Plán na příštích 50 let: Česko atomovou velmocí

08.09.2011 8:50

Stát má podle Hospodářských novin (HN) před sebou tři plány, díky nimž by se stal atomovou velmocí. Vyplývá to z nového návrhu Státní energetické koncepce Česka, který je naplánován na dalších padesát let.

Plán na příštích 50 let: Česko atomovou velmocí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Elektrárna s chladícími věžemi

Dvě verze energetické koncepce počítají s prolomením limitů těžby hnědého uhlí. Návrh zároveň apeluje na rozvoj centrálního zásobování teplem.

Všechny varianty ale počítají s masivním nárůstem výroby jaderné elektřiny. Právě proto by se z Česka do padesáti let měla stát atomová velmoc až s desítkou nových jaderných elektráren.

Státní energetická koncepce je z dílny ministerstva průmyslu a obchodu, a HN ji mají k dispozici.

„Pokud by Česko plán koncepce dodrželo, země by fungovala na jaderné elektřině nejméně z osmdesáti procent. Předčilo by tím současné evropské jaderné velmoci jako je Francie nebo dnes Německo," píší v této souvislosti HN.

Deník také připomíná, že plán přichází jen několik měsíců po havárii japonské jaderné elektrárny Fukušima, kvůli čemuž se Německo rozhodlo v následujících deseti letech úplně odstoupit od jaderné energie.

Návrh předloží na konci roku

„Konečný návrh mám předložit vládě teprve na konci letošního roku. Nyní vznikají jednotlivé pracovní verze eventuálních scénářů, které se opírají o dopady do HDP a mezinárodní konkurenceschopnosti," řekl pro HN ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek.

Ministr však podle listu již dříve prohlásil, že bude přesvědčovat vládu, aby se rozhodla pro tu verzi, kde se počítá s prolomením limitů těžby uhlí.

HN také mimo jiné uvádí, že ze současných dvaceti terawatthodin by se množství energie zvýšilo nejméně pětkrát.

„Koncepce přitom počítá se spotřebou elektřiny kolem osmdesáti terawatthodin. Česko by tak vyrábělo až dvojnásobek toho, co spotřebuje," dodaly v této souvislosti HN s tím, že Kocourek tvrdí, že by se nadbytek elektřiny využíval k nabíjení elektromobilů. Ty by už totiž byly té době masivně rozšířené.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…