Vláda se v úterý vrátí k diskusi nad církevními restitucemi

24.09.2011 10:57

Návrh na odluku má napravit majetkové křivdy na církvích během komunismu. Kriticky se k němu v době příprav stavěly vládní Věci veřejné, kterým vadila původně zamýšlená výše finančních kompenzací.

Vláda se v úterý vrátí k diskusi nad církevními restitucemi

Vláda se po dvoutýdenním odkladu v úterý vrátí k projednávání podmínek majetkového vyrovnání s církvemi. Dohoda, kterou bylo letos vyjednávání uzavřeno po letech diskusí, počítá s tím, že stát v průběhu třiceti let církvím zaplatí celkem 59 miliard korun, asi 56 procent majetku by jim měl vrátit v naturálních restitucích. Majetková odluka církví od státu by měla trvat 17 let. Během této doby by stát postupně snižoval příspěvek na platy duchovních a církevní administrativu.

Nevyzpytatelní Véčkaři

Pokud vláda záměr majetkového vyrovnání s církvemi schválí, měl by ministr kultury Jiří Besser (TOP 09) v příštích měsících připravit příslušné zákony. Vyrovnání by pak mohlo začít od roku 2013.

SLEDUJEME téma: Miliardy pro církve 

Ministři za ODS a TOP 09 jsou s návrhem, vypracovaným na základě letošní dohody společné vládní a církevní komise, spokojeni a podpoří jej. Svůj postoj zatím neoznámily Věci veřejné, které v minulých týdnech podporu nynějšímu návrhu podmiňovaly požadavky na podobu návrhu státního rozpočtu na rok 2012. Rozpočet vláda schválila ve středu. VV také chtějí vědět, odkud stát přibližně dvě miliardy pro církve každoročně vezme.

První tři roky ze sedmnáctiletého přechodného období bude stát na platy duchovních přispívat plnou částkou ze svého rozpočtu, tedy 1,445 miliardy ročně. Od čtvrtého roku se částka každoročně sníží o pět procent. Nesplacená výše finanční náhrady pak bude každý rok valorizována podle míry inflace. Stát by mohl přestat církvím vyplácet peníze v roce 2030. 

Církve souhlasí

Pražský arcibiskup Dominik Duka označil takové řešení za oboustranně přijatelné. Finanční odluka církví od státu vyhoví podle něj těm hlasům, které po ní ve společnosti volaly.Návrh na odluku má napravit majetkové křivdy na církvích během komunismu. Kriticky se k němu v době příprav stavěly vládní Věci veřejné, kterým vadila původně zamýšlená výše finančních kompenzací.

Po jeho dokončení ho odmítají opoziční strany ČSSD a KSČM. Rozsah převodu majetku a výše doprovodné finanční kompenzace podle předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky neodpovídá aktuálním rozpočtovým možnostem země. 

O vyrovnání s církvemi usiloval už kabinet expremiéra Mirka Topolánka. Původní plán počítal s vrácením 39 procent majetku a vyplácením 83 miliard korun po dobu 60 let. I s úroky mělo jít o 270 miliard korun, přičemž hodnota původního majetku církví a náboženských společností byla stanovena na 134 miliard korun.

Související:

Kněz odpůrcům vyrovnání: Stát na církvích zbohatl

Miliardy církvím? My je v rozpočtu nikde nevidíme, provokují Véčka

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…