Členství v ČSSD podražilo. Nejlevnější jsou stále komunisté

18.10.2011 16:34

Kariéra politika něco stojí. Ve Věcech veřejných vyjde roční členství až na tisíc korun, v KSČM jen na čtvrtinu této částky. Sociální demokraté podražili. Srovnání udělal server Týden.cz.

Členství v ČSSD podražilo. Nejlevnější jsou stále komunisté

Doposud byla nejlevnější stranou ve sněmovně ČSSD, od svých členů vybírala 200 korun ročně. Kvůli problémům s dluhy ale zvýšila základní příspěvek o polovinu, tedy na 300 korun. „Chceme posílit rozpočtové možnosti okresů a krajů. Už dlouho jsme příspěvky nezvyšovali," řekl serveru Týden.cz místopředseda ČSSD Martin Starec.

V KSČM platí bohatí hodně, chudí málo

Další nejlacinější stranou jsou komunisté. Zde ale platí nařízení, že bohatší členové přispívají víc. „Je to půl procenta z příjmů. Minimální příspěvek je dvacet korun měsíčně. A v případě, že má někdo sociální problémy, může ho základní organizace dočasně placení příspěvku zprostit," vysvětlila serveru Týden.cz mluvčí KSČM Věra Žežulková.

Opačné podmínky panují ve Věcech veřejných a v ODS. V nejmenší vládní straně se musí platit 1000 korun ročně. Občanští demokraté přispívají minimálně pěti sty korunami. Podle mluvčího ODS Tomáše Bartovského se ale příspěvek liší v různých místních sdruženích. V pražské ODS je to až patnáct set korun ročně.

Nejvíce se vybírá v pražské ODS - 1500 korun ročně

TOP 09 vybírá od svých členů 400 korun ročně.

Strany dbají, aby studenti, senioři nebo maminky na mateřské dovolené měli slevu. Ti do stranických kas přispívají až o pětinu méně. V případě Věcí veřejných je to jenom 200 korun.

Příspěvky jsou významným příjmem politických stran. Například ČSSD na příspěvcích vybere za rok mezi 17 a 23 miliony korun.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…