Omnipol vydělal na letounech CASA téměř miliardu

27.09.2010 6:07

Firma Omnipol při zprostředkování koupě letounů CASA pro ministerstvo obrany vydělala skoro miliardu. Shodou okolností se právě o miliardu zakázka od původního návrhu nakonec zdražila.

Omnipol vydělal na letounech CASA téměř miliardu

Za nákup španělských transportních letounů CASA pro českou armádu získal Omnipol provizi 890 milionů korun. Konečná cena za letouny byla přitom oproti té původní zhruba o miliardu korun vyšší. Jednoduchá matematika vede k úvaze, že nadbytečné peníze šly na firemní účet. O další miliardu pak zakázku nafoukla výměna jednoho z letounů za bitevníky L-159.

Obchod bez výběrového řízení měl být neoficiálně domluven už dva rok předem. Schůzek se navíc měl účastnit i lobbista Marek Dalík a tehdejší náměstek ministryně obrany Martin Barták. Ten byl prý motorem celého obchodu.

Španělská společnost EADS, která letouny vyrábí, nabízela čtyři vybavené stroje zhruba za 2,7 miliardy korun. Na smlouvě s Omnipolem byla ovšem cena 3,5 miliardy korun (výměna jednoho z letounů za pět podzvukových bitevníků L-159 byla v ceně; zbytková cena 1,25 miliardy se doplácela navíc).

Náhradní díly a trenažer prý zdražily každé letadlo o půl miliardy

Do ceny se podle oficiálních informací promítly dodávky pozemního vybavení, náhradní díly a trenažér. Podle expertů ale prý rozhodně nemohly zvýšit cenou jednoho letounu CASA o půl miliardy korun.

Výše provize Omnipolu je předmětem obchodního tajemství s EADS. "Marže pro zprostředkovatele obchodu bude pravděpodobně vysoká," řekl ovšem týdeníku Respekt, který informaci přinesl, Jaroslav Štefec z Úřadu pro dohled nad akvizicemi. Chce co nejdříve soudně vymoci, aby byla výše provize zveřejněna.

Omnipol: Celé je to nesmysl

"Výše naší marže je pouhá čtyři procenta, vámi uvedená částka je zcela nesmyslná," řekl šéf obchodní sekce Omnipolu Petr Křižanovský, konkrétní sumu ale neuvedl.

Pokud by cena byla 3,5 miliardy, čtyřprocentní provize by byla 140 milionů korun. Informaci, že byla provize ve skutečnosti 890 milionů, má prý Respekt "od důvěryhodného zdroje z prostředí Omnipolu, který smlouvu zná".

Společnost navíc získala (opět bez výběrového řízení) zakázku na tříletou servisní službu pro letouny. Za tu ministerstvo obrany zaplatí další miliardu korun. Letouny jsou přitom ve dvouleté záruční lhůtě a výrobce má povinnost je opravovat zdarma.

Čtěte:

Sporná smlouva na letouny CASA se změní

Drahé armádní nákupy. Kdo byl zodpovědný?

Foto: airport-cb.cr

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …