Nečas byl varován: John a Bárta budou ničit vládu

28.06.2011 18:42

Věci veřejné mají v posledních měsících popularity zřejmě víc, než by si členové této strany i poslaneckého klubu asi přáli. Nejde totiž o nic pozitivního. Údajná korupční aféra dokonce rozpoutala na jaře vládní krizi. Nyní se zdá, že jde možná vše do finiše - policie věří, že mohlo uvnitř strany skutečně jít o úplatky a vyžaduje, aby byli Jaroslav Škárka a Vít Bárta vydáni k trestnímu stíhání. Mezi tím se blíží poslední červnový den, který VV stanovily jako "deadline" v rozhodování, zda ve vládě budou, či nikoli. Je nasnadě, že důvěra v tuto stranu raketově klesla. A co bude dál?

Nečas byl varován: John a Bárta budou ničit vládu

Strana se jeví navenek od rozloučení se s odpadlíky jako velmi semknutá. Přesto čas od času proniknou kuloáry informace o tom, že z vlády chce odejít, pak zase že nikoli. Na dotazy novinářů odpovídají jednotně a unisono - aby někdy v rozmezí několika hodin svoji odpověď zcela zvrátili v pravý opak.

A tak není divu, že si lidé, a to i politologové a politici, pouze tipují, zda ve vládě tato nejmenší koaliční politická strana nakonec setrvá či nikoli. Shodují se všichni na jednom - málokoho už to baví, neboť jde o nekonečnou hru, zdánlivě bez pravidel.

Ale... Před několika týdny uvedl ve svém komentáři pro ParlamentníListy.cz politolog Zdeněk Zbořil zajímavou prognózu možného vývoje Véček.

Čtěte také:

Peake o trojkoalici: Jsem optimista do poslední chvíle

Hvížďala předvídá: Vláda padne. Co přijde po ní, bude ještě horší

"Kolik jsme již slyšeli různých termínů v prohlášeních, že vládu nepodpoří ten či onen, hlavně však lidé ze strany Věci veřejné, pokud nebude ten nebo jiný požadavek naplněný? On naplněný není a vláda je stále - až na menší úpravy - jen se termíny takovýchto razantních rozhodnutí posunují. Oni vlastně všichni z koalice v této vládě totiž zůstat chtějí - nebo lépe řečeno, chtějí se v ní udržet co nejdéle," řekl tehdy Zbořil pro ParlamentníListy.cz.

SLEDUJEME kauzu Peníze za mlčení ve VV

Véčkaři mohou z vlády odejít a pak rozehrát hru jednotlivců, varuje politolog

Podle něj se proto nějaká zásadní změna zřejmě ani v nejbližším čase čekat nedá. K názoru ho prý přivádí také to, že i volba nového předsedy VV nakonec žádné překvapení nepřinesla. "Zřejmě jim nic jiného, než volba Radka Johna nezbývalo. Na jednání K9 bude také nadále docházet Vít Bárta a Radek John. Jejich prosazování nyní může být daleko silnější a razantnější, poněvadž budou chodit vyjednávat bez zatížení svými vlastními rezortními problémy. Dá se tedy očekávat, že nátlakový potenciál této strany se bude nadále zvyšovat. To by měl mít Petr Nečas na paměti a být připraven na to, že i když jsou nejmenší strana, mohou významně tlačit uvnitř koalice," vyslovil varování politolog. A nastínil ještě jeden možný scénář.

"Véčkaři z vlády odejdou, podepíší dodatek koaliční smlouvy kvůli dalším hlasováním a může se pak hrát před každým hlasováním o každého jednotlivce - véčkaře - zvlášť. Dokonce může nastat i určitá přetahovaná o každého poslance, o kterého se lépe než o celou stranu a celý klub  "postará" strana, která ho bude potřebovat mít mezi svými," uvedl Zbořil.

Potíže je semkly...anebo je vše trochu jinak? Ovšem otázka je, proč?

To, že uvnitř Věcí veřejných nemusí panovat vždy jen jednota, se ukázalo na jaře, kdy nakonec odešli z poslaneckého klubu tři rebelové - Jaroslav Škárka, Stanislav Huml a Kristýna Kočí. Objevovaly se informace i o dalších váhajících, ale ty se nikdy nepotvrdily. A neproniknutelná zeď strany, která má ve svém názvu, "veřejná", dál stojí.

"Jsme opravdu od té doby velmi jednotní. Všechny ty potíže nás semkly," reagoval na dotaz ParlamentníchListů.cz nečlen VV, ale člen jejich poslaneckého klubu Josef Novotný.

Škárka: Jednu dobu se kalkulovalo z rozdrobením strany - jen "naoko"

Jaroslav Škárka, dnes již vyloučený rebel a místopředseda strany, však ParlamentnímListům.cz naznačil, že strana jednu dobu dokonce kalkulovala ve své strategii s tím, že bude vypadat rozdroleně, nejednotně. "Jako že jedna část kolem Radka Johna a Karolíny Peake by šla víc doleva a druhá napravo. Byl to dokonce záměr takto působit," řekl Škárka. Co by však bylo cílem takovéto záměrně vyvolané iluze, neprozradil.

Další z rebelů Stanislav Huml také nebyl schopný slova Škárky potvrdit. „Ničeho takového jsem si nevšiml, nevím, možná jsem to nezaznamenal. Nyní to vše vidím už jen z vnějšku, takže to opravdu posoudit neumím. Každopádně, mohu-li se vyjádřit alespoň k tomu, co se děje v posledních dnech, nese to ve všech detailech rukopis strategie Víta Bárty," sdělil Huml ParlamentnímListům.cz.

Možná překvapení a další zvraty, tedy vyloučit nelze. Každopádně řetěz nepříliš dobrých dnů Věcí veřejných pokračuje.

Bude Bárta a Škárka obviněn? Co to udělá s véčkaři?

Mandátový a imunitní výbor Sněmovny požádá v nejbližších dnech policii o celý vyšetřovací spis ohledně údajného uplácení ve straně. A pak zváží, zda doporučit, jestli mají být Vít Bárta a Jaroslav Škárka vydáni k trestnímu stíhání. Bártu chce policie stíhat kvůli podezření, že se snažil uplácet bývalé poslance VV. Právě Škárku a také Kristýnu Kočí. Bárta tvrdí, že jim peníze půjčil.

Ještě v pondělí přitom však Jaroslav Škárka ParlamentímListům.cz řekl, že obsílku od policie zatím do ruky ještě nedostal.

Bártu i Škárku si však výbor již pozval na další jednání, které bude 12. července. Do té doby se musí vyřešit, zda Sněmovna o vydání poslanců rozhodne již na mimořádné schůzi v červenci, nebo až na řádné schůzi na konci srpna. Tejc odhadl, že to bude až v pozdějším termínu.

Čtěte také:
Bárta dával obálky, Babák nosil pytle. Možná dopadnou jako Sládek
Vyhození Škárka a Huml: Komická vláda. Teď začne válka
Peake otevřeně: Vykopnou nás z vlády. Měli jsme odejít sami

Pokud by sněmovna na některém ze svých jednání skutečně dospěla k rozhodnutí o tom, že Bártu a Škárku zbaví imunity, může je policie obvinit z trestného činu korupce. Pokud ale vydání zamítne, vyloučí stíhání pro příslušný skutek už navždy. Jaké to bude mít následky pro Věci veřejné, se teprve ukáže.

Čtěte také:
Škárka z VV tak moc mluvil, až škodil. Už před rokem

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Češi včera „okupovali“ Německo. U nákupu protáhlé obličeje nás i Němců

13:21 Češi včera „okupovali“ Německo. U nákupu protáhlé obličeje nás i Němců

Košíky plné zeleniny a potravin, domácí drogerie i autokosmetiky. Tak to vypadalo snad ve všech bavo…