Nejen škrty, ale i vyšší daně, tvrdí Kalousek k rozpočtu státu

15.07.2011 9:56

Věci veřejné se bouří proti seškrtanému rozpočtu na příští rok. Podle nich to může ohrozit fungování ministerstev, která řídí ministři právě z VV. Šéfa resortu financí ale tato věc nechává klidným a navíc plánuje "levicové" zvýšení daní. Vyplynulo to z rozhovoru pro Mladou frontu Dnes (MfD).

Nejen škrty, ale i vyšší daně, tvrdí Kalousek k rozpočtu státu

Podle Miroslava Kalouska je obecně prý povinností této vlády likvidovat strukturální deficit a existují na to pouze tři instrumenty -  daně, snižování sociální dávek a snižování vládní spotřeby.

„Já jsem předložil extrémní variantu, jak se bude muset snižovat vládní spotřeba, když nebudeme chtít použít ty ostatní způsoby. Vláda o tom rozhodne 20. července," řekl k tomu Kalousek s tím, že v tuto chvíli je to otázka mixu všech tří instrumentů.

„Samozřejmě, že na výdaje tlačíme především. Já jsem hrdý na to, že se už letos podařilo stlačit výdaje o sedmdesát miliard korun. A půjdeme dál," zmínil dále ministr financí.

DPH vyšší? Nejprve o tom debatu na vládě

„Chceme-li akcelerovat a já si myslím, že je teď doba na to, abychom akcelerovali konsolidační proces, tak musíme použít všech tří způsobů. Zvlášť, když vidíme, jak jsou na tom některé evropské ekonomiky," podotkl.

Prý je ze staré školy a tak nechce prozatím prozradit, zda se sjednocená sazba daně z přidané hodnoty ještě zvýší, stejně tak, jestli na knihy anebo léky bude platit výjimka. „Nejprve to projednám ve vládě. Dokud nebude dohoda ve vládní koalici, nebudu se průběžně vyjadřovat k jednotlivým spekulacím," řekl k tomu pouze.

"O jednotlivých krocích musíme mluvit na vládě dříve, než se začneme překřikovat v médiích. Bez ohledu na to, že různí neukojení poslanci pořádají různé tiskové konference. Já bych rád dodržel standardní rozpočtový proces  - vláda a parlament," dodal Kalousek  pro MfD.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …