NKÚ odtajnila armádní přehmaty: Nákup letadel, kdy se to štábu hodilo

25.05.2011 6:08

Úředníci ministerstva obrany nerespektovali termíny obnovy letadlového parku a obměnili armádní letadla o dva až pět let dříve, než bylo třeba. Úředníci resortu navíc nevzali v potaz námitky odborníků, kteří upozorňovali na nedostatečný dolet a malou přepravní kapacitu letounu CASA C-295M, které armáda zakoupila v minulých letech. Uvádí to Nejvyšší kontrolní úřad v kontrolním protokolu, který mají ParlamentníListy.cz k dispozici.

NKÚ odtajnila armádní  přehmaty: Nákup letadel, kdy se to štábu hodilo

Z prověrky nákupu zbrojní techniky pro armádu vyplývají velké nedostatky. Lze to vyčíst z protokolu, který kontroloři Nejvyššího kontrolního úřadu sepsali zcela nedávno. Prověřovali totiž hned šest nákupů v hodnotě 18,2 miliard korun, které byly resortem provedeny v letech  2005 až 2009.

Exkluzivně ParlamentníListy.cz psaly:
Prezidium nakupuje: Samopal za osmdesát pět tisíc. Dá se koupit i za půl

„Kontrola se zaměřila především na soulad nákupů vojenské techniky s koncepcemi Armády ČR. Když se ty závěry dají vedle sebe, tak je patrné, kde všude v tendrech unikaly peníze," sdělil v této souvislosti ParlamentnímListům.cz zdroj z ministerstva obrany.

Úředníci podle NKÚ kupříkladu při nákupech letadel CASA nerespektovali termíny obnovy letadlového parku a obměnili je o dva až pět let dříve. „Nevzali v potaz ani námitky představitelů armády, kteří upozorňovali na nedostatečný dolet a malou přepravní kapacitu letounu CASA C-295M," uvádí zpráva.

Sledujeme Kauzu CASA

Servis letadel se měl platit jinak

Ministerstvo do nákladů na pořízení čtyř letounů CASA nezahrnulo navíc všechny položky, obešlo také omezenou výši peněz na tyto nákupy. Po nákupu se navíc zjistilo, že servis letadel v řádech miliardy korun se měl platit zvlášť, ačkoliv původně byl součástí zadávací dokumentace i nabídky dodavatele.

Inerpelace ve sněmovně:

Kontroloři se ale kormě toho zabývali i plánovanými nákupy velkokapacitních transportních letounů An-70, či dopravních letounů Airbus A-319CJ.

„Ruská federace není schopna dodat původně požadované tři transportní letouny An-70 do konce roku 2006....Na základě analýzy a z ní vyplývajícího doporučení náčelníka Generálního štábu z listopadu 2003 přijalo ministerstvo obrany rozhodnutí místo tří velkokapacitních transportních letounů  pořídit v rámci dealokace ruského dluhu vrtulníky Mi-17 a Mi-24V," citují kontroloři z tajné zprávy ministerstva obrany, která vznikla v rámci koncepce armády pro rok 2003.

Kontrolní protokol z NKÚ má celkem 104 stránek. Z dokumentů, které budou ParlamentníListy.cz postupně odhalovat, mimo jiné vyplývá, že ministerstvo někdy volilo takové postupy, aby se zcela obešlo bez výběrových řízení, jindy nakoupilo techniku nad rámec schválený ministerstvem financí či pořídilo stroje, které armáda nechtěla, anebo nepotřebovala. Zadávacím pravidlům se obrana vyhnula například při nákupu lehkých obrněných vozidel Iveco, když je Česká republika pořídila společně se Slovenskem. Oprávněnost takového postupu nyní zkoumá Evropská komise.

Mluvčí: Závěry jsou v souladu s našimi interními audity

Mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek dnes v souvislosti se závěry NKÚ pro ČTK sdělil, že odpovědí na kritiku absence koncepce rozvoje armády je Bílá kniha o obraně, která obsahuje také koncepci pořizování nového majetku a techniky. Ministerstvo ale podle něj do 18. června připraví ke kontrolnímu závěru NKÚ své stanovisko pro projednání ve vládě.
    

Podle Pejška ale ve zprávě kontroloři NKÚ většinou potvrdili závěr interní ministerské kontroly zbrojních zakázek z konce loňského roku. „Její výsledky představilo ministerstvo obrany na tiskové konferenci 29. března 2011 s tím, že byly předány k dispozici Policii ČR, která několik akvizic šetří," doplnil mluvčí.

Sledujeme Kauzu Pandur

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

8:31 Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

„Myslím, že Ukrajina postupně směřuje ke katastrofě,“ uvedl vysloužilý francouzský generál Dominique…