Svoboda: Byla to od TOP 09 exkluzivní nabídka. Tůma: Nemůžeme čekat do Vánoc

24.11.2011 10:39

I Český rozhlas informoval o tom, že zástupci TOP 09 a části ODS kolem primátora se ráno dohodli na společné vládě na pražském magistrátu, post primátora by měl zůstat Bohuslavu Svobodovi. Zbylí zastupitelé ODS se rozhodují, zda připojí své podpisy na novou koaliční smlouvu. Svoboda ale řekl, že nabídka od TOP 09 byla sice rychlá, ale prý velmi exkluzivní pro ODS.

Svoboda: Byla to od TOP 09 exkluzivní nabídka. Tůma: Nemůžeme čekat do Vánoc
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Svoboda

TOP 09 přinesla primátoru Svobodovi návrh, podle kterého by měla mít TOP 09 v radě šesr křesel a ODS pět plus post primátora. Tato nabídka platí údajně jen dnes a vše se řeší velmi rychle.

„Ano, v dnešních ranních hodinách, někdy po deváté hodině mě navštívil docent Tůma spolu s dalšími třemi představiteli TOP 09, že se rozhodli pro krátkodobě platící nabídku pro ODS na uzavření koalice, která by zachovala pro ODS primátora a místa radních za ODS. Přinesli mi nabídku smlouvy o koaliční spolupráci, která je podepsána všemi 26 zastupiteli za TOP 09," potvrdil Radiožurnálu Svoboda s tím, že nabídku později v rozhovoru pro Českou televizi označil jako exkluzivní.

SLEDUJEME téma Rozpad magistrátu v Praze

„Tato nabídka má kratkodobý charakter a je skutečně  exkluzivní pro ODS, neboť zachová místo primátora," zmínil Svoboda v rozhovoru pro Českou televizi.

Zdeněk Tůma pak televizi řekl, že TOP 09 nemůže čekat do Vánoc. „Nemůžeme čekat do Vánoc na vypovězení koaliční smlouvy. Následovala by zdlouhavá jednání a to si Praha nemůže dovolit. Musí se jednat rychle, počítáme s tím, že by v křesle primátora zůstal Bohuslav Svoboda," řekl Tůma.

Už to konzultoval s Nečasem

Svoboda prý situaci konzultoval s premiérem Nečasem a dostal odpověď, že taková nabídka se neodmítá.

Koaliční smlouva začne platit podpisem obou stran, zatím ji podepsalo jen devět zastupitelů za ODS.

Rozhlas připomněl, že právě zasedá klub ODS, který rozhodne, jestli se za novou podobu koalice postaví i zbytek zastupitelů. Prioritou pražské TOP 09 je dobré fungování Prahy a očištění jejího jména v oblasti korupce.

„Pražský magistrát bývá uváděn jako jeden z pomníků korupce. Naší snahou bude najít taková řešení, která omezí vliv takzvaných kmotrů a přivede Praze jasnou a transparentní vládu, která nebude součástí takových kauz, jako jsou tunely Blanka, Opencard jízdenky a dalších. Tomu podřídíme veškeré svoje úsilí," zdůraznil k tomu předseda poslaneckého klubu Petr Gazík.

„My si plně uvědomujeme odpovědnost TOP 09 jako vítězné strany. Nicméně je třeba také si říct, že ODS a ČSSD plně nesou odpovědnost za to, co se po volbách stalo a kam to po roce dotáhli," dodal Gazdík pro Radiožurnál.

Psali jsme:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…