Pražáci, vy to proti vládě musíte rozjet. Venkov nic nezmůže, burcuje Škromach

20.10.2011 21:30

V Řecku zuří už druhý den generální stávka, o víkendu otřásaly většinou světových metropolí mohutné protesty proti chování vlád a finančních kruhů v době ekonomické krize, v Česku však je zatím klid po pěšině. Podle průzkumu by se do ulic protestovat vydala asi čtvrtina Čechů a Moravanů. Poslanec KSČM Jiří Dolejš tomu nevěří, podle něj je číslo tak pětkrát nadsazené. Podle místopředsedy ČSSD Zdeňka Škromacha se v Česku nikdy moc nestávkovalo, ani nedemonstrovalo.

Pražáci, vy to proti vládě musíte rozjet. Venkov nic nezmůže, burcuje Škromach
Foto: Archiv ZŠ
Popisek: Zdeněk Škromach

V souvislosti s víkendovými protesty ve světových metropolích by do ulic vyrazila demonstrovat čtvrtina Čechů, naopak 76 procent se osobně zúčastnit nechce. S odkazem na průzkum agentury SC&C to uvedla Česká televize. Z průzkumu dále vyplývá, že většina respondentů v následujících týdnech očekává zesílení protestů i v Česku.

Související: Demonstrovat do ulic by šla jen čtvrtina Čechů


Opozice musí přidat

Podle stínového ministra práce a sociálních věcí z ČSSD a bývalého odboráře Zdeňka Škromacha musí vyjít do ulic nespokojení lidé především ve velkých městech. „V Česku se vždycky demonstrovalo a stávkovalo méně než v jiných zemích. Pokud nevyjdou Pražáci před barák, my na vesnici to nijak nevytrhneme," uvedl pro ParlamentníListy.cz Škromach.

Poslanec KSČM Jiří Dolejš si myslí, že opozice vůči vládě by měla přitvrdit a více a razantněji se prosazovat. „Čtvrtina lidí. To by byly dva miliony lidí. Realita je spíše pětkrát horší. Češi v těch demonstracích potřebují najít smysl. Protest pro protest nám není kulturně blízký. Opozice bude muset přidat, a to i programově," myslí si komunistický poslanec.

„Pokud vláda bude pokračovat svou cestou, bez dialogu s odbory i opozicí, přijdou mnohem razantnější akce. Lidé jsou už opravdu naštvaní a jejich nespokojenost roste každým dnem," dodal redakci další zástupce opozice, sociální demokrat Vítězslav Jandák.

ProAlt očekává 5 000 lidí

O minulém víkendu se lidé v desítkách zemích po celém světě scházeli na demonstrace, při nichž protestovali proti údajně nemravnému chování velkých finančních korporací a vládním škrtům. Pořadatelé akce Jednotně za změnu světa (United for Globalchange) uvedli, že se k protestům přidali lidé v 951 městech. Menší protest se konal i v Praze.

Související: Až 300 lidí demonstrovalo v Praze proti vládám a finančníkům


Hnutí se inspirovalo kampaní "nespokojených", která začala na jaře ve Španělsku, a v poslední době organizátory povzbudila protestní kampaň na newyorském Wall Streetu, která zde trvá od 17. září. "Jednotně, společným hlasem dáme politikům a finančním elitám vědět, že o své budoucnosti budeme rozhodovat my," uvedli organizátoři na svých internetových stránkách.

Nejbližší protivládní akci plánují občanské iniciativy s podporou odborů už na tuto sobotu do Prahy. ParlamentníListy.cz budou celou akci sledovat a přinášet aktuální zprávy z místa konání.

Organizátoři očekávají tisíce lidí v ulicích Prahy

Nejvíc dotázaných ze zmíněného průzkumu upřednostňuje, aby se protesty případně konaly i v dalších velkých městech (35 procent), generální stávku preferuje 23 procent lidí, masovou demonstraci v Praze 17 procent a podle čtvrtiny dotázaných podobné akce vůbec nemají smysl. Pořadatelé z iniciativy ProAlt očekávají, že se sobotní akce zúčastní zhruba 5000 lidí.

Podle průzkumu 73 procent lidí v Česku demonstrace zaznamenalo, většina ale nezná důvody, proč se konaly. Skoro polovina Čechů očekává, že se protesty ve větší míře přesunou i do Česka, budou podle nich ale poklidné. Násilné střety předpokládá 15 procent dotázaných, 37 procent zesílení protestů nečeká.


Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš Urban

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…