Sobotka sepsul Haška. Za Zemana na Hradě. Nezapomínat na Paroubka

28.08.2011 21:13

EXKLUZIVNĚ Zdálo se, že vnitřní spory v ČSSD odezněly a strana je jednotná. Omyl! Předseda Bohuslav Sobotka se ostře pustil do prvního místopředsedy Michala Haška. A to nejen proto, že Hašek podpořil petici Strany práv občanů - Zemanovci, ale také pro jeho chladný vztah k expředsodovi Jiřímu Paroubkovi, o kterého nechce Sobotka přijít.

Sobotka sepsul Haška. Za Zemana na Hradě. Nezapomínat na Paroubka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

Celý konflikt začal, když Michal Hašek podepsal petici SPOZ k přímé volbě prezidenta. Jeho čin okamžitě zkritizoval Petr Dimun, nejbližší spolupracovník Jiřího Paroubka. Na webu Vaševěc.cz hned celou situaci komentoval.

SLEDUJEME téma: Přímá volba prezidenta

Zeman není na seznamu

"Pokud se ptáte, zda Miloš Zeman už je oficiálním kandidátem ČSSD na prezidenta, já na to odpovím, že ještě ne, ale nic nevylučuji," prohlásil první místopředseda ČSSD, poslanec, předseda Asociace krajů Michal Hašek, když spolu s dalšími oranžovými hejtmany Palasem, Běhounkem a Francem a také s dalším místopředsedou strany Zdeňkem Škromachem, podepsal petici Strany práv občanů-Zemanovci (SPOZ) za přímou volbu prezidenta. Dimun k tomu napsal: „Dámy a pánové, to není jen mediální pšouk, to je zásadní událost v dějinách ČSSD!"

Vaševěc.cz místopředsedu Haška napadá celkem často, takže by nešlo o nic mimořádného, ale tentokrát Hašek naštval i svého předsedu a rivala Bohuslava Sobotku. „Michal Hašek by si neměl dělat z Miloše Zemana legraci a nabízet mu kandidaturu na prezidenta. Zeman, jako kmotr Melčáka a Pohanky, není na seznamu, ze kterého bude sociální demokracie vybírat svého kandidáta a ani na něm nikdy nebude. Celou tuto historku včetně podpisu petice konkurenční strany tak připisuji zejména vysokým teplotám minulých dní," uvedl pro ParlamentníListy.cz Bohuslav Sobotka.

Psali jsme:
Petici za přímou volbu prezidenta od Zemanovců podporuje i Hašek

Dimun šije do ČSSD. Tentokrát Hašek a Zeman
Dimun podruhé: Zeman není blbec. Je pologénius

Vše má své hranice

Situaci komentoval z francouzské Provence i expředseda ČSSD Jiří Paroubek. „Každému musí být jasné, o  co tady jde. Michal Hašek udělal první krok k podpoře prezidentské kandidatury Miloše Zemana. To je něco, co by vedlo ke schizmatu této strany," prohlásil pro ParlamentníListy.cz Paroubek.

Sledujeme téma Paroubkova nová strana

Setrvání Jiřího Paroubka v ČSSD je dalším momentem, kde dochází k jistému názorovému střetu mezi Sobotkou a Haškem. Předseda by chtěl Paroubka v ČSSD udržet. Michal Hašek je zdrženlivější. „I když podporuji snahu Bohuslava o jednání s Jiřím Paroubkem o jeho setrvání v ČSSD, vše má svoje hranice. Pokud by se kdokoliv v ČSSD choval před pěti lety jako dnes Jiří Paroubek, okamžitě by to řešilo politické grémium a nepochybuji ani na vteřinu o výsledku. Pokud dnes kdokoliv testuje odolnost nynějšího vedení ČSSD vůči siláckým výrokům, neměl by se mýlit. Slušnost totiž není slabost. Ať Jiří Paroubek jasně řekne, kde vidí své místo v ČSSD," míní Hašek.

Sobotka trochu viní Haška, že nedokáže najít s Paroubkem společnou řeč. „Požádal jsem Michala, aby se co nejdříve sešel s Jiřím Paroubkem a požádal ho, aby netříštil síly na levici a nezakládal novou politickou stranu. Sám jsem to již učinil v minulých dnech. Myslím, že Jiří Paroubek mimo jiné těžce nese, že s ním Michal přestal po volbách zcela komunikovat, ačkoliv v minulých letech patřil k jeho nejbližším spolupracovníkům. Jsem přesvědčen, že i narovnání vztahu Hašek - Paroubek může udržet expředsedu v ČSSD," vyjádřil se pro ParlamentníListy.cz Sobotka.

Hašek: Nešťastný příspěvek předsedy Sobotky

K tématu se pochopitelně vyjádřil i Michal Hašek. „Komunikaci vrcholových představitelů ČSSD mezi sebou přes média, zahájenou předsedou Sobotkou, považuji za nešťastný příspěvek ke konci letošní okurkové mediální sezóny. K mému podpisu petice za přímou volbu prezidenta mohu říct, že hejtmani a strostové prosazují posílené prvků přímé demokracie už několik let, zavedli jsme krajské referendum a prosazujeme přímou volbu prezidenta. Jako občan jsem vyjádřil názor v souladu s programem ČSSD. Věřím, že stejnou péči jako mé kritice za podpis jedné petice, bude Bohuslav Sobotka věnovat prosazení závazné podpory novely Ústavy o přímé volbě hlavy státu našimi senátory a poslanci.Neumím si jiný postup našich zákonodárců v tak klíčové věci představit a jistě jsme s přítelem zajedno. K otázce kandidáta, či kandidátky ČSSD pro prezidentskou volbu, očekávám na toto téma hlubokou vnitřní diskuzi," prohlásil pro ParlamentníListy.cz Michal Hašek.

„Já bych očekával něco jako vnitrostranické primárky, abychom poznali názor všech členů ČSSD na případného prezidenta. Kandidáta, který by zvítězil, bych do roztrhání těla podporoval. Přál bych si po Václavu Klausovi na Hradě levicového českého prezdienta, který dobře zná podmínky i politickou scénu. Nechci nikomu nevadícího preidenta bez chuti a zápachu. A pokud se týká Jiřího Paroubka, pokud se Slávkovi nedaří, rád mu pomohu s dalšími lidmi, zvolenými na sjezdu, tuto věc vyřešit. I přes útoky Jiřího a jeho ženy Petry na mě, cítím velkou spoluzodpovědnost za ČSSD a její budoucnost," dodal Hašek.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Psali jsme:
Paroubek: Kšefty podle Drábka aneb I Opencard zbledne závistí
Ženy jsou ponižovány v reklamách, hlásí Paroubkův web
Paroubkův portál: V případě ekotendru vláda spěchá. Chce, aby mizely miliardy
Dimun o ČSSD: Privatizátor Palas, idealista Dienstbier

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš Urban

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…