Nečasův dodatek ke koaliční smlouvě: Ve vládě nedojde ke změnám

15.06.2011 7:34

Premiér Petr Nečas (ODS) v dodatku koaliční smlouvy nadále počítá se stejným složením kabinetu, tedy i s ministrem spravedlnosti Jiřím Pospíšilem (ODS) a ministrem vnitra Janem Kubicem. S odkazem na návrh dodatku koaliční smlouvy, který premiér rozeslal partnerům, to píše středeční MF Dnes. Nečas rovněž navrhuje, aby Finančně analytický útvar (FAÚ) nespadal pod ministerstvo financí.

Nečasův dodatek ke koaliční smlouvě: Ve vládě nedojde ke změnám

Podle deníku premiér Věcem veřejným znovu nabízí post šéfa Legislativní rady vlády a výboru pro boj s korupcí. Strana by tak měla ve vládě čtyři místa, jež jí zaručuje koaliční smlouva. Právě nedůstojné zastoupení ve vládě vedlo VV k podmínečnému vypovězení smlouvy k 30. červnu.

FAÚ bude stát mimo jakýkoliv resort

Z dodatku vyplývá, že FAÚ má mít nezávislé postavení jako složka stojící mimo jednotlivé resorty. "Hlava této instituce bude jmenována vládou a parlamentním kontrolním orgánem," cituje MF Dnes dodatek. Podle listu se občanští demokraté a VV obávají, že finanční zpravodajci jsou cíleně po nich. Naopak TOP O9 s dodatkem nesouhlasí. Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) v tom vidí snahu zničit útvar, který dobře funguje.

FAÚ v poslední době odhalil například předražené české předsednictví Evropské unie, za které zodpovídal ministr Alexandr Vondra (ODS). Upozornil také na podezřelý původ sponzorských peněz pro VV.

Dodatek počítá také s tím, že ministerstvo školství udělá analýzu procesu státních maturit a připraví návrh na další případné úpravy. Koalice by do 30. září měla uzavřít písemnou dohodu o rozmístění stranicky nominovaných náměstků na ministerstvech a vláda prosadí úpravu, která omezí využívání akcií na doručitele jako prostředku pro krytí nelegálních finančních toků. Od roku 2012 má vzniknout Generální inspekce bezpečnostních sborů, stojí v návrhu.

Dodatek zavazuje koalici ke zvýšení DPH a prodloužení věku odchodu do důchodu

Koalice má podle dodatku příští rok zvýšit desetiprocentní daň z přidané hodnoty (DPH) na 14 procent a o rok později DPH sjednotit na 17,5 procenta. Dodatek řeší i to, kdy půjdou lidé do důchodu. Právě kvůli tomu budou ve čtvrtek stávkovat odboráři. Podle vládního návrhu se prodlužování věku odchodu bude týkat všech až po ročník 1977 a u pozdějších ročníků se každý rok prodlouží o dva měsíce bez nastavení horní hranice, což podle Nečase dává prostor k dalším úpravám, píše MF Dnes.

Dodatek je zatím jen návrh premiéra Nečase. Nejspíš se tedy ještě změní.

Související:

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…