Nový šéf ČT by měl zaručit, aby po prvních škrtech nezačala televize zrnit

15.07.2011 16:59

Generální ředitel České televize Jiří Janeček hodlá na konci srpna rezignovat na svůj post kvůli špatnému zdraví. Pro zkušené členy Rady ČT je to překvapivý krok, a tak uvažují o různých teoriích, co se zatím může skrývat. Píše to producent Jakub Horák v komentáři pro Lidové noviny.

Nový šéf ČT by měl zaručit, aby po prvních škrtech nezačala televize zrnit

První z nich je, že Janeček by po zvolení nového ředitele a následné komercionalizaci a privatizaci ČT vystoupil jako ochránce veřejné služby. Podle Jakuba Horáka je ale problém v tom, že Janeček nejspíš nevezme zpět své veřejné prohlášení bez opravdu vážných důvodů.

Situace v Česku je jiná než v době krize v ČT. Lidé by reklamu klidně zachovali

Připomíná také, že situace v české společnosti je jiná než v době televizní krize. Lidé se zajímají o vládní škrty a klidně by nechali reklamu, pokud by to znamenalo zrušení koncesionářského poplatku.

A zatím se podle Horáka neobjevil dostatečně silný kandidát. Ředitel ČT24 Roman Bradáč se zatím rozmýšlí. Mluvčí RWE Martin Chalupský si zase škodí názorem, že úkolem veřejné služby nemají být investigativní pořady. To mu ale může získat přízeň v politických kruzích. Vladimír Karmazín, vedoucí kanceláře generálního ředitele ČT, stáhl svou kandidaturu kvůli tomu, že kdysi působil v SNB.

SLEDUJEME volbu nového šéfa ČT

A Milan Fridrich, výkonný ředitel sekce nových médií, se zase nehodlá stát „hromosvodem", do kterého se strefují média.

Hlavním kandidátem zůstává Petr Dvořák

Vážným kandidátem tedy zůstává bývalý ředitel soukromé televize Nova Petr Dvořák. Má zkušenosti s vedením televize a výrobou pořadů a není známo, že by se snažil ovlivňovat nebo zastavovat kritické reportáže.

Podle Horákava článku v LN je důležité zaměřit se na myšlenku veřejnoprávnosti. Podle něj se nejedná jen o vysílání čehokoli s malou sledovaností. Vadí mu, že z ČT zmizela kritická zábava.

Satirické skeče á la Čtvrtníček by se měly vrátit

„Mladší lidé, sdílející na YouTube legendární skeče Čtvrtníčkovy České sody, nad některými díly jen nevěřícně kroutí hlavou a nechápou, jak se kdy mohly ve veřejnoprávní televizi vyrábět a vysílat tak ostré vtipy na sudetské Němce, politiky, pseudointelektuály a nejrůznější mediální prodejce horké vody," myslí si Horák.

Kritická zábava zmizela z obrazovky České televize s odchodem šéfa zábavy Jana Šterna.

Ideálním šéfem ČT by byla osoba manažera z komerční sféry, který oseká náklady, a někoho zevnitř televize, kdo dostatečně chápe veřejnoprávnost. To by mohlo zaručit, že se po prvních škrtech neobjeví na obrazovkách digitální tma.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

8:00 „Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

„Hnus.“ „Odporná chuť i konzistence.“ „Nedá se to žrát.“ – Těmito slovy hodnotí lidé v několika posl…