Jediný kandidát, téměr sto procent hlasů. U nás není totalita, směje se TOPka

23.10.2011 12:38

Hvězdy Karla Schwarzenberga a Miroslava Kalouska na politickém nebi nezhasnou ani po celostátním sněmu TOP 09. Na něm byli oba téměř jednomyslně zvoleni do svých současných funkcí. ParlamentníListy.cz zajímalo, jak skutečnost, že na oba posty byl pouze jeden kandidát, který byl posléze zvolen téměř sty procenty hlasů, vnímají sami voliči. Tedy členové TOPky. Nepřipomíná jim totalitní praktiky?

Jediný kandidát, téměr sto procent hlasů. U nás není totalita, směje se TOPka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

Volba šéfa strany, kterým se opět stal Karel Schwarzenberg, ani jejího místopředsedy, jímž byl zvolen Miroslav Kalousek, na sněmu TOP 09 v Hradci Králové nepřinesla žádné překvapení. Na obě pozice se přihlásil pouze jeden kandidát, a tak byla samotná volba spíše formalitou.


Jsme si rovní, kníže a Kalous jsou rovnější

"Oba mají tak výsadní postavení, že je téměř jasné, že uspějí," řekl už před volbou stranických špiček ParlamentnímListům.cz ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek. Podle něho nemá partaj žádné jiné tak velké osobnosti, aby mohly knížeti a Kalouskovi konkurovat.


Stejný názor sdílí i bývalý poslanec a generální sekretář strany Pavel Severa. "Neznám lepší kandidáty než pány Schwarzenberga a Kalouska, jsou skutečně nejlepší," řekl po volbě vedení strany ParlamentnímListům.cz. Ve straně prý ale "rostou nové osobnosti", a tak není vyloučeno, že v budoucnu budou mít rovnocenné konkurenty.


Skutečnost, že pro posty šéfa a místopředsedy partaje byly přihlášeny pouze dvě osoby, může vzbuzovat domněnky, zda v napovrch uhlazené a jednotné TOPce nevládnou částečné totalitní praktiky. Členové TOPky ale podobné teze kategoricky vylučují.

Totalita? K smíchu

"Srovnání s komunismem či totalitou je zcela nesmyslné. Naše volba je výrazem jednoty a pokory," řekl redakci Severa. Nedemokratické praktiky vylučuje i Drábek.

"Totalitní praktiky by vládly právě v případě, pokud bychom panu Schwarzenbergovi a Kalouskovi umělě vyhledávali konkurenty. Tito dva pánové jsou na tak vysoké úrovni, že je zbytečné jim stavět protikandidáty," uvedl pro ParlamentníListy.cz.


Volba dalších místopředsedů už byla pestřejší. Přihlášil se do ní právě nejen Drábek, ale i Helena Langšádlová, Pavol Lukša a Marek Ženíšek. Všichni uspěli.

V TOPce se prý nelobbuje

Sám Drábek připustil, že byl za konkurenci rád. "Všichni se známe, je to standardní demokratická soutěž. Jsem rád, že v TOP 09 nejsou žádné lobbistické zájmy a skupiny," uvedl pro redakci.

V jednotě je síla

Také předseda sněmovního klubu TOP 09 Petr Gazdík popírá jakékoliv nekalé praktiky, které by uvnitř strany v souvislosti s volbou vedení existovaly. "Existuje demokratické právo navrhnout kohokoliv. Na TOPce je ale krásná právě ta jednota," uvedl pro redakci v souvislosti s volbou šéfa a prvního místopředsedy strany.


Co se týče volby místopředsedů, považuje počet kandidátů za ideální. "Jednota TOPky nespočívá v tom, že musí všechny kraje navrhovat do vedení stejné lidi," řekl ParlamentnímListům.cz šéf STAN a poslanců TOP 09.

Právě volba vedení TOP 09 byla hlavním bodem neděle, tedy druhého dne, kdy se delegáti strany sešli v královéhradeckém hotelu Adalbertinum. Kromě voleb vedení měla TOPka na programu i volbu členů smírčí komise nebo schválení závěrečního usnesení.

Související:


Foto: Hans Štemebra 


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru 
ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…