Kněz odpůrcům vyrovnání: Stát na církvích zbohatl

08.08.2011 6:14

Na církevním majetku, který zabavil minulý režim, stát vydělal 150 miliard korun. Vyrovnání, kde v penězích a majetku církve od státu přibližně těch 150 miliard dostanou zpět, je proto spravedlivé. Upozorňuje na to farář Českobratrské církve evangelické Joel Ruml.

Kněz odpůrcům vyrovnání: Stát na církvích zbohatl

"Stát na církvích neprodělal. Propočítal to Národohospodářský ústav AV, tedy ani ne zástupci vlády, ani církví: zabavený majetek vynesl od roku 1948 něco přes 220 miliard korun. A za těch víc než 60 let stát dal církvím kolem 70 miliard. Takže nějakými 150 miliardami přispěl církevní majetek do státního rozpočtu," řekl Ruml v rozhovoru pro server Aktuálně.cz.

Podle nejnovější dohody mezi církvemi a státem by měly církve dostat 59 miliard korun (s inflací během 30 let je to odhadem cca 79 miliard) a pozemky za zhruba 76 milaird korun. Dohromady se jim tak přibližně vrátí částka, kterou státu pomohly vydělat. A tím to skončí, za 30 let totiž zákonodárci plánují "odstřižení" církví od státního rozpočtu. Staly by se tak nezávislé.

SLEDUJEME téma: Miliardy pro církve

Ať si církve zkusí financovat se samy. Je to zajímavé

A financovaly by se samy. To do jisté míry funguje už dnes. "Naše církev se ze dvou třetin financuje z vlastních darů a jedna třetina je státní dotace - od státu dostáváme 75 milionů korun ročně," vysvětlil Ruml, jak to chodí u nich.

I ostatní církve se proto musí naučit žít z vlastního. Zejména těch menších to podle Rumla nebude problém. "Budou se muset naučit ze svého a začít být daleko obětavější, než jsou. V některých církvích jsou zvyklí odevzdávat desátky podle biblického učení a nemají problém," podotkl. Ty velké se budou muset inspirovat.

Návrh současné vlády na dohodu se mu zdá zajímavý. A doufá, že k němu nakonec skutečně dojde. Nejviditelnější překážkou jsou zatím Věci veřejné, podle nichž je nesmyslné kompenzovat církve v momentě, kdy stát nemá ani na běžný chod.

Čtěte:

Koalice se s církvemi vyrovná. VV však nebudou štědré

Znovu se sejde vládní komise kvůli vrácení majetku církvi

Miliardy církvím? My je v rozpočtu nikde nevidíme, provokují Véčka

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…