Pokecání kamarádů u kafe a smutný Tluchoř. To byl kongres ODS

22.10.2011 21:02

REPORTÁŽ Letošní nevolební kongres ODS byl až nečekaně klidný. Čekalo se, že by se mohla strhnout debata a boj nad prodloužením funkčního období předsedy a místopředsedů, avšak Petr Nečas velmi snadno proti rebelovi Petru Tluchořovi změnu stanov i kongres po krajských volbách prosadil.

Pokecání kamarádů u kafe a smutný Tluchoř. To byl kongres ODS
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Tisková konference po výkonné radě ODS

Tento kongres byl také o dost chudší. Z luxusního hotelu Clarion se přesunul na výstaviště Letňany. Kouřit se muselo venku v „tunelu" mezi pavilony. Asi v 9.20 ráno dorazil do vstupní haly před kongresovým sálem expředseda Mirek Topolánek, který svým projevem přítomné zaujal. Na poměry letošního kongresu poměrně „vzrůšo". Asi v půl desáté je k vidění v prostoru vyhrazeném ke kouření ministr obrany Alexandr Vondra, kde se baví s poslancem a předsedou ODS v Pardubickém kraji Janem Čechlovským.

Z loňského kongresu: Když je na kongresu nuda...


Pane profesore, už je čas

Kolem desáté přichází do vstupní haly, kde jsou stolky a občerstvení premiér a předseda Petr Nečas, cestou zdraví europoslance Ivo Strejčka a Martina Římana zabrané do hovoru a svolává delegáty do sálu: „Pojďte, jde se pracovat!" vyzývá. Plný sál však zůstal pouze na jeho projev a projev Topolánka.

„Snad ještě na žádném kongresu jsem nezažil, že by bylo tak málo lidí v sále na projev místopředsedů. Spousta lidí to tady pojala tak, že si jela pokecat u kafe s těmi, s kterými se dlouho neviděli. Taky to tak podle toho vypadá," řekl pro ParlamentníListy.cz jeden delegát. Podle toho to také opravdu vypadalo. Sál, kde probíhaly projevy, byl poloprázdný a zbytek lidí byl v předsálí a debatoval u baru či u stolků na kávu a občerstvení.

Ke snídani bylo kafe, džusy a gulášovka. Oběd začal až někdy kolem druhé hodiny odpolední. Delegáti si mohli pochutnat na kachničce, kuřátku či vepřovém se zelím a knedlíkem, americkými bramborami a dalšími pochutinami.

Související: Víkend plný sjezdů. Kníže si dá řízek a pivo, Nečas luxusní menu


Kníže nebude mít radost. Referendum o euru

V úvodním projevu předsedy Petra Nečase bylo podstatné, že premiér zopakoval, že eurozóna se mění z měnové unie také na unii „dluhovou" a „transferovou" a odmítl platit cizí dluhy.

„Dnes je situace jiná. Maastrichtská kritéria ze všech zemí eurozóny splňují pouze tři státy. Státy vzájemně ručí za své dluhy. Byl vytvořen evropský stabilizační mechanismus, který povede k tomu, že státy musí složit, v případě ČR se bude jednat o desítky miliard korun, v případě záruk dokonce o stovky miliard korun, v případě členství v eurozóně. Se vstupem do eurozóny budeme muset provést i právní akt, a to bude právě připojení k tomuto evropskému stabilizačnímu mechanismu. Považuji za poctivé vůči naší zemi, za poctivé vůči našim občanům a za poctivé vůči EU říci, že o tak zásadním kroku, jako je vstup do eurozóny a jako je vstup do tohoto evropského stabilizačního mechanismu, musí rozhodnout občané v referendu," řekl Nečas a sklidil velký potlesk.

Čtěte také: Nečas si zavazuje své straníky: Přijetí eura jedině s referendem


Na potenciální nebezpečí, že by ČR při vstupu do eurozóny musela garantovat několika sty miliardami korun ze státního rozpočtu, upozorňovaly ParlamentníListy.cz jako první.  Stejně tak ParlamentníListy.cz první informovaly, že bude navrhnuto a přijato usnesení, které vyzývá politiky ODS, aby prosazovali referendum k euru i členství v ESM.

Čtěte také:


Topolánek nezklamal...

Svým projevem zaujal Mirek Topolánek a vyvolal i kontroverzní reakce.  „Přestaňme už proboha s hledáním vnitřního nepřítele a koncentrujme se na skutečné hrozby, které nabourávají naši polistopadovou svobodu. Levicový populismus, národní socialismus, národovecký izolacionismus, otevřený i latentní rasismus, trade unionismus, multikulturalismus, environmentalismus, eurofederalismus, antieuropeismus... Vím, že hra na „ismy" je trochu klausovská, ale já to cítím stejně jako on, i když se neshodneme na všech,"

Vyzval, aby se strana nedělila na topolánkovce, klausovce, či nečasovce. „Protože my všichni jsme ODS. Ostatně kdybych to měl dohnat ad absurdum, tak ten největší topolánkovec, který mi sedm let kryl záda coby místopředseda, je dnes předsedou občanských demokratů," řekl Topolánek. Také vyzdvihl, že byl evropským státníkem.

Jájínkovský, vtipný...

Kontroverzní Topolánek vyvolal i kontroverzní reakce. „Mě mrzí, že zneužil formát zdravice k tomu, aby přednesl politický projev. To on sice může, ale ať ho přednese v sekci politická diskuse. Vůbec jsem také nepochopil poznámku, že tento kongres měl volit nové vedení, protože volební kongres je až za rok," řekl ParlamenntímListům.cz europoslanec, šéf ODS v regionu Vysočina a člen Výkonné rady Ivo Strejček.

Psali jsme: Hájek: Nešika Topolánek. Sám se udal, že chystal puč


„Byl to topolánkovský projev a jako takový měl vše topolánkovské: humor, nadsázku, šťouchnutí a myšlenku," míní místopředseda ODS Pavel Drobil.

„Kdyby tam bylo o padesát procent méně Mirkova „Já", tak bych řekl, že byl skvělý. Takhle byl moc jájínkovský," myslí si zase Topolánkův rival Pavel Bém.

Poslanec Aleš Rádl považuje Topolánkův projev za celkem neagresivní vystoupení člověka, který vidí, že pro útočnější projev není významnější skupina posluchačů a je v postavení člověka, který potřebuje vést s aktuální vládou konstruktivní dialog. "Z rétorické stránky se mi to líbilo a předneseno to bylo také pěkně," dodal Rádl.

Tluchoře nespasil ani Šebek

Senátor Jiří Oberfalzer se domnívá, že šlo o dobrý, výrazný projev. „Mirek v něm z nemalé části řešil vlastní agendu pádu vlády a sesazení z předsednického postu, či spíše hodnotil věci a události z tohoto zorného úhlu. Vyzdvihl úspěchy ODS za celou její historii a vyslovil se k evropské otázce z pozice realistického proEvropana. Vyzval k ukončení vnitřních půtek, ale současně kritikou Věcí veřejných i politováním, že se nevolí noví místopředsedové, ukázal blízkost těm kruhům v ODS, které v posledních měsících organizovaly vnitřní rozbroj a chystali se tento kongres k němu využít. Hlavní poselství ale vidím v nepřímém oznámení: stále jsem tady, byl jsem a jsem dobrý, můžete se mnou počítat, jsem připraven," řekl ParlamentnímListům.cz Oberfalzer.

Psali jsme: Pozor. Obludný Tluchoř, zní od poslanců ODS


Nutno dodat, že se údajné plány tluchořovců a topolánkovců na volební kongres a změnu vedení ODS naprosto nezdařily. Nečas ukázal, že má situaci pevně ve svých rukách a než se stačila protinečasovská i opozice rozkoukat, byla schválena změna stanov i prodloužení funkčního období. „Něco o Petru Tluchořovi ukazuje, že místo sebe poslal senátora Karla Šebka. O jisté bezradnosti této skupiny vypovídá, že Šebek není zrovna silný rétor," řekl redakci vysoce postavený člen ODS blízký Nečasovi.

Čtěte více: Ministr Fuksa jde z vlády. Nahradit ho má prý Bendl


Proti multikuluralismu

Obecně projevy místopředsedů nijak zvlášť delegáty nenadchnuly, ani nenaštvaly, pokud je tedy vůbec poslouchali.

Důležité bylo, že ODS poněkud přitvrdila a v závěrečném usnesení ODS odmítla pozitivní diskriminaci a multikulturalismus a podpořila vyhoštění těch cizinců, kteří nectí zákony naší země. Snahy o unifikaci migrační politiky v EU jsou podle ODS nepřijatelné; uplatňování migrační politiky je výsostným právem národních vlád.

Myšlenku multikulturalismu v tomto kontextu považuje ODS za mrtvý koncept. Možná tak vyslyšela volání prezidenta Václava Klause, že když o některých tématech bude pravice politicky korektně mlčet, tak na těchto věcech bude získávat krajní pravice.


SLEDOVALI jsme: Kongres ODS


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…