Hnusné slepice, kradou a lžou. Mladí Vandasovci poučují o vládě

04.11.2011 19:52

"Slepice jsou hnusné plemeno – kradou, lžou a podváděj. Maskují se jako hosté chudí, jak jsou ale v Kačerově, je jim okamžitě hej! Bez oddychu si stěžují prudí, přitom kachnám tvrdě vládnou, drze napadnou i labutě a husy, čest v sobě nemají vůbec žádnou." I takovými přirovnáváními častují mladí dělníci české politické špičky. Chtějí tak zvýšit zájem mladých o politiku. Politiky ale jejich aktivita příliš nezajímá. Tedy vyjma šéfa "klasických" dělníků, Tomáše Vandase.

Hnusné slepice, kradou a lžou. Mladí Vandasovci poučují o vládě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda DSSS Tomáš Vandas na mítinku strany

Nejen Dělnické straně sociální spravedlnosti vedené Tomášem Vandasem, ale i Dělnické mládeži už došla se současným vládním establishmentem trpělivost.


Členové mladé pravice se tak rozhodli dát najevo nesouhlas s vládní a vůdčí politickou garniturou poměrně svérázným způsobem. Rozjeli kampaň s názvem Školní dvůr, v jejímž rámci vydali i poměrně originální komiks. Skrz kachny, slepice a husy v něm útočí na současné politiky. Chtějí apelovat na to, aby se situace změnila.

Slepice se maskují. V Kačerově jim je hej

"Slepice jsou hnusné plemeno - kradou, lžou a podváděj. Maskují se jako hosté chudí, jak jsou ale v Kačerově, je jim okamžitě hej," píše se v komiksu, který atakuje vládní praktiky.


"Bez oddychu si stěžují a prudí, přitom kachnám tvrdě vládnou, drze napadnou i labutě a husy, čest v sobě nemají vůbec žádnou.  Kachny jsou skvělí opeřenci, dobré srdce, pracují rády a tvrdě, byly na sebe i právem hrdé, než nakukali jim slepičí umaštěnci, že být kachnou je vlastně zvrhlostí," pokračují dělníci v kritice vládních praktik. Komiksem, ale i celou kampaní chtějí primárně zaujmout školou povinnou mládež. Pro aktivity dělníků a zejména proti vládě.

"Příběh poukazuje mimo jiné na mnohá paradoxní jednání našich politiků, která zásadním způsobem negativně ovlivňují především budoucnost mladých lidí. Záměrně je ale užito takovýchto neurčitých přirovnání," sdělil ParlamentnímListům.cz předseda Dělnické mládeže Erik Lamprecht.


Na koho konkrétně ale pasuje metafora slepic, hus či kachen, které v komiksu o nerovném postavení zvířat vystupují? To nechávají dělníci otevřené. "Nechal bych na každém čtenáři, jestli se s poselstvím příběhu ztotožní a najde v něm podobnost třeba s českou politickou scénou," dodal Lamprecht.

Odborníky na vzdělání slepice nezajímají

Ač mají mladí pravicoví politici velké ambice, u těch "velkých" zatím zůstal téměř bez povšimnutí. Ani jeden z redakcí oslovených poslanců z výboru pro vzdělávání, kulturu a lidská práva, například Adam Rykala nebo Jiří Šlég jej nezaregistroval.

"Přiznám se, že nesleduji aktivity pohrobků extremistické strany, která byla ostatně pro vyhraněnost názorů jejich vůdců zrušena. Respektuji různost názoru, shoduji se v odporu proti této vládě, nicméně doufám, že tato skupina nebude mít velký vliv na názory mladých lidí," řekl pro ParlamentníListy.cz Šlégr.

A to i přesto, že ji mladí dělníci považují za klíčový nástroj boje proti současným politickým špičkám.

Česko není domov

"V naší zemi si už mnohdy nepřipadáme jako doma, úroveň vzdělávání je doslova mizerná a mládež marně postrádá hodnotnou perspektivu. Politika dnes znamená dohady úzké skupiny vyvolených o naplnění rozpočtu. Ale koho dalšího taková politika zajímá? My máme konkrétní problémy, které evidentně nezajímají ty, které nepálí. Je nejvyšší čas na změnu," volá do světa Dělnická mládež.

  • Více o Dělnické mládeži ZDE


Její aktivity kvituje s povděkem i šéf Dělnické strany Tomáš Vandas. "Je to zábavná, potěšující a nekonvenční forma, nevím, že by někdy nějaké sdružení zvolilo podobný způsob," reagoval pro ParlamentníListy.cz na vznik komiksu.

Kdo je slepice a kdo kachna? Nikdo neví

"Zatím na něj máme výhradně pozitivní reakce, doufám, že podobných projektů bude víc," dodal šéf Dělníků. Ohledně konkrétních podob slepic, kachen či labutí, o kterých je v komiksu řeč, ale stejně jako Dělnická mládež mlčí. "Je na každém, koho si do těchto pozic dosadí," uvedl pro redakci.

Politolog Zdeněk Zbořil reagoval na aktivitu mládých z DSSS pro ParlamentníListy.cz poměrně stručně: Pokud to zaujme dnešní mládež, tak nás potěš Pánbůh."   

Dělnická mládež je občanské sdružení mladých lidí ve věku 15 až 35 let sympatizujících s Dělnickou stranou sociální spravedlnosti, případně se podílejících na její činnosti.

Po soudním zrušení Dělnické strany se Dělnická mládež přeorientovala na spolupráci s DSSS.

Čtěte také:


Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…