ODS by v boji měla podpořit Schwarzenberga, píše komentátor

10.09.2011 11:58

Slovní přestřelka mezi prezidentem Klausem a ministrem zahraničí neutichá. Komentátor Lidových novin Luboš Palata má za to, že Klausovi v této přestřelce nejde o politickou budoucnost, ale o to, aby se v pozici prezidenta nesmazatelně zapsal do dějin. Nikdo ho nesmí zastínit tak, jak on zastínil svého předchůdce Václava Havla.

ODS by v boji měla podpořit Schwarzenberga, píše komentátor
Foto: Martin Kovář
Popisek: Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg

Komentátor Luboš Palata se domnívá, že prezident Klaus si nepřipravuje půdu pro své znovuzvolení. Svým vystupováním usiluje pouze o to, aby se nesmazatelně zapsal do českých dějin a v budoucnu ho nikdo nezastínil tak, jak se to Klausovi povedlo v případě Václava Havla. Palatovu úvahu přinášejí dnešní Lidové noviny (LN).

Schwarzenebrg prezidentem? Pro hradní kliku noční můra

Jan Švejnar nebyl při vší úctě ke Klausovi dost silným soupeřem v posledním prezidentském klání. Nemá tak velké charisma a chybí mu politická podpora. Zato Schwarzenberg charisma má, politickou podporu též a navíc mu pomáhá historie šlechtického rodu, píše Palata.

Související: Vlezl jsem do politiky, protože jsem pako, míní kníže


Karel Schwarzenberg má vše, co Jan Švejnar neměl. Velký a v mnohém příkladný životní příběh, úžasnou historii rodu, který po staletí spoluurčoval nejen české, ale minimálně evropské či světové dějiny, charisma, které si s Klausovým nijak nezadá, a lidovost, v níž strčí pana profesora hravě do kapsy, tvrdí Palata.

Navíc jde o člověka, který plně vyznává ideály Václava Havla. Prosazuje euroatlantickou orientaci státu a opakovaně upozorňuje na nutnost dodržovat lidská práva. Činí tak i v případě zemí, kde to ohrožuje možné obchodní kontakty.

Dále čtěte: Klaus vzkázal knížeti: Vaše osobní útoky ničí politickou kulturu


Pro ODS je pak Schwarzenberg ideální volbou. Podle Palaty by občanští demokraté jednak sebrali TOP 09 hlavní tahák na voliče a jednak by jim to poskytlo možnost ještě víc se odpoutat od otce zakladatele, jehož výroky jsou v poslední době poněkud problematické.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…