Na pořádek v ulicích Nového Boru začaly dohlížet romské hlídky

12.10.2011 8:49

Na pořádek v ulicích v Novém Boru na Českolipsku začaly v těchto dnech dohlížet pracovníci romské hlídky. V uniformách podobných stejnokroji městských strážníků slouží dva romští asistenti prevence kriminality, kteří mají městské policii pomáhat. Romové se do zajištění bezpečnosti ve 12tisícovém městě zapojili v rámci projektu Ministerstva vnitra - Úsvit, který se osvědčil v některých městech s problémovými lokalitami, jako je například Děčín nebo Most. Informuje o tom dnešní severočeská příloha deníku Právo.

Na pořádek v ulicích Nového Boru začaly dohlížet romské hlídky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Malí Romové

Nový Bor je jedním z měst na severu Čech, kde se v posledních měsících vyhrotily vztahy mezi majoritní společností a místní romskou komunitou. V Boru se situace vyhrotila, když počátkem srpna skupina Romů brutálně napadla hosty jedné místní herny. Útoku předcházel konflikt mezi obsluhou a dvojicí mladíků, kteří chtěli hrát na automatech. Výsledkem potyčky byli tři vážně zranění, z toho nejvíce postiženému muži museli v liberecké nemocnici operovat hlavu. Tři Romové za to skončili ve vězení, další dva jsou stíháni jako uprchlí. Hrozí jim až osm let vězení.

SLEDUJEME TÉMA Romové a Romové v Novém Boru

Romští asistenti prevence kriminality by měli přispět ke zlepšení pořádku na veřejných prostranstvích nebo v jednotlivých bytových domech. "Podstata programu je v tom, že na řešení problému se aktivně podílejí právě ti lidé, jichž se přímo týká. Důraz je pak kladen na předcházení trestné činnosti. Je nesmírně důležité, aby tito asistenti dokonale znali dané prostředí a také měli u místních lidí dostatečnou autoritu," řekla deníku ředitelka odboru prevence kriminality ministerstva vnitra Jitka Gjuričová.

Známe všechny z naší komunity, říká člen hlídky

Potřebným kurzem prošli v Novém Boru dva vybraní zástupci místní romské komunity. V těchto dnech oblékli černé uniformy a začali řešit první problémy s romskými žáky místní základní školy. "Dnes jsme na ulici zastavili Roma, který není z Nového Boru. Řekl nám, že je z Jičína, a přivolaná městská policie zjistila, že byl v pátrání," komentuje první úspěchy starší z dvojice asistentů prevence kriminality Štefan Gorol. "Naše výhoda je, že známe všechny z naší komunity," dodal Gorol, který je zároveň šéfem místního česko-romského sdružení a předsedou novoborské KSČM.

Asistenti rozhodně nebudou suplovat činnost městských strážníků, upozornil starosta Nového Boru Jaromír Dvořák. "Asistenti prevence kriminality nemají žádná oprávnění související s činností městské policie. Mají plnit roli prostředníka v komunikaci mezi městským úřadem a Romy," zdůraznil Dvořák s tím, že preventivní program Úsvit je financován Ministerstvem vnitra ČR a město tak nemusí na činnost asistentů vynaložit žádné mzdové náklady.

Související:

  • Starostové úpí kvůli Romům: Pomoc, Nečasi, je jich čím dál víc

  • Foldyna varuje. Další Romové. A nikdo je nebude potřebovat

  • Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

    reklama

    autor: čtk, mp

    Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

    Právo na opravu

    Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

    Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


    Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

    Další články z rubriky

    Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

    17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

    Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…