Temelín v ohrožení, dochází peníze

30.06.2011 10:39

Českému vládnímu kabinetu i ČEZu by se vyplatila dostavba jaderné elektrárny Temelín. Možná k ní ale nedojde. Problém je prozaický. Nedostatek financí.

Temelín v ohrožení, dochází peníze

I přesto, že česká vláda i elektrárenský gigant ČEZ trvá na tom, aby byly další dva bloky Jaderné elektrárny Temelín dostavěny, je možné, že se tak nestane. Problematická je totiž finanční stránka celé věci. Informaci přinesly Hospodářské noviny.

Levně desítky let

Dostavba Temelína je v současnosti výhodná jak pro ČEZ, tak i Česko. Jaderná elektrárna totiž může produkovat po celá desetiletí levnou energii.

"Zatímco dnes stojí výroba megawatthodiny elektrické energie v hnědouhelné elektrárně spalující plyn dokonce 60 eur, z nukleárního zařízení přije jen na 8-10 eur provozních nákladů," uvedl Jan Tomaník, analytik energetickcýh firem ve společnosti Wood & Company. ČEZ by podle něho měl Temelín dostavět.

Problémem u zmíněných cen je ale to, že jde o ceny bez nákladů na vybudování elektrárny. Další potíže mohou způsobovat emisní povolenky. Elektrárny totiž musí totiž kupovat právě ty, tedy "jakési" pokuty za vypouštění skleníkových plynů do vzduchu, píší Hospodářské noviny.

Konec povolenek?

U plynu se jedná o cenu 5 eur za megawatthodinu, u uhlí 15 eur. Jaderná elektrárna oxidy uhlíku nevypouští, nic tedy neplatí. Konec povolenek by přitom elektřinu z tepelných elektráren radikálně zlevnil.

Právě povolenky, případný tlak Německa na české politiky a také ceny plynu jsou rizika, která ohrožují budoucí výnosy z nových bloků Temelína.

Čtěte také:
Kdyby Temelín stál tam, co Fukušima, nic by se nestalo, tvrdí Kocourek
Chalupa ke kritice Rakušanů: Není důvod k panice. Tsunami tady nehrozí 
Okamura: Japonské memento pro nás 
Dva vojenské speciály přivezly lidi evakuované z Japonska 
Klaus oponuje kritikům jádra: Jsou to populisti 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…