Česká advokátní komora neví, co s bezplatnou právní pomocí

17.10.2011 16:21

Žádná bezplatná právní pomoc neexistuje, vždy jí musí někdo zaplatit. A jde o to, kdo jí bude platit a kdo jí bude vykonávat. To zaznívalo dnes na semináři České advokátní komory, kde se kromě jiného hovořilo na téma bezplatná právní pomoc pro potřebné. A Český rozhlas byl u toho.

Česká advokátní komora neví, co s bezplatnou právní pomocí

Jedním z témat dnešního semináře České advokátní komory bylo i úskalí navrhované právní úpravy takové pomoci, tedy pomoci pro nemajetné občany. 

„V tom má celkem advokátní komora jasno. Měli by to být kvalitní profesionálové, advokáti, a pokud jde o platby, tam leží otázka na straně státu," uvedl po semináři místopředseda České advokátní komory Aleš Pejchal. Podle něj neexistuje žádná bezpečná právní pomoc.

„Žádná bezplatná právní pomoc neexistuje, vždy jí musí někdo zaplatit. A jde o to, kdo jí bude platit a kdo právní pomoc bude vykonávat," poznamenal. „Karta leží na straně státu, on to vše musí zajistit," upozornil.

Nejčastěji se podle Pejchala žádosti o bezplatnou právní pomoc týkají rodinných problémů, anebo majetkových.

„Tady se velmi často obracejí subjekty, které potřebují pomoc v rodinných věcech. Velmi často se to objevuje u lidí, kteří skončili bez prostředků, například proto, že si neuváženě vzali půjčku a podobně," vysvětlil.

„Česká advokátní komora do bezplatné právní pomoci vstupuje několika způsoby. Jednak určuje advokáta tomu, kdo prokáže, že je bez prostředků, tomu určí pro konkrétní správní nebo civilní spor právního zástupce a pak komora také pořádá u všech krajských soudů porady, za které se neplatí a které obstarávají mladší advokáti.

Podle něj ale tento problém není nijak jednoduchý. „Spousta výhrad zazněla 6. září na legislativní radě vlády, kde byl projednáván věcný záměr ministerstva spravedlnosti. Byla to otázka především zásahu do nezávislosti, protože registr poskytovatelů právní pomoci by mělo vést ministerstvo spravedlnosti, což je v rozporu se vším, čím je v současné době právní pomoc upravena, protože ten, kdo jí poskytuje, musí být nezávislý na státu. Dále že by to poskytovaly subjekty, které nemají dostatečnou kompetenci, vzdělání - ať už neziskové organizace nebo studenti vysokých škol," dodal Pejchal.

I soukromý sektor může advokáty suplovat

Kvalitní poradenství ale podle Daniela Hůleho ze společnosti Člověk v tísni může také poskytovat soukromý sektor.

„V jisté míře mohou poskytovat kvalitní poradenství. Samozřejmě něco jiného je, když převezmete složitý případ a zastupujete klienta u soudu, ale například když za vámi přijde klient ve věci exekučního výměru - kolik má zaplatit, jak to je a podobně, tak takové poradenství samozřejmě může poskytnout člověk, který nemá právní kvalifikaci, právní vzdělání a dokáže tu službu poskytnout stejně kvalitně, ale nesrovnatelně levněji."

Podle Hůleho ale na český právní řád často doplatí lidé sociálně slabší.

 „Pokud by u nás byla jiná kultura, tak by vůbec nebylo potřeba takové množství právního poradenství, jako je u nás. Myslím si, že by bylo mnohem efektivnější, než věnovat velké prostředky do bezplatné právního poradenství, věnovat se tomu, aby právní řád byl jednodušší, aby nebylo možné jednoduché zneužívání - postavení slabšího díky lepší a detailnější znalosti právního řádu," uzavřel Hůle.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…