Nechal jste se oklamat. A my tím trpíme, říkají Jihočeši ministrovi

05.11.2011 18:35

Stavba dálnice D3, která má v budoucnosti propojit Prahu s jihem Čech, vypadla podle hejtmana Jihočeského kraje Martina Kuby (ODS) ze seznamu prioritních staveb EU. Ministr dopravy Pavel Dobeš (VV), který je nadále přesvědčen o tom, že stavba evropskou podporu neztratila, se prý nechal oklamat vládními či bruselskými úředníky.

Nechal jste se oklamat. A my tím trpíme, říkají Jihočeši ministrovi
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Ministr dopravy Pavel Dobeš na zasedání vlády

Podle informací kraje měla ze seznamu prioritních staveb TEN-T vypadnout nejen dálnice D3,ale i železniční koridor vedoucí do jižních Čech. V takovém případě by projekty nebylo možné zafinancovat ze speciálního evropského fondu dopravní infrastruktury, kterými EU podporuje stavbu nejdůležitějších dopravních tepen. Dobešovo ministerstvo však zprávu popřelo.

„Pan ministr se snaží uchlácholit veřejnost, nebo nemá od svých podřízených úplné informace. My jsme nekritizovali, že na tento úsek nebude možné čerpat evropské prostředky, ale to, že nebyl na rozdíl od jiných prioritních staveb zařazen do základní sítě.," uvedl Kuba pro server Novinky.cz.

Fond soudržnosti? Sliby chyby

Dodává, že ani ministrův slib financovat D3 z Fondu soudržnosti není příliš reálný. Takových slibů už jsme slyšeli... D3 je mezi dopravními prioritami státu 25 let a jezdíme po 17 kilometrech. Z fondu soudržnosti půjde do dopravy asi jen 90 miliard korun, a to jsou peníze nejen na D3, ale na všechny dopravní stavby v ČR. Kolik si myslíte, že se z toho postaví kilometrů D3? Máme šanci využít zvláštního fondu, ve kterém bude zhruba 750 miliard, a my o něj ani nebojujeme," stěžoval si vicehejtman.

Uvedl také, že o nelehké situaci projektu debatoval i s hornorakouskými politiky, které informace o vyřazení stavby také velmi překvapila. Rakušané prý slíbili, že spolu s Jihočechy udělají vše pro to, aby byl v rámci schvalovacího procesu stávající návrh přezkoumán.

Čtěte také:
Klaus: Temelín je vedlejší, s Rakouskem řešíme dálnice
STAN: Podporujeme rychlé dokončení dálnice D3 i dostavbu Temelína. Ultimáta odmítáme

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: qot

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Všude jako v Bruselu. Bodání, vraždy, popravy. „Popírají to. Nebo hůř, tvrdí, že je to dobře.“

11:30 Všude jako v Bruselu. Bodání, vraždy, popravy. „Popírají to. Nebo hůř, tvrdí, že je to dobře.“

„Původní bílé křesťanské evropské obyvatelstvo je nahrazováno migranty stále se zrychlujícím tempem,…