Politické prázdno zaplňují průzkumy. Potvrzují znechucení voličů

03.08.2011 9:24

Politici odjeli na dovolenou, a tak v informačním prázdnu vzala média za vděk aktuálními volebními průzkumy, píše v komentáři MF Dnes Jiří Kubík. Více než zisky jednotlivých stran ho však zaujalo, že by se voleb zúčastnilo jen 55,5 procenta lidí. To signalizuje, že nynější garnitura dokázala veřejnosti znechutit politiku víc, než se to povedlo Topolánkovi s Paroubkem.

Politické prázdno zaplňují průzkumy. Potvrzují znechucení voličů

V posledních dnech nastal vzhledem k dovoleným na politickém kolbišti klid zbraní, a tak se média při informování o událostech musela spokojit s výsledky červencových volebních průzkumů. Rok po volbách a tři před dalšími řádnými je podle komentátora MF Dnes Jiřího Kubíka předčasné rozebírat, zda komunisté dohánějí ODS či zda se do sněmovny vrátí lidovci a zelení.

Zaujalo ho však, že voleb by se zúčastnilo jen 55,5 procenta lidí, což vypovídá o naprosté znechucení lidí politikou. „Co nestihli do loňského jara kralující kohouti Topolánek s Paroubkem, to za poslední rok dotáhla vláda ´rozpočtové odpovědnosti a boje proti korupci´ v čele s Nečasem, Schwarzenbergem a Johnem," upozorňuje Kubík.

Sedět se zločincem ve vládě a škrtat popularitu nepřinese

Podle něj ti, kteří byli loni nadějí pro voliče, stihli za rok ve vládě v tomto směru spálit, co se dalo vlastními případy zavánějícími ať už korupcí či předraženými zakázkami, vzájemným osočováním a vyháněním „ďáblů" z vlády. „Když řeknete o někom, že s takovým ´zločincem´ ve vládě sedět nebudete, a pak tam s ním zůstanete, a notabene se spolu vrháte na ultranepopulární škrty a zvyšování daní, pak sebemenší náznak popularity budete hledat marně," poznamenává komentátor.

Přesto je přesvědčen o tom, že je předčasné malovat na zeď čerta příští sociálnědemokraticko-komunistické vlády, které dává poslední průzkum čistě matematicky velice slušnou šanci. Stejně jako předpovídat návrat dvou stran (lidovců a zelených), které po minulých volbách sněmovnu opustily.

Pro Sobotku bude efektivnější vládnout s ponečasovskou ODS

Za mnohem pravděpodobnější považuje pragmatičtější variantu, podle níž vítěz příštích voleb Bohuslav Sobotka sestaví vládní tým s lídrem ODS (už ne Nečasem, ten padne za oběť nevyhraným volbám). „Jejich povolební spojenectví nakonec bude pro šéfa ČSSD mnohem efektivnější než diskreditace s komunisty," myslí si Kubík.

Z dalších dvou koaličních stran nebude TOP 09 stačit sázka na tu „mravnější" pravicovou stranu, což po čtyřech letech škrtů ani nepřekvapí. „A Věci veřejné? Ty po svém experimentu s hledáním vlastní identity pro politickou divizi Bártovy bezpečnostní agentury zřejmě právem spláčou nad výdělkem," uzavřel komentátor předpovídání politické budoucnosti.

K věci:

Dva průzkumy, každý jiný. Komunisté nastejno s ODS 

Budu volit komunisty, rozléhá se Českem. Konkurence v pozoru 

Švejnar, Klaus, Dienstbier: Těmto politikům Češi prý věří nejvíc 

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbláznili se. Ta drzost! Mezi Bartošem a Dostálovou to vřelo

12:50 Zbláznili se. Ta drzost! Mezi Bartošem a Dostálovou to vřelo

Karel Havlíček se kroutil „jako špína nad kanálem“. Šéf Pirátů Ivan Bartoš se v nedělní Partii na CN…