Svaz pacientů: Je drzostí chtít omezovat zdravotní péči

18.07.2011 9:58

Viceprezident Svazu pacientů ČR Josef Mrázek je přesvědčen o tom, že vláda dělá naprosto skandální zásah do práv pacientů, když chce omezovat zdravotní péči hrazenou z veřejného zdravotního pojištění. „Je drzostí chtít omezovat zdravotní péči, když na ni dáváme 7,1 procenta HDP, což je při úrovni našeho státu velmi málo,“ uvedl Mrázek v rozhovoru pro Haló noviny.

Svaz pacientů: Je drzostí chtít omezovat zdravotní péči

Vláda svou drtivou většinou koncem června schválila novelu zákona o veřejném zdravotním pojištění. Norma definuje zavedení standardu a nadstandardu, ovšem podle levice způsobí, že si pacienti - kteří na to nebudou mít - nebudou moci připlatit za kvalitnější péči, kterou dnes mají lidé hrazenu ze zdravotního pojištění. Viceprezident Svazu pacientů Josef Mrázek je kvůli nadstandardům ale přesvědčen o tom, že situace bude brzy ve zdravotnictví vážná.

„Bude, ale jak moc a jak rychle by se stav zhoršoval, nelze z návrhu poznat, protože v rozporu s Ústavou dává ministerstvu volnou ruku určovat, co bude hrazeno. Jedná se o krok do tmy. Je jasné, že jde o úmysl zavést pro významnou část péče přímé placení bez solidarity, nebo komerční připojištění rovněž solidaritu postrádající, kde většina zaplacených peněz propadne jako zisk pojišťovny," řekl Mrázek pro Haló noviny.

Pokud však bude v budoucnu dnešní opozice u vlády, pak již podle Mrázka s rušením opatření budou potíže. „Vůbec je drzostí chtít omezovat zdravotní péči, když na ni dáváme 7,1 procenta HDP, což je při úrovni našeho státu velmi málo. Navíc to vylučuje plýtvání," řekl dále Mrázek.

K zrušenému poplatku za položku na receptu pak viceprezident Svazu pacientů tvrdí, že všechny údajné výhody, kterými je návrh zdůvodňován, jsou nepravdivá tvrzení nebo záměrné lži a těžko rozluštitelné nesmysly. Nelíbí se mu totiž to, že v souvislosti s novelou zákona o zdravotním pojištění doporučil sněmovní zdravotní výbor k přijetí zákaz poskytování jakýchkoliv výhod v souvislosti s výdejem léčiv a zdravotnických prostředků v lékárně a zákaz nevybrání poplatku.

Zakazování slev a výhod je v rozporu s právy

„Nadále totiž platí, že usilovat o to, aby si pacient nevyzvedl léky, které mu předepsal lékař, je sabotáž zdravotní péče a také urážka lékařského stavu. Zakazování slev a výhod poskytovaných za použití prostředků, do kterých pojišťovně nic není, je v rozporu s naším právním řádem. Je to také v rozporu s principy, kterých jindy mají koaliční strany plná ústa, je to totiž zákaz použití základních nástrojů konkurence a tedy jediné opory, kterou by spotřebitel v prostředí volného trhu mohl mít," poznamenal k tomu Mrázek.

Nesouhlasně se vyjádřil i k návrhu ministerstva zdravotnictví ohledně zpoplatnění lázeňské péče. Ministerstvo chce totiž ušetřit dvě miliardy na lázeňské péči tak, že si pobyt v lázních mají sami platit třeba lidé s cukrovkou nebo umělými klouby.

„Určitá menší, ale hlasitá část lékařů považuje lázně za zbytečnost, která ujídá z peněz, které by raději přidali ve prospěch těch, co provozují ´správné´ léčení. Tento trochu strojnický přístup k živé bytosti, kterou pacient je, je blízký koalici, pro kterou je bezohlednost základním přístupem ke všem, kteří chybili tím, že nejsou dost bohatí," zmínil Mrázek.

Těch pět procent je 15 miliard

Nakonec také uvedl, že naše zdravotnictví - alespoň v tom, kolik lidé dávají do systému - se nedá srovnat s tím ve vyspělých západních zemích. Je dle něj skandální také to, že vláda uvažuje i o tom, že spoluúčast pacientů vzroste ze současných 17 až na 22 procent.

„Naše ústava zaručuje poskytnutí úplné a kvalitní zdravotní péče bez pacientovy spoluúčasti. A tam, kde je v cizině zavedena spoluúčast, je buď nevynucená, kdy si lidé vybírají dražší originály i když to není třeba, nebo jsou tam účinné meze spoluúčasti. Místopředsedkyně VV Karolína Peake se tady chlubila, že prosadila hrazení plomb výměnou za zvýšení spoluúčasti o pět procent. Ale ty plomby stojí asi dvě miliardy a oněch pět procent činí asi 15 miliard korun," dodal Mrázek pro Haló noviny.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…