Příběh o mostu pokračuje. Pravčice ho definitivně nechtějí

13.09.2011 22:24

Nový most přes silnici R55 spojující Pravčice a Hulín na Kroměřížsku stále nemá vlastníka. Zastupitelé Pravčic v úterý rozhodli, že jej do svého majetku nechtějí. Spor o vlastnictví tak bude dále pokračovat. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), které objekt za 24 milionů korun postavilo, jej totiž ze zákona vlastnit nemůže. Most zůstává zavřený.

Příběh o mostu pokračuje. Pravčice ho definitivně nechtějí

Obec se obává, že na opravy, které budou za několik let nutné, nebude mít peníze a dostane se tak do finančních potíží. ŘSD, které spravuje dálnice a silnice I. třídy, zase poukazuje na to, že ze zákona nemůže provozovat regionální nebo mostní komunikaci, jako je právě ta vedoucí přes pravčický most. 

"Já jsem v šoku. Je to pro nás dost čerstvé. Musíme si rozmyslet, jak se zachováme," řekl v úterý novinářům Radomír Štamberg, vedoucí úseku výstavby dálnic ŘSD. 

Nechtěný most může být demontován

Nezkolaudovaný most tak zůstává zatarasený betonovými kvádry. Vyloučeno není, že jej ŘSD nakonec demontuje a přemístí jinam. "Budeme přemýšlet co s ním, aby byl využit. Musíme přemýšlet, jestli to (přemístění mostu jinde) stojí za to. Nebo se může najít jiný způsob - třeba to převezme Zlínský kraj. Občané by určitě nebyli nadšeni, že by Ředitelství silnic a dálnic zase vydávalo další peníze z 'našich' kapes, a to navíc v době, kdy jich tolik (peněz) nemáme," dodal Štamberg s tím, že důležité teď je, aby most byl využitý. 

Obec od počátku, kdy se o stavbě mostu začalo mluvit, prý počítala pouze s tím, že jej bude spravovat. Podle starosty Jaroslava Šaška se nebrání tomu, aby hradila například sečení trávy či zimní údržbu. "Most je pro obec důležitý, a to zejména kvůli zemědělcům, kteří mají na druhé straně svá pole a nemohou je obdělávat, či kvůli sanitkám," řekl starosta. Nicméně i on je proti převzetí mostu do vlastnictví obce za stávajících podmínek. 

Z přítomných zastupitelů byl pouze jeden pro převzetí objektu do vlastnictví obce. Devět bylo proti a tři se zdrželi. 


Psali jsme :

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas, čtk

Ing. Petr Bendl byl položen dotaz

Pomoc zemědělcům

Dobrý den, jste pro pomoc zemědělcům kvůli nepřízni počasí? Já to narovinu nechápu. Proč se pořád zemědělci tak podporují? Netvrdím, že to mají lehké, ale kdo to má dnes snadné? A podporují se snad jiná odvětví, protože se jim nedaří? Neměli by se zemědělci na takovou situaci připravit a třeba nějak...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravskoslezský kraj: Sobota nabídne na Hukvaldech Hrad plný pokladů

22:03 Moravskoslezský kraj: Sobota nabídne na Hukvaldech Hrad plný pokladů

Akce Hrad plný pokladů nabídne celodenní zábavný kulturní program na hradě Hukvaldy. Formou workshop…