Vojenský analytik: Za rozbitá letadla CASA bude Česko chtít penále

01.08.2011 11:36

Český rozhlas si všiml toho, že dnešním dnem končí lhůta pro odstranění závad na čtyřech dopravních letounech CASA. „Letouny jsou ale stále poruchové,“ uvedlo rádio s tím, že ale Česko s největší pravděpodobností bude požadovat po španělském výrobci pouze penále. Zmínil to vojenský analytik Lukáš Visingr.

Vojenský analytik: Za rozbitá letadla CASA bude Česko chtít penále

Ministerstvo obrany kvůli rozbitým letadlům CASA zvažuje možnosti - buďto požadovat po španělském výrobci penále, nebo od smlouvy úplně odstoupit. Vojenský analytik Lukáš Visingr však předpokládá, že se armáda nejprve bude snažit vyjednávat o penále a vypovězení smlouvy je z právního hlediska až krajní možností.

„Čistě z vojenského hlediska je zde otázka, jestli tyto vojenské letouny C-295M jsou pořád skutečně vhodné a jestli by tohle nebyla příležitost, jak se ze smlouvy rozumným a kulantním způsobem vyvázat," zmínil k tomu překvapivě Visingr.

„Pokud by se ukázalo, že jsou závady opravdu tak zásadní, že znemožňují praktické využití letounů, tak by armáda mohla prohlásit, že je v daném stavu využít a převzít nemůže," řekl dále analytik.  

Že ale stát bude spíše požadovat penále, než to druhé, pak nastínil mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek.

„Smlouva dává ministerstvu obrany možnost uplatnit smluvní pokutu za každý den, ve kterém bude dodavatel v prodlení s tímto systémem," řekl České televizi Pejšek. Zmínil, že česká armáda ale transportní letouny potřebuje a za španělské letouny nemá nyní náhradu.

Bude mít na letouny vliv kritika NATO?

Proč penále a ne odstoupení od smlouvy vysvětluje analytik Visinger tím, že existuje výtka generálního tajemníka NATO. Ten totiž poslal českému premiérovi Petru Nečasovi dopis, ve kterém kritizoval zmenšující se výdaje České republiky na armádu.

„Tento dopis bude mít na armádu efekt spíše v širším měřítku z toho důvodu, že naznačuje českým politikům, že škrty v armádě se už dostaly na hranici únosnosti a letouny CASA jsou jen jedním dílkem celé skládačky," konstatoval analytik.

Sledujeme Kauzu CASA

„Ukazuje se, že v minulosti se tu nakupovaly zbraně za nevyhovující ceny, neprůhledným a dost chaotickým způsobem a tohle se musí zásadně změnit, abychom mohli dodržovat závazky vůči alianci," dodal Visingr.

Rozhlas nakonec připomíná, že letos se objevilo několik problémů spojených s těmito letouny. V únoru byl pak jejich provoz dočasně zastaven poté, co se jeden za strojů při manévru během letu propadl o několik desítek metrů.

Čtěte také:

Inerpelace ve sněmovně:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…