené dítě bude mít celoživotní nevratná poškození, žháři budou ve věku, kolik je autorovi tohoto textu, zpátky na svobodě," napsal v Reflexu.


Čtěte také:

Foto: sibik.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš Urban

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Češi včera „okupovali“ Německo. U nákupu protáhlé obličeje nás i Němců

13:21 Češi včera „okupovali“ Německo. U nákupu protáhlé obličeje nás i Němců

Košíky plné zeleniny a potravin, domácí drogerie i autokosmetiky. Tak to vypadalo snad ve všech bavo…