Hašek tvrdí: Tato vláda pracuje stylem pokus, omyl

26.07.2011 17:01

Předseda Asociace krajů, poslanec a místopředseda ČSSD Michal Hašek v rozhovoru pro Studio Česko zkritizoval rozpočtové škrty Nečasovy vlády. Současná vláda si podle něj utahuje z lidí. „Pracuje systémem pokus – omyl,“ řekl v rozhovoru Studio Česko Hašek.

Hašek tvrdí: Tato vláda pracuje stylem pokus, omyl

Místopředseda ČSSD Michal Hašek v rozhovoru pro Rádio Česko cupoval vládu a její opatření na poli snižování zadluženého rozpočtu velmi razantně. Co věta, tak vždy tvrdý odsudek vlády pod vedením Petra Nečase.

„Pravicové vlády zavedly rovnou daň a nyní kabinet Petra Nečase hledá cestičky, jak by ji zrušil. Výše deficitu 105 miliard korun, a jeho zaplátování - no to si současná vláda utahuje snad z lidí? Pracuje systémem pokus - omyl," zmínil na konto kabinetu Hašek.

Podle něj až nyní ministři dospěli k závěru, že by bylo dobré zavést progresivní zdanění osob. Při progresivním zdanění totiž podléhají nadstandardní příjmy vyšší sazbě daně než podprůměrné. Majetková přiznání, progresivní zdanění či třicetiprocentní daň z příjmu pro velké firmy. Takové recepty má totiž sociální demokracie v daňové politice

„Sociální demokraté dlouhodobě říkají, že chtějí progresivní zdanění. Je to normální recept, jen česká pravice udělala experiment s rovnou daní," poznamenal k tomu Hašek.

Proč musí lidé trpět tím, že vláda neumí vybírat daně?

Pravicová vláda poidle něj "podřezala" ekonomický rozvoj země. "Lidé navíc budou dále šetřit, potraviny, bydlení, energie, i léky budou totiž dražší. Ale proč musí lidé trpět za to, že Nečasova vláda neumí vybírat daně? Ta si řekla, že když stát na různé věci nemá peníze, bude dál masivně privatizovat a vytáhneme ty peníze i z kapes lidí," uvedl kromě jiného Hašek.

Podle něj na podporu argumentů ČSSD vystupují i další ekonomové a to dokonce i z vládního NERVu. „Všechny věci plánované Nečasovou vládou zbrzdí ekonomický rozvoj země minimálně o půl procenta. Pokud vláda propouští tisíce lidí z práce, tak bude i nižší spotřeba. To rozhodně ekonomickému růstu nepřidá," podotkl dále rozlícený místopředseda ČSSD.

Je přesvědčen o tom, že kroky vlády budou mít negativní vliv a na rozpočty regionů a krajů. „Rozpočet krajů - tam si vláda řekla, že dá sociálně demokratickým hejtmanům pěkně na frak, aby kraje neměly finanční prostředky," poznamenal.

Kabinet zcela rezignoval na čerpání peněz z fondů EU

Jako odstrašující příklad pak jmenoval akci financování železnic, kde kabinet krajům také vzal peníze. „Hejtmani se přitom dohodli s Fischerovou vládou na dobu deseti let, že bude provozování železnice financováno z rozpočtu," připomněl Hašek lapsus, který bude zřejmě stát kraje mnoho sil, neboť budou v budoucnu možná kvůli nedodržení smlouvy čelit mnoha soudním sporům.

Hašek také zmínil, že vláda zcela rezignovala na čerpání peněz z fondů EU, což bude mít především dopad na dopravní stavby.

Nakonec se rozhovořil o protikorupčních opatřeních ČSSD. Podle něj již hejtmani naplňují zcela linii strany v krajských samosprávách, kde fungují nejen protikorupční weby ale naplno rozjetá je i elektronizace veřejných zakázek. "Tu už hejtmani aplikují několik let," dodal.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …