Třetina Čechů má obavy o svůj důchod. Více se strachují ženy

28.09.2011 8:59

V souvislosti s reformou penzijního systému působí zajímavě výsledky průzkumu, podle nichž se přibližně třetina Čechů obává o svůj budoucí důchod. Méně se obávají obyvatelé hlavního města a také mladí lidé. Ve všech sledovaných kategoriích se o důchod více bojí ženy, které více vnímají budoucí rizika.

Třetina Čechů má obavy o svůj důchod. Více se strachují ženy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Důchodci sedící na lavičce v parku

Přibližně třetina Čechů má strach o svůj budoucí důchod. Přitom o penzi se více obávají ženy, lidé z regionů mimo Prahu a starší lidé. Vyplývá to z průzkumu serveru Můjplat.cz, jehož výsledky poskytl institut pro výzkum práce CELSI. V Praze se o svůj důchod obává 27 procent lidí, zatímco v ostatních regionech je to 32 procent.

Mladší lidé se o důchody neobávají zdaleka tolik jako ti dříve narození. Nejmenší pochybnosti panují mezi lidmi ve věku do 30 let. Nejistotu ohledně své penze cítí 22 procent mladých Pražanů a 25 procent mladých lidí z regionů mimo Prahu. Ve skupině lidí ve věku 30 až 39 let vyjádřilo obavy o svůj důchod 24 procent Pražanů a 28 procent lidí žijících mimo Prahu.

O penzi se nejvíce strachují lidé nad 50 let

Mezi dotazovanými ve věku 40 až 49 se o důchod obává 32 procent lidí žijících v hlavním městě a 41 procent lidí žijících v regionech mimo Prahu. Nejvíce se o penzi obávají lidé starší 50 let. V této kategorii vyjádřilo obavy dokonce až 46 procent z těch, co žijí v Praze, a 45 procent z ostatních krajů. O výši důchodu se více obávají lidé pracující ve službách - 44 procent v regionech mimo Prahu a 41 procent v hlavním městě. Obavy o penzi mají častěji také řemeslníci, montéři a úředníci.

Ve všech kategoriích se o důchod častěji obávaly ženy než muži. „Výzkumy ukazují, že ženy vnímají různá rizika významně vyšší než muži, a to i když srovnáme muže a ženy se stejnými sociálními, ekonomickými a demografickými charakteristikami. Jejich averze k riziku je též vyšší a navíc roste s počtem dětí," uvedl jeden z autorů průzkumu Martin Kahanec.

Nedůvěra může vést k neochotě platit odvody

Podle něj mohou mít obavy o důchod už nyní vážné ekonomické následky. „Nedůvěra k systému důchodového zabezpečení může totiž vést k neochotě platit odvody, a tím k růstu šedé ekonomiky," poznamenal. Průzkumu se zúčastnilo 7924 lidí, kteří hodnotili své obavy z budoucí penze na stupnici od jedné do pěti, přičemž nejnižší hodnota znamenala žádné obavy a nejvyšší hodnota znamenala velmi velké obavy.

K věci:

Lidé se obávají reformy a odcházejí do předčasného důchodu. Stojí to miliardy 

Důchody po reformě: Ministr Drábek si svůj spočítal. Teď vy 

Vláda: Schváleno! Důchodová reforma nás ochrání před chudobou

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Spalovací motory? Ať jsou pekelně drahé.“ Lídři SPOLU řidičům

4:44 „Spalovací motory? Ať jsou pekelně drahé.“ Lídři SPOLU řidičům

Spalovací motory je třeba hodit na smetiště dějin. Varianta syntetických pohonných hmot je rovněž za…