Keller o pravici: Nejdřív umožnili rozkrádání, teď vzývají národ

25.08.2011 11:38

Sociolog Jan Keller tvrdě kritizuje pravicovou vládu. V devadesátých letech umožnila rozkradení majetku prostřednictvím neprůhledné privatizace a dnes chce zprivatizovat to málo, co ještě zbylo. Aby to vláda zakryla, mate občany apelem na národní cítění.

Keller o pravici: Nejdřív umožnili rozkrádání, teď vzývají národ

Sociolog Jan Keller, který svými postoji inklinuje k levicové politice, prohlašuje, že pravicová vláda má v ruce už jen poslední kartu, kterou si může udržet poslušnost občanů. Nezbývá ji nic jiného, než apelovat na národní cítění. Jen to už dnes mohou pociťovat stejně bohatí i chudí. Komentář Jana Kellera přináší deník Právo.

Nejdřív zhasli a teď to maskují

Keller v této souvislosti připomíná ekonomickou transformaci z devadesátých let minulého století, na které vydělalo pár jedinců, ale čtyřicet procent národa přivedla tzv, na buben. Dnes nemohou vyjít pomalu ani od výplaty k výplatě. Pravicoví politici se snaží oněch čtyřicet procent přesvědčit, že patří s těmi bohatými k jednomu národu, a proto ještě není tak zle.

Profesor Keller na ParlamentníchListech.cz:
Profesor Keller chudým: Máte méně práv než bezdomovci
Drábek učí Čechy spořit peníze. Profesor Keller křičí smíchy
Profesor Keller: Kdo ještě něco má, toho vláda dorazí
Profesor Keller: Nečeká nás Řecko, ale USA. Bankrot podle pravice
Keller: Islandská revoluce. A miliony ožebračených důchodců k tomu

„Apel na národ a národní pospolitost je zaručený způsob, jak demagogicky promíchat vítěze majetkových přesunů a ty, kdo na ně tvrdě doplatili," zlobí se Keller.

Nejhorší na tom je, že promluvy o národě pronáší stejní politici, kteří byli u moci již v devadesátých letech a ze svých pozic umožnili, aby se ekonomická transformace země odehrála jaksi potmě, bez řádného dozoru. Dnešní pravicové reformy mají pak podle Kellera zprivatizovat to, co z funkčního veřejného sektoru ještě zbylo.

Související:

Profesor Keller chudým: Máte méně práv než bezdomovci

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…