EU je německá Čtvrtá říše, šokoval poslanec ČSSD. Jde o Řecko

03.11.2011 16:56

Řecká vláda v čele s premiérem Jorgosem Papandreem se nejprve rozhodla, že vypíše referendum, v němž by se měla občanů zeptat, zda souhlasí s výsledky summitu, které mají Řecku odpustit polovinu jejich dluhu a na druhou stranu je zavázat ke drastickým úsporným opatřením. Referendum se ale nelíbí Francii a Německu, tak si kancléřka Angela Merkelová a prezident Nicolas Sarkozy pozvali ve čtvrtek řeckého premiéra „na kobereček“ do francouzského Cannes, kde v pátek proběhne summit zemí G 20. Část českých politiků to považuje za vměšování do vnitřních záležitostí suverénního státu.

EU je německá Čtvrtá říše, šokoval poslanec ČSSD. Jde o Řecko
Foto: vpolomouc.army.cz
Popisek: Vlajka EU

Papandreu zde vysvětloval Merkelové a Sarkozymu, proč se rozhodl vyhlásit ve své zemi referendum. A dostal jasné varování. Do hlasování nemohou Atény s dalšími penězi vůbec počítat. Referendum se mělo podle Papandrea původně uskutečnit 4. prosince, ale zdá se že výhrůžky Berlína a Paříže na politické scéně Řecka působí.

Z počátku ale nebylo zřejmé, jak konkrétně bude znít otázka v referendu. Nebylo vyloučeno, že se bude hlasovat o samotném setrvání Řecka v eurozóně. Vývoj ale nabírá rychle dynamiku. Celá záležitost se komplikuje tím, že dva ministři vlády, jedním z nich ministr financí, jsou proti referendu, protože by nyní nepřišlo do Řecka osm miliard eur. Čili referendum se nakonec možná ani konat nebude. Dokonce se spekuluje, že by mohl současný premiér odstoupit. Podle současných informací se pravděpodobnost referenda snižuje. 

Evropská komise ve čtvrtek navíc podle agentury AFP varovala, že žádná země nemůže opustit eurozónu a přitom zůstat v Evropské unii. Podle komise to plyne z Lisabonské smlouvy.

Čtěte také: Řecké NE v referendu bude politickou porážkou EU, říká Zahradil 

EU jako Čtvrtá říše.

Podle poslance ČSSD Jiřího Koskuby je dobře, že si dvě velmoci pozvaly Řecko „na kobereček". Aspoň to podle něho ukázalo, co je EU zač. „Vítám, že se odkrývá skutečná podstata fungování zřejmě Čtvrté říše, byť nyní pod názvem EU. Je na čase se vážně zamyslet, zda to takto může vůbec fungovat dále. A co na to my. Je naivní si myslet, že se nám vše vyhne, že nás to ušetří. Tím však Řeky nebráním. Zvláště jejich pravicovou, opakuji pravicovou vládu, která je na vině. Je třeba rozhodnout: bude EU superstát znamenající zánik národních států? Nebo dále jen nesourodý spolek zemí první až páté kategorie? Nebo nic? To je otázka," řekl ParlamentnímListům.cz Koskuba.

psali jsme:

„Margaret Thatcherová již na začátku devadesátých let označila Evropskou unii, vlečenou do rychlého a hlubokého občanského integračního bezvědomí německým motorem ve francouzské karoserii, politicky nekorektním termínem Čtvrtá říše," uvedl před časem vicekancléř prezidenta republiky Petr Hájek. Třetí říší byla Hitlerova Nová Evropa.

Čtěte také:

Nutno dodat, že i v samotném Řecku se začínají objevovat plakáty, na nichž je německá kancléřka Angela Merkelová vyobrazena jako jeden z jejích předchůdců předchůdce ve funkci kancléře Adolf Hitler.

Rozhodují Francie a Německo

Signál ze strany Německa a Francie nepodceňuje ani europoslanec ODS Ivo Strejček. „Považuji to za srozumitelný příklad ´stále těsnější unie´, ve které bude rozhodovat politický tlak evropských velmocí při obhajobě zájmů právě těchto velmocí. Nakonec o čem jiném byl i tlak na slovenskou vládu, který vyústil v pád vlády Ivety Radičové?" uvedl europoslanec, který narazil na to, že na Slovensku padla vláda poté, co koaliční strana Richarda Sulíka Sloboda a solidarita odmítla poslat několik miliard eur do Bruselu.

Čtěte také: Šéf slovenského parlamentu: Češi, vaši poslanci vyhodí 250 miliard

Europoslance KSČM Jaromíra Kohlíčka jednání Merkelové a především Sarkozyho příliš nepřekvapilo.

„To není nic nového. Pan Sarkozy již nedávno uvedl, že by nové členské státy měly držet hubu a podobně se pustil i do britského premiéra Davida Camerona. Sarkozy se chce takto zviditelnit, protože podle průzkumů by v prezidentských volbách skončil až jako třetí. Pokud řecká vláda vypíše referendum, tak je projev sebezáchovy, protože škrty a sociální otřesy vzniklé případným přijetím plánu schváleném na summitu eurozóny nechtějí vzít na sebe. Merkelová v tom podle mě nehrála tak velkou roli. Ta už čeká jen na to, až ve volbách dostane ránu z milosti," řekl redakci serveru ParlamentníListy.cz Kohlíček.

Psali jsme: Kakání a čůraní jen s povolením EU. Politici volají psychiatra

Podle poslance TOP 09 Daniela Korteho záleží na formě onoho „pozvání". „Ale chce něco Řecko od EU, nebo EU od Řecka? Koneckonců tam Papandreu nemusel jezdit," doplnil Korte.

"Povolání řeckého premiera ´na kobereček´ je zcela jistě zásahem do suverenity Řecka. Možná i nebezpečný precedens. Na druhou stranu vezmeme-li v úvahu to obrovské množství financí, které EU Řecku poskytla, není se co divit, že Merkelová a Sarkozy jednají tak, jako jednají. Krok Řecka by mohl pro EU být destrukčním. Nemohu říci, že by mi to nahnalo slzy do očí," uvedl senátor Severočechů.cz Jaroslav Doubrava.

Není to kobereček...

S Jiřím Koskubou nesouhlasí ale jeho někteří kolegové z ČSSD. Podle europoslance ČSSD a místopředsedy Evropského parlamentu Libora Roučka se vůbec nejedná o vměšování do vnitřních záležitostí. „Řecko by na žádný ´kobereček´nemuselo jezdit, kdyby mělo své vlastní peníze. Protože je nemá, tak musí akceptovat pravidla a podmínky svých věřitelů, stejně jako každý občan musí akceptovat podmínky pro poskytnutí úvěru, pokud si jde do banky půjčit peníze," říká Rouček.

Předseda Senátu Milan Štěch z ČSSD si také nemyslí, že by šlo o vměšování do vnitřních záležitostí. „Nejde o pozvání na kobereček. Na druhou stranu se obávám, že výsledky summitu eurozóny nejsou východiskem. EU nemá nástroje, jak situaci řešit. EU je stále na půli cesty a politická integrace zaostává za integrací ekonomickou. Unie potřebuje mít fiskální nástroje, které nemá. Rovněž si myslím, že se krize nemůže vyřešit bez globální spolupráce. Byl bych rád, kdyby summit G 20 konečně vyřešil celosvětově lepší regulaci bankovních institucí, daňových rájů a podobně. Jinak se budou ekonomické krize neustále opakovat," řekl redakci Štěch.

Demokracie po bruselsku. Vládne Sarkozy a Merkelová

Předsedovi sněmovního Výboru pro evropské záležitosti a prvnímu místopředsedovi poslaneckého klubu ODS Janu Bauerovi se chování velmocí ale nelíbí. „Demokracie po bruselsku, kde jsou si prý všichni rovni, je čím dál častěji zúžena na dohodu Merkelová-Sarkozy. Část státní suverenity již dávno ztratily všechny členské státy EU, nejen Řekové. Krachující státy musí ovšem počítat s daleko větší a potupnější ztrátou pravomocí ovlivňovat chod vlastních dějin. Je to smutné a dělejme maximum, abychom se toho v naší zemi nikdy nedožili," varuje poslanec.

Psali jsme: Bolševici z Bruselu způsobí hladomor. Šéf EU zhnusil politiky

Europoslanec ODS Hynek Fajmon míní, že vzhledem k dosažené míře integrace uvnitř eurozóny již není možné mluvit v případě Řecka o suverenitě. „Rovněž jeho dluhová pozice fakticky omezuje řeckou suverenitu, a proto mě Papandreu na koberci nepřekvapuje a ani nepobuřuje. Ostatně Řekové do tohoto chomoutu vlezli dobrovolně, takže je správné, že musí nést následky. To platí i o Francii a Německu," míní Fajmon.

Čtěte také: Přečtěte si, jak Brusel reguluje celý váš den minutu po minutě

Podle senátora ČSSD Jiřího Dienstbiera se Německo a Francie nedopustily něčeho špatného. „Řecko žádá o pomoc a její podmínky musí mít dojednány se svými evropskými partnery, nejde o žádný ´kobereček´, ale zcela legitimní jednání," myslí si senátor.

"Já myslím, že v tomto případě prostě nastala situace, že se odhazují všechny masky a ve chvíli ´nejvyšší nouze´ se prostě jen takto obnažuje podstata principů, na jejichž základech zkrátka funguje ta ´jednotná Evropa´. Všechny ty lisabonské smlouvy a evropské parlamenty mají tuto zjevnou skutečnost jen dočasně maskovat," říká poslanec ODS Aleš Rádl.

EU jako byrokratický diktát

Postoj velkých zemí k Řecku podle šéfky Suverenity Jany Bobošíkové ukazuje skutečnou esenci současné EU: „Je to mocenský a byrokratický diktát bez respektu k jakémukoli demokratickému vyjádření vlád členských zemí, navíc diktát s obrovským strachem z hlasu občanů. Demokratický deficit a potlačování svobody a práva na sebeurčení v praxi."

Čtěte také: Evropa prý směřuje k socialistické diktatuře. Lidé vyjdou do ulic

Podle poslankyně ODS Zdeňky Horníkové se jedná o cíl obou zemí ekonomicky ovládnout evropské trhy. „To už je dávno brutální, jak Sarkozy a Merkelová ovládají příděly z dotací, aby u nás udržely vlastní firmy. Veřejné zakázky si tak pěkně zkorumpovaly pro sebe, že," dodala poslankyně.

"Řecko má ohroženy nejen splátky, ale i vlastní chod země. Záchrana eura už začíná nabývat převahu nad záchranou Řecka. Řecku bude zřejmě nutno pomoci kultivovaně, ale podle jeho rozhodnutí," domnívá se poslankyně TOP 09 Jitka Chalánková.

Řekové si kobereček zaslouží

Europoslanec KDU-ČSL Jan Březina se domnívá, že jako vměšování do vnitřních záležitostí suverénního státu by se dala situace chápat, kdybychom nebyli v akutním ohrožení v důsledku paniky na finančních trzích- „Kdyby Řecko uspořádalo referendum o čemkoli v jakýkoli jiný okamžik, neměl by nikdo námitky. Je naprosto v pořádku, že řecký premiér je ´na koberci´. Rovněž pozastavení finančních toků je úplně v pořádku. Dlužník není nikdy svobodný. Toto poučení bychom si měli z této situace odnést i my," varuje Březina.

Nejistota ohledně Řecka a možné vypsání referenda rozzlobilo Sarkozyho také, neboť chtěl plán oznámit na setkání G 20, které hostí, jako hotovou věc a nyní s ním nemůže s jistotou kalkulovat.

Psali jsme: Česko patří Čechům, ne Bruselu, říkají politici k 28. říjnu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…