Češi vidí budoucnost EU černě a euro nechtějí, vyplývá z průzkumu

04.11.2011 20:24

Pokud by se nyní konalo referendu o vstupu České republiky do eurozóny, dvě třetiny Čechů by se vyjádřili negativně. Pokud by se rozhodovalo o tom, zda by Česko mělo být součástí Evropské unie, téměř polovina obyvatel by byla proti. Většina lidí se totiž domnívá, že členství v EU není pro zemi přínosem. Tyto skeptické názory vyplývají z průzkumu společnosti SANEP.

Češi vidí budoucnost EU černě a euro nechtějí, vyplývá z průzkumu

Většina veřejnosti se domnívá, že dluhová krize by mohla způsobit rozpad Evropské unie. Více než dvě třetiny vidí budoucnost Řecka černě. Přes finanční pomoc ostatních států čekají, že země zbankrotuje. A na ekonomické podpoře zadluženým státům se dvě třetiny obyvatel rozhodně nechtějí podílet.

Rovněž dvě třetiny obyvatel se obávají, že by finanční problémy zemí mohly vést k sociálním nepokojům. Ty už ostatně vypukly v Řecku nebo ve Španělsku.

Další průzkumy agentury SANEP

Krize eura stáhne i českou ekonomiku

Převážná část společnosti (87 procent) má strach, že finanční problémy EU ovlivní českou ekonomiku, přestože ČR není členem eurozóny. Jejich obavy potvrdil Miroslav Kalousek, když uvedl, že chystá další úsporná opatření.

Celý průzkum ZDE

O vstupu do eurozóny by tedy rozhodně mělo rozhodnout referendum. „Více jak dvě třetiny dotázaných (64,1 procenta) souhlasí s požadavkem stávajícího předsedy vlády Petra Nečase, podle kterého by případný vstup do eurozóny, respektive přijetí eura měl být podmíněn konáním referenda," uvádí společnost SANEP.

Čtěte více:

Vystoupení z krachující EU. Nikdy neříkej nikdy, šokují čeští politici

EU je německá Čtvrtá říše, šokoval poslanec ČSSD. Jde o Řecko

EU krachuje. Spasí nás Čína a Rusko

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor:

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

22:15 Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

Výskyt černého kašle v ČR dosáhl svého dlouholetého maxima. Vedle zvýšeného výskytu černého kašle se…