VIDEO Profesor Keller: Bárta asi vyhrál Radka Johna v tombole

19.10.2011 15:17

Na principech klasické mafie funguje podle sociologa Jana Kellera česká ekonomika. Nejprve vyvolá u širokých vrstev strach a pak slibuje za úplatu, že obavy sníží. Jde o tunelování budoucnosti. Tunelováním minulosti označuje privatizaci majetku dříve vytvořeného a tunelováním přítomnosti to, že bohatí byli zproštěni velké části daňových povinností.

VIDEO Profesor Keller: Bárta asi vyhrál Radka Johna v tombole
Foto: Archiv
Popisek: Sociolog Jan Keller

Tunelovat se dá všechno. Minulost, přítomnost i budoucnost. Myslí si to sociolog Jan Keller, který poukazuje na to, že Česká republika nemá svou vlastní politiku, ale jen respektuje diktát neoliberalismu. „Jeho podstatou je mafianizace ekonomiky. Neoliberální ekonomika funguje na principech klasické mafie," uvedl sociolog Jan Keller ve svém příspěvku na Vratimovském odborném semináři, který pořádala KSČM. Záznam jeho projevu zveřejnily komunistické Haló noviny na svém profilu na youtube.com.

Vysvětluje to tak, že v obou případech jde o to vyvolat obavy a nejistotu, pak nabídnout ochranu a z ní pak těžit. Klasická mafie je podnik na poskytování ochrany za úplatu. „Podobně neoliberální ekonomika nejprve vyvolává strach a pak nabízí, že pocit nejistoty za úplatu sníží," poukázal profesor Keller na nejistotu na trhu práce, obavy ze stáří a z nemoci. To ale považuje až za třetí fázi tunelování.

Profesor Keller na ParlamentníchListech.cz:

Tunelování přítomnosti završí daňový zákon

Tou první bylo tunelování minulosti, což byla privatizace majetku vytvořeného v minulosti. „Je zajímavé, že údajně zoufale nevýkonné hospodářství poskytlo prostředky k obrovskému zbohatnutí jedné společenské vrstvy a ještě se vyvezlo do zahraničí. Přitom stát na privatizaci nijak nezbohatnul, naopak se vydal cestou zadlužování," upozornil sociolog na paradox privatizačního procesu po česku.



Za tunelování přítomnosti považuje profesor Keller to, co odstartovala vláda Mirka Topolánka, když podřízla veřejné příjmy rovnou daní. „Tunelování přítomnosti se projevilo tím, že bohatí byli zproštěni velké části daňových povinností. O završení tohoto procesu se má postarat nový daňový zákon, který bude legalizovat přesun daňové zátěže z majitelů firem a horních manažerů na zaměstnance a spotřebitele," připomněl Keller.

Radka Johna prý strana Víta Bárty vyhrála v tombole

Už prý někdy v letech 2007-8 se začala ve společnosti záměrně šířit pohádka o tom, že chudí lidé jsou líní a ženou nás do Řecka. Nešlo tedy o hesla vytažená pravicovými stranami až těsně před volbami v roce 2010. Tato taktika se ukázala jako účinná, protože lidé pohádce uvěřili a na jejím základě vznikla Nečasova vláda.

„Čunkovi lidovci a hlavně Bursíkovi zelení se zdiskreditovali, a tak musely nastoupit dvě zcela nové strany. Lidovci dodali Kalouska, zelení Schwarzenberga. Ale kdo určil za lídra Věcí veřejných Radka Johna, není známo. Dokonce jsem se setkal s názorem, že strana Víta Bárty vyhrála Radka Johna v tombole," pobavil Keller zaplněný sál.

Reformy penzí a zdravotnictví umožní sáhnout si na budoucí peníze

S nástupem Nečasovy vlády spojuje sociolog tunelování budoucnosti. „To má umožnit lidem, kteří si přišli na velké majetky v první fázi tunelování a ve druhé byli zbaveni daňové zátěže, aby své prostředky mohli vložit do oblasti, která je jistější než výroba. Do oblasti, která využívá strachu ze stáří a strachu z nemoci," upřel Keller pozornost k penzijním systémům a zdravotní reformě.

Podle sociologa si ale lidé začínají pomalu uvědomovat, že právě oni sponzorují všechny tři formy tunelování. „Někteří už nikdy nenašli dobrou práci, o kterou je připravilo tunelování podniků v devadesátých letech. Doplácejí na daňovou reformu, která je nutí platit na daních více, takže si mohou kupovat méně. A zároveň budou muset zaplatit více na pojistném, i když do budoucna budou méně sociálně ochráněni," zmínil Keller, co prý lidé začínají zvolna chápat.

Dluhopisy se staly prémií pro ty, kdo vydělali na trojím tunelování

Obavy lidí z nemoci, ze stáří nebo nedostatečného vzdělání pro potomky se tak stanou trvalým zdrojem příjmů těch, kteří už dnes nevědí co s penězi. „Pro tyto lidi se vydávají státní dluhopisy. Kupují si je po milionech a my ostatní se jim pak ještě budeme skládat na úroky, ze kterých oni nezaplatí ani korunu daně. Státní dluhopisy jsou vlastně prémií pro ty, kdo už vydělali na tom trojím tunelování," prohlásil sociolog, že z prosperity, která nám byla dvacet let slibována, zbyly dluhopisy.

Profesor Keller také upozornil, že velký finanční kapitál nejprve degradoval dělníky tím, že je nutí, aby konkurovali nepojištěným Číňanům a Indům. A poté, co se mu podařilo deklasovat dělnictvo, tak si chce vyřídit účty se středními vrstvami, které zatím u nás i jinde volily pravici. „Takže pokud je nějaká naděje na změnu, tak v tom, že středním vrstvám začne pomalu - ony to jinak neumí - docházet, že právě přišla řada na ně," uzavřel sociolog.

K věci:

Foto: Hans Štembera

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…