Klaus ke vládě: Skřípe to. Ale o krizi nejde

27.06.2011 15:28

Ač vnitrovládní půtky často připomínají krizi koalice, prezident Václav Klaus Čechy uklidňuje. Nic tak vážného se prý neděje.

Klaus ke vládě: Skřípe to. Ale o krizi nejde

Současné neshody mezi vládními stranami o dodatku ke koaliční smlouvě nepovažuje prezident Václav Klaus za kabinetní krizi. Podobné třenice uvnitř koalice se podle něj budou opakovat i v budoucnu. Klaus to dnes prohlásil během návštěvy Slovenska.

Kníže: Jednání považujeme za ukončené. Nečas: Nikdo je nedrží

"Tam je prostě permanentní problém a napětí uvnitř této relativně málo sourodé vládní koalice, ale já bych v té chvíli slovo krize nepoužil. Já myslím, že to skřípání v rámci toho koaličního vládnutí, které zrovna teď nastalo, je podle mého názoru jedna z epizod, které se budou jistě ještě, bohužel, opakovat," uvedl v pondělí Klaus po schůzce se svým slovenským protějškem Ivanem Gašparovičem.

Špičkám vládních stran se ani v neděli nepodařilo nalézt shodu na dodatku koaliční smlouvy. Dvě větší koaliční strany ODS a TOP 09 navíc jednání považují za ukončené. Vyjednavači se o víkendu zasekli například v otázce seškrtání rozpočtu školství, které se nelíbí nejmenší vládní straně Věci veřejné (VV). K personálním změnám ve vládě se představitelé koalice na schůzce vůbec nedostali. Dodatkem, který má být hotov do 30. června, podmiňují VV svoje setrvání v kabinetu. Ostatní koaliční strany jsou podle svých předsedů připraveny podepsat to, na čem se strany dosud dokázaly shodnout.

Související: Nedělní jednání K9 by mělo ukončit spory. O Peake i hazardu

Prezident soudí, že vláda složena z vícero politických stran se vnitřním neshodám nevyhne. "To koaliční vládnutí je složité. Každá země, která má koaliční vládu, si to mnohokrát vyzkoušela," dodal prezident, jenž v minulosti byl českým premiérem. Česko a Slovensko procházejí podle Klause podobným politickým vývojem. Také na Slovensku koalice čtyř stran pravého středu řeší vzájemné neshody, v současnosti například druhá největší koaliční strana Svoboda a solidarita odmítá novou finanční pomoc zadluženému Řecku.

Čtěte více:

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas, čtk

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…