Rok 2010 byl v zemědělství dobrý, chválí si Fuksa

16.08.2011 15:34

Ministr zemědělství Ivan Fuksa si pochvaluje české zemědělství, i když připouští, že nemá jen samé klady. Loňský rok by ale zhodnotil jako rok dobrý, zisk oproti roku 2009 prý stoupl o 250 procent.

Rok 2010 byl v zemědělství dobrý, chválí si Fuksa

"Rok 2010 lze klasifikovat jako dobrý rok," tvrdí ministr zemědělství Ivan Fuksa. Čeští zemědělci si vydělali 6,2 miliardy korun, dotace se však navýšily na 38,5 miliardy. Proto se Fuksa obává, aby se čeští zemědělci nestali na dotacích závislými.

Zisk se podle ministrovi Zelené zprávy zvýšil oproti roku 2009 o 250 procent. "Po vstupu do Evropské unie dosáhl celkový zisk zemědělství přibližně 52 miliard korun," pochvaluje si dál, že dvě třetiny dotací pocházejí z evropských fondů.

Jedna farma v Holandsku, druhá v Maroku

Zároveň ale připouští, že české zemědělství není ve všem ideální. Pro příklad uvádí evropské firmy, například holandské, kdy mají farmy nejen ve své zemi, ale například i v Maroku. Díky tomu je prodejde schopen dodávat jeden produkt po celý rok. Pro české zemědělství je tak nevýhodou jeho geografická poloha a klima.

„Nikdy nebudeme v určitém spektru lídry po celých 12 měsíců," připustil v rozhovoru pro ČT. Také dodává, že velká nevýhoda zemědělství oproti takovému průmyslu spočívá právě v tom, že se dá dopředu jen těžko odhadnout, jak úspěšný rok to bude. Přesto se podle Fuksy vyplatí do českého zemědělství investovat.

Čtěte více:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …