Janeček důrazně: Uráží mě spekulace, že zůstávám v ČT

29.06.2011 12:24

Odejdu, moje rozhodnutí je konečné a nevratné, odráží pro ParlamentníListy.cz dosavadní šéf České televize Jiří Janeček spekulace, že třeba nakonec nerezignuje a bude dál veřejnoprávní médium vést. Vedle toho Rada ČT dnes začne projednávat podmínky pro výběr nového ředitele ČT, a to i přesto, že čtyřem jejím členům včetně předsedy rady končí ve čtvrtek mandát.

Janeček důrazně: Uráží mě spekulace, že zůstávám v ČT

Už dnes má zasednout Rada České televize naposledy ve starém složení, které opouštějí čtyři radní včetně dosavadního šéfa rady Jiřího Baumruka. Rada by měla projednávat harmonogram a podmínky výběrového řízení na šéfa České televize za odstupujícího Jiřího Janečka. Poslanec Věcí veřejných Petr Skokan doufá, že rada ještě ve starém složení tento harmonogram neschválí, podle něj by to zavdalo podnět k řadě nepěkných spekulací.

Rada ČT je podivně pilná

„Ano, zítra zasedáme a skutečně bychom měli projednávat koncept podmínek a časového harmonogramu pro výběrové řízení na generálního ředitele ČT. Nicméně by mělo jít o zahájení procesu tak, aby nevznikaly žádné prostoje, ale schvalovat se ten materiál bude až po projednání radou v novém složení," řekla ParlamentnímListům.cz v úterý místopředsedkyně rady Dana Eklová.

Sledujeme téma Volba nového šéfa ČT

To, že rada chce jednat o podmínkách výběrového řízení už teď, se nelíbí poslanci sociální demokracie Vítězslavu Jandákovi. Podle něj by Rada ČT dříve než v září neměla podnikat žádné kroky vedoucí k výběru nového šéfa. „Já si myslím, že i v radě bude dost lidí, kteří budou mít zdravý rozum," řekl Jandák s tím, že pořád je otevřena i ta možnost, že Janeček nakonec nerezignuje.

Napsali jsme:

Generální ředitel ČT Janeček oznámil rezignaci

Za koncem Janečka nemusí být jen zdraví. Hraje se o hodně

Udržet vyrovnaný rozpočet je kumšt, míní Janeček

Je to celé divné. Politici o odchodu Janečka a volbě nového šéfa ČT

Toho také překvapuje, že rada v poslední den ve starém složení už chce začít projednávat podmínky výběru nového šéfa ČT. „Nevím proč je ta rada tak pilná, jako by se za tím něco tušilo, je to každopádně zvláštní," řekl Jandák pro ParlamentníListy.cz bez bližšího upřesnění.

Janeček: Spekulace mě urážejí

„Chceme-li alespoň v něčem v tomhle Kocourkově dodržovat zákon, tak si počkejme, až pan ředitel Janeček položí abdikační listinu na stůl. Až jí položí, pak ať se sejde rada, vypíše výběrové řízení na nového ředitele. Klidně se může stát, že zdravotní stav pana Janečka se zlepší, on si řekne: Proč bych odcházel, já tam chci zůstat," míní Jandák.

„Velmi mě mrzí a vlastně i uráží, že si někteří lidé myslí, že můžu spekulovat s tak vážnou věcí a berou moje slova na lehkou váhu," reagoval pro ParlamentníListy.cz Janeček na spekulace, že třeba nakonec z funkce neodejde. „Moje rozhodnutí je konečné a nevratné. Logicky, jak bych vypadal před svými blízkými, ale i v médiích, kdybych nedodržel slovo? Každý průměrně inteligentní člověk přece tohle musí pochopit," konstatoval Janeček.

To, že rada hodlá už zítra zahájit jednání o podmínkách výběru Janečkova náhradníka, se nicméně nelíbí ani poslanci Věcí veřejných Petru Skokanovi. „Já si nemyslím, že když ve čtvrtek někomu končí mandát, že by Rada ČT měla rozhodovat o tak zásadní věci. Mrzí mě to od Rady ČT, že takovým to způsobem postupuje, protože to zase zasévá semínko, ze kterého do budoucna může vzrůst spor mezi vedením ČT a radou," myslí si Skokan.

Že by odcházející chtěli něco stihnout?

Podle něj to vypadá, jakoby lidé, kteří odcházejí, se snažili na poslední chvíli něco ovlivnit. „A překvapuje mě, že ti, kteří zůstávají, jim na to přistupují," dodal Skokan. I proto doufá, že ve středu žádné rozhodnutí nepadne. „Bylo by to nezodpovědné pro další fungování rady a vedení České televize, tak aby nevznikaly vztahy typu já se na tom nepodílel, to je zodpovědnost těch minulých."

Z „průzkumu", který si ParlamentníListy.cz udělaly mez jednotlivými radními nicméně vyplývá, že většinově chtějí radní s podmínkami pro výběr nového šéfa ČT skutečně počkat až na své nové čtyři kolegy, jejichž mandát začíná běžet 1. července.

Přednostně tak bude rada řešit jiný bod, kterým je přiznání odměn odcházejícímu Janečkovi v souladu s jeho pracovní smlouvou. Bez zajímavosti nebudou ani následné jednání rady, které by měly řešit, kdo nastoupí na post předsedy tohoto orgánu po odcházejícím Jiřím Baumrukovi. ParlamentnímListům.cz zdroj blízký premiéru Petru Nečasovi potvrdil, že na základě dohody mezi ním a předsedou opoziční ČSSD Bohuslavem Sobotkou, by se jím měl stát dosavadní radní Milan Uhde.

Favoritů je víc

Připomeňme, že Jiří Janeček svůj úmysl odstoupit s postu šéfa České televize oznámil radě 8. června a zdůvodnil jej zdravotním stavem. Okamžitě se začalo spekulovat o řadě jmen, která by jej mohla ve funkci nahradit. Největší šance pak podle těchto spekulací má exšéf televize Nova, kterému právě ve středu končí lhůta, po kterou nesměl nastoupit do konkurenčního média. Ten svoji kandidaturu označil za jistou.

Vedle Petra Dvořáka, je poměrně často zmiňováno jméno Romana Bradáče, jako možného kandidáta na Janečkův post. Bradáč, který je v současnosti šéfem ČT 24 však dotazy na to, zda bude kandidovat, považuje za předčasné.

„Janeček je pořád ředitel, tu rezignaci sice avizoval zatím jen verbálně, tudíž si myslím, že veškerá vystoupení na toto téma jsou předčasná a nebyla by prozíravá," řekl redakci Bradáč. To, že by rada měla zahájit práci na harmonogramu a podmínkách výběrového řízení na šéfa ČT zatím vnímá spíše jako „chaos".

„Rada je teď na svém personálním zlomu a sám nevím, co z toho vyleze. Ale ano, až bude takové řízení vyhlášeno se všemi náležitostmi, pak pochopitelně svou kandidaturu zvážím," uzavřel Bradáč.

Dobrých šéfů je málo

Jako možný kandidát je zmiňován i dosavadní šéf internetu a nových médií ČT Milan Fridrich. Ano on nicméně zatím takovou ambici nepotvrdil. Samotný Janeček na dotaz ParlamentníchListů.cz připustil, že si někoho z blízkých spolupracovníků ve svém křesle představit umí.

„Nikoho ke kandidatuře nepřemlouvám. Samozřejmě se s kolegy bavím o budoucnosti ČT a stejně tak ani nikoho od přihlášení se do konkurzu nijak nezrazuji. Můj zájem je , aby po mně nastoupil zdatný manažer, který nezkazí to dobré, co se za poslední roky udělalo a napraví, co se případně nepovedlo. Manažer , který nerozhází peníze určené na horší časy během roku jen proto, aby si usnadnil život," shrnul své představy o nástupci Janeček.

„No a takových po republice zase kór moc neběhá, ale možná je to jeden z mých kolegů v České televizi," dodal odcházející generální ředitel ČT. Vedle už zmíněných kandidátů patří do „silné" skupiny těch, co mají nějaké šance uspět ještě alespoň podle médií Hynek Chudárek, dosavadním šéfovi TV Óčko a Jana Kasalová, která už se o post jednou ucházela.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…