Nemám informaci, že bych měl být odvolán, tvrdil Fuksa

04.10.2011 15:08

Premiér Petr Nečas (ODS) odvolal ministr zemědělství Ivana Fuksu (ODS). Jeho demisi odpoledne předloží prezidentu Václavu Klausovi. Fuksa těsně před jednáním s premiérem Petrem Nečasem uvedl pro ČT, že nemá informaci o svém odvolání. Podle zjištění ParlamentníchListů.cz se o odvolání Fuksy uvažovalo už delší dobu. Měl by ho nahradit poslanec Petr Bendl.

Nemám informaci, že bych měl být odvolán, tvrdil Fuksa

Ivan Fuksa bývá kvůli svým kontaktům z dob, kdy působil jako starosta Příbrami, vnímán jako člověk blízký ministru financí Miroslavu Kalouskovi (TOP 09) a poslanci Petru Tluchořovi (ODS).

Možnými nástupcem by mohl být bývalý středočeský hejtman Petr Bendl, předseda jihočeské ODS Martin Kuba nebo někdejší ministr průmysl a současný šéf premiérových poradců Martin Říman.

„Já o tom nevím, nikdo mi nevolal, nikdo mě neoslovil. Žádná nabídka postu ministra nepadla," řekl předseda jihočeských občanských demokratů Martin Kuba v reakci na spekulace o svém vládním angažmá.

Fuksa možná donáší Tluchořovi

O odvolání Fuksy z pozice ministra zemědělství se spekuluje delší dobu. Důvodem by mohlo být to, aby Fuksa nevynášel informace ze zasedání nejužšího vedení strany Kalouskovi a bývalému předsedovi poslaneckého klubu ODS Petru Tluchořovi.

Více: Ministr Fuksa prý poletí z vlády. Místo něj Bendl, zjistili jsme

Krok může mít souvislost i s nadcházejícím kongresem. Dlouhodobě se totiž mluví o tom, že by ho skupina okolo Petr Tluchoře ráda přeměnila ve volební. Dosazením Petra Bendla by Petr Nečas na svou stranu získal poměrně velkou část středočeské ODS a Tluchořovy plány by překazil.

Středočeská ODS bude mít 15. října regionální sněm, kde zvolí nové vedení regionu. Nečas se podle informací ParlamentníchListů.cz snaží získat středočeskou ODS na svou stranu. Bendl v čele ministerstva by tomu mohl napomoci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zapomeňte, nebudeme se o tom bavit.“ Mrazivá dohra covidu. Žaloba do Haagu a pak...

15:58 „Zapomeňte, nebudeme se o tom bavit.“ Mrazivá dohra covidu. Žaloba do Haagu a pak...

Co říkají lidé o vakcinaci? Jedná se o zločiny na lidskosti? Kdo vyvolal covid? Kdo z toho udělal ce…