Klaus studentům: Je třeba rozlišit korupci od "her na korupci"

03.10.2011 15:20

O korupci, reformě školství, problémech s eurem i budoucnosti Řecka hovořil dnes prezident Václav Klaus se studenty prestižního Gymnázia Brno na třídě Kapitána Jaroše. Studenti se jej ptali také na vztah k úředníkovi ministerstva školství Ladislavu Bátorovi.

Klaus studentům: Je třeba rozlišit korupci od "her na korupci"
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus

"Můj vztah s ním je nekonečně démonizován," řekl Klaus. Bátora podle něj hájí české tradice a národní témata. Tenhle tón v naší zemi chybí, uvedl Klaus. Bátory se prý zastal, protože se na něj "pokrokáři slétli jako vosy".

Problematické EURO a státní maturity

Jednoho ze studentů zajímal názor prezidenta na problém úplatkářství a vznik Nadačního fondu proti korupci, který letos založil podnikatel Karel Janeček. K fondu je Klaus skeptický. "Kvazinadační fondy považuji za politické agitky. (...) Doufám, že nikdo z vás na to nenaletí," řekl studentům.

S korupcí je podle něj třeba bojovat, ale je nezbytné odlišit reálnou korupci od "her na korupci". Hrou Klaus rozumí například situaci, kdy se obvinění z úplatkářství stane prostředkem v soupeření mezi firmami. Třeba tehdy, když jedna firma neuspěje v tendru a hned obviní vítěze, že "to bylo zaplacené".

Klaus znovu vyjádřil svůj rezervovaný vztah k euru. Společná měna podle něj přináší výhody, ale také nevýhody. Jedna měna nemůže být podle prezidenta vhodná pro všechny státy. Přirovnal to ke snaze obléci různé lidi do košile stejné velikosti. "Realita nám ukazuje, že problémy tu jsou," řekl Klaus na adresu eura.

Jedna z otázek směřovala i k budoucnosti Řecka, které se zmítá v ekonomických problémech. Klaus, jenž si nedávno vysloužil za své výroky kritiku řeckých politiků, se dnes vyjadřoval s opatrností. Připustil ale, že Řecko může dospět ke státnímu bankrotu. "Jediná otázka je, jestli se pro to bude používat toto slovo," uvedl Klaus.

Při debatě o školství Klaus kritizoval státní maturity a poukazoval na příliš velké množství vysokých škol, které podle něj v minulých letech rostly v Česku jako houby po dešti a chtělo je mít i nejedno okresní město. Klaus míní, že počet je zde na úkor kvality.

Foto: Hans Štembera

Souvisejicí:

Profackujte biskupy za podporu Klause. Šokující hlas z KDU-ČSL

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…