Česko pozor! Černé pasažéry v NATO nechceme, píše Rasmussen

15.07.2011 6:44

Generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen apeluje na premiéra Nečase, aby navýšil rozpočet v oblasti výdajů na obranu. Pokud tak neučiní, stane se prý Česko jen černým pasažérem aliance, který nepřispívá nijak výrazně k její aktivitě. Česko přitom není ani zdaleka jedinou evropskou zemí, která podstatně snižuje výdaje na obranu.

Česko pozor! Černé pasažéry v NATO nechceme, píše Rasmussen

Generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen varoval Českou republiku před snižováním obranného rozpočtu, což podle něj může vést k snížení české účasti na činnosti aliance. Učinil to v dopise adresovaném premiérovi Petru Nečasovi, o kterém ve svém dnešním vydání informuje deník MfDnes.

"Snižování obranného rozpočtu neznamená jen snižování vašich spojeneckých ambicí, ale může negativně ovlivnit i váš příspěvek Alianci do společných operací. A právě toho se obávám," cituje Rasmussena list.

Česko je černým pasažérem aliance

Podle deníku strmý pokles výdajů na obranu dělá z Česka pomalu, ale jistě černého pasažéra v NATO, který se jen veze, aniž by nějak výrazněji přispěl. A právě propad v rozpočtu české armády dosáhl takových rozměrů, že prý přiměl Rasmussena k reakci.

„Redukce výdajů na armádu o 20 procent za poslední dva roky je důvodem k zamyšlení," píše dále Rasmussen, který podle MfDnes apeluje na to, aby se Nečas osobně angažoval při stabilizaci českých výdajů na obranu.

Podle expertů citovaných MfDnes se tak snaží Česko upozornit, aby se snižováním výdajů nedostalo do situace, kdy veškeré peníze armáda takříkajíc "projí" na platech pro vojáky. Jak dodává deník, to se stalo třeba Maďarsku nebo Slovensku, jejichž armády kvůli nedostatku peněz musely omezit i vojenská cvičení. Problém se ovšem začíná týkat téměř všech evropských členů NATO, o čemž svědčí průběh operace v Libyi, kterou systematické škrtání vojenských rozpočtů také ohrožuje.

Dáváme jen polovinu slíbených peněz

Kritikou tohoto stavu nešetří podle listu náměstek šéfa NATO Jiří Šedivý, podle kterého Česko rádo využívá výhod členství v Alianci k své bezpečnosti, ale zároveň ho škrty v rozpočtu podkopává. Praha se prý jen spoléhá na záruky, které české obraně Aliance dává. Česko se při vstupu do NATO zavázalo, že bude na obranu vynakládat dvě procenta svého hrubého domácího produktu. Letos je to ale jen něco přes procento.

Pokud škrty budou pokračovat, náčelník generálního štábu české armády Vlastimil Picek soudí, že Česko bude muset své dnešní politicko-vojenské ambice přehodnotit, protože na ně nebude dostatek financí.

Související:

Kníže radí NATO, jak na to

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…