Hlavně klid, pánové. Pražská ODS se děsí střetu mezi Svobodou a Šťastným

26.05.2011 22:13

Jak informovaly ParlamentníListy.cz a jak potvrdily HN, primátor Bohuslav Svoboda by chtěl kandidovat na předsedu pražské ODS a vyzvat tak současného předsedu regionu Borise Šťastného. Reakce předáků pražské ODS jsou různé. Požadavek mimořádného sněmu ale příliš podporu nemá.

Hlavně klid, pánové. Pražská ODS se děsí střetu mezi Svobodou a Šťastným

Svoboda v rozhovoru pro HN vybídl ke svolání mimořádného sjezdu pražské regionální organizace ODS. „Je to do budoucna jediná cesta, aby bylo jasno, kterým směrem jdeme," uvedl Svoboda.

více: Svoboda vyzve Šťastného. Bude kandidovat na šéfa pražské ODS

„Pan primátor se mnou osobně, ani na žádném zasedání ODS o svolání mimořádného volebního sněmu slovíčkem nehovořil a svolání sněmu nežádal. Ve středu jsem nicméně z médií zaznamenal, že pan primátor Svoboda nesouhlasí s vládou premiéra Petra Nečase a chce kandidovat na místopředsedu celé ODS, přestože letošní kongres není volební. Nyní se opět z médií dozvídám, že chce kandidovat na předsedu pražské ODS, protože neprosadil některé, pro řadu zastupitelů ODS nepřijatelné, návrhy v klubu. Zatím se v tom nevyznám," reagoval pro ParlamentníListy.cz Boris Šťastný.

Celé vyjádření Borise Šťastného pro ParlamentníListy.cz ZDE

Ke své případné kandidatuře se vyjádřil i primátor Bohuslav Svoboda: "Žádný mimořádný volební sněm jsem nesvolal. Důrazně ale konstatuji, že pokud se nám dlouhodobě nepodaří odstranit nesoulad v řadě zásadních otázek, tak je nutné řešit neshody systémově a podle platných vnitrostranických pravidel. V takový okamžik budu samozřejmě usilovat o maximální prosazení svých názorů a zásad, nebo se naopak opačným rozhodnutím většiny podvolím. Ostatně stejně jednoznačně podporuji týmovou práci, tedy rozhodování klubu zastupitelů ODS. Jedině tak posílíme svoji důvěryhodnost směrem k voličům."

Celé vyjádření Bohuslava Svobody pro ParlamentníListy.cz ZDE 

k tématu: Šťastný poprvé tvrdě vystoupil proti primátoru Svobodovi

Volební sněm má být jednou za dva roky

Názory na případnou kandidaturu Svobody a svolání mimořádného volebního sněmu jsou v pražské ODS různé. Není také jasné, zda se vůbec bude konat. Podle stanov ODS totiž volební regionální sněm probíhá jednou za dva roky.

„Předseda je povinen oblastní sněm svolat, požádá-li o to písemnou formou nejméně minimálně 1/3 členů oblastní rady nebo minimálně 1/3 místních sdružení v oblasti, a to do 30 dnů po doručení žádosti do oblastní kanceláře; nesvolá-li z jakéhokoli důvodu předseda oblastní sněm, učiní tak bezprostředně, nejpozději však do 15 dnů, předseda regionálního sdružení," píše se ve stanovách strany.

Volební sněm by byl moc radikální

„Zatím k tomu nemám co říci. Nikde jsem o této ambici pana primátora neslyšel," uvedl předseda klubu pražských zastupitelů ODS, místopředseda pražské ODS a náměstek ministra obrany Rudolf Blažek. Naopak jasně ve prospěch Svobody se vyslovil senátor Tomáš Grulich. „V případě volby bych podporoval primátora Svobodu," otevřel karty senátor.

Příznivcem svolání volebního sněmu se nezdá být předseda europarlamentní frakce Evropských konzervativců a reformistů Jan Zahradil, který je i členem celostátního grémia strany. „Nejsem si jist, že je situace natolik dramatická, aby to vyžadovalo takto radikální řešení," míní Zahradil.

„Svolání případného regionálního sněmu a jeho program se řídí jasnými pravidly," reagoval stručně místopředseda pražské ODS Pavel Klega.

Není dobré kumulovat funkce

Poslankyně Jana Černochová je proti spojení funkce primátora a šéfa pražské ODS v jedné osobě. „Předsedu volíme až za rok. Docent Svoboda má jako primátor mou absolutní podporu. O mimořádném regionálním sněmu se dozvídám až od vás, takže neumím odhadnout, kdo další bude kandidovat a jestli se vůbec bude nové vedení pražské ODS volit. Můj osobní názor je ten, že přestože si docenta Svobody velmi vážím, jsem zásadně proti kumulaci funkce primátora a předsedy pražského regionu," řekla ParlamentnímListům.cz.

Na mimořádný sněm se ani moc netváří starostka Prahy 6 Marie Kousalíková: „Mám pocit, že volby byly nedávno a tak na nominace je dost času." „Pokud vím, volba předsedy pražské ODS není na pořadu dne. To znamená, že o tomto budu přemýšlet, až to bude aktuální," sdělila ParlamentnímListům.cz poslankyně Lenka Kohoutová.

Kandidovat může každý

Bývalý primátor a expředseda pražské ODS, poslanec Pavel Bém míní, že kandidovat může každý. „Volby jsou základním principem demokracie," dodal Bém.

Místopředsedkyně Senátu Alena Palečková redakci řekla, že informace je pro ní nová a že situaci na pražské radnici detailně nezná. „Až budu mít o ní dostatečný přehled, rozhodnu se. Prozatím mám dojem, že si primátor nevede špatně a o jeho podporu na předsedu pražské ODS lze uvažovat," uvedla senátorka.

„V ODS může kandidovat kdokoli na jakoukoli funkci. V případě kteréhokoli kandidáta je rozhodující pro mou podporu jeho vize a program. To je základní teze, podle které se budu řídit," uvedl poslanec a starosta Prahy 13 David Vodrážka.

Konzervativní strana

Předseda oblastního sdružení Praha 11 Jiří Janeček své preference neodhalil.„ODS Praha 11 se vždy chovala demokraticky. Proto o tom, koho budeme podporovat, rozhodne oblastní sněm na základě programu zájemců o tuto funkci," uvedl.

Členka výkonné rady ODS za pražský region Andrea Vlásenková uvedla, že nechce nic vzkazovat přes média. „Tento postoj jsem nikdy od pana primátora neslyšela a proto očekávám, že mi tento záměr bude sdělen na orgánech ODS, pokud tento postoj pan primátor má. Jinak nebudu komunikovat spekulace. Očekávám standardní přístup, neb jsem členkou konzervativní strany," reagovala.

„Očekávám od pana docenta Svobody jeho priority pro avizovanou kandidaturu. Poté se budu rozhodovat," uvedl starosta Prahy 11 Dalibor Mlejnský, který kritizoval způsob rozdělaní finanční rezervy městským částem.

Sněm až příští rok

Poslanec Jan Florián se dozvěděl o Svobodově oznámení kandidatury až z médií. „Nemám žádné jiné zprávy, že by byla oznámena členům pražské ODS. Moji podporu má řádně zvolené celé vedení pražské ODS, jehož je pan primátor Svoboda prvním místopředsedou," dodal poslanec.

Překvapen dotazem, co říká na případnou kandidaturu Bohuslava Svobody, byl člen regionální rady Tomáš Hrdlička z Prahy 10. „Volba pražského předsedy proběhla v prosinci 2010. ODS je konzervativní stranou a funkční období je dva roky. Tedy nerozumím vaší otázce. Stejně jsem reagoval i na dotaz, zda podpoříme pana primátora na místopředsedu celorepublikové ODS. Zde platí to samé. Volby vedení budou až v roce 2012," sdělil redakci Hrdlička.

Hrdličkovci versus tluchořovci?

Svoboda na začátku týdne také uvedl, že by chtěl kandidovat na místopředsedu celorepublikové ODS. Spory mezi křídlem Bohuslava Svobody a Borise Šťastného vypluly naplno na povrch kvůli jednání o rozdělení finanční rezervy magistrátu. Ta se rozděluje městským částem na různé projekty volnočasových aktivit, škol, parků, domovů pro seniory a podobně.

Část starostů se postavila proti návrhu, který odsouhlasila Rada hlavního města Prahy s tím, že rozdělení financí je prý nespravedlivé. To primátor odmítnul. Finanční výbor návrh neschválil, odmítl ho i klub zastupitelů ODS.

více: Konflikt o stamiliony v pražské ODS pokračuje

„Svobodovci" neoficiálně o spojencích Šťastného říkají, že to jsou „hrdličkovci", zatímco lidé z druhého tábora o Svobodovi říkají, že má vazby na nedávno odvolaného předsedu poslaneckého klubu ODS Petra Tluchoře, který byl silně kritický ohledně setrvání Věcí veřejných ve vládě podobně jako nyní primátor Svoboda a proti kterému vystoupil na poslaneckém klubu ostře premiér Petr Nečas.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…