Svoboda obviňuje Šťastného. Chce rozložit stranu. Ten to odmítá

28.11.2011 16:41

V pražské ODS to vře. Primátor Bohuslav Svoboda tvrdí, že šéf ODS v Praze Boris Šťastný chce stranu rozložit. Ten se brání.

Svoboda obviňuje Šťastného. Chce rozložit stranu. Ten to odmítá
Foto: praha.eu
Popisek: Slavnostní zprovoznění Vysočanské radiály

Primátor hlavního města Bohuslav Svoboda (ODS) obvinil svého stranického soka a šéfa pražské ODS Borise Šťastného, že se snaží rozložit stranu. Uvedl to v tiskovém prohlášení.

Reaguje tak na výroky Šťastného v médiích z posledních dní. Spory mezi Svobodou a Šťastným jsou veřejným tajemství již několik měsíců. Zostřily se poté, co Svoboda bez jeho vědomí uzavřel koalici na pražské radnici s TOP 09.

Celé prohlášení ZDE

"Vyjádření pana Šťastného pro sobotní vydání deníku Právo a nedělní vystoupení v pořadu Otázky Václava Moravce jednoznačně svědčí o tom, že je to právě pan předseda Šťastný, kdo se snaží za každou cenu dezintegrovat pražskou ODS," uvedl Svoboda, který je zároveň prvním místopředsedou ODS v Praze.

Ruku na usmířenou

Šťastný vyjádření Svobody odmítl. ČTK řekl, se snaží o uklidnění situace a nechce Svobodovi "házet klacky pod nohy". "V zájmu pražské i celorepublikové ODS nabízím panu primátorovi ruku na usmířenou. Má plná podpora jemu, i přes jeho dnešní prohlášení, trvá," řekl ČTK.

Šťastný v Právu uvedl, že měl signály o možném odchodu Svobody a jemu blízkých lidí do TOP 09. Primátor to v neděli důrazně popřel. Dnes uvedl, že lidé z jeho blízkosti koaliční smlouvu podepsali na základě podpory ze svých oblastních sdružení. "I na základě této skutečnosti nechápu, co bych já a ostatní členové pohledával v TOP 09," poznamenal.

ODS je v Praze nejednotná

Svobodova slova o podpoře z některých sdružení dokládají například usnesení občanských demokratů z Prahy 4 a 9. Zatímco Praha 4 v nich vyslovila podporu primátorovi, Praha 9 vyjádřila "hluboké znepokojení nad jednáním" Šťastného a některých členů regionální rady.

Svoboda dále Šťastného a jeho příznivce obvinil, že chtěl s TOP 09 vyjednávat tak, aby to "nedopadlo", a před Vánoci by pak byla obnovena staronová koalice s ČSSD. Primátorem by se prý stal opět Svoboda, byl by ale "v obklíčení jiných" lidí ve funkcích náměstků a radních. Druhá možnost prý počítala s tím, že by se primátorem stal předseda zastupitelského klubu Rudolf Blažek.

Šťastný ČTK řekl, že nikdy neuvažoval, že by Svoboda nebyl primátorem. Šťastný před týdnem neočekávaně navrhl vypovědět dosavadní koalici s ČSSD. O budoucí spolupráci chtěl jednat s TOP 09, oficiální jednání svolal na čtvrteční odpoledne. Svoboda jej ale předběhl a ve čtvrtek ráno překvapivě podepsal s TOP 09 koaliční smlouvu. Nejprve jej podpořila pouze část občanských demokratů, pod tlakem okolností se k nim ale přidali i ostatní.

Šťastný v nedělním diskuzním pořadu České televize Otázky Václava Moravce řekl, že by dohodnutá koaliční smlouva měla obsahovat i konkrétní programové priority. Chce, aby je dohodli vyjednávací týmy obou stran. Svoboda to označil za zbytečné a nesmyslné požadavky.

SLEDOVALI jsme téma rozpad magistrátu v Praze

Čtěte více:
Svoboda porazil Šťastného. Kalousek si mne ruce: Naběhli si na vidle
Svoboda: Byla to od TOP 09 exkluzivní nabídka. Tůma: Nemůžeme čekat do Vánoc
Sólista Svoboda se hájil v televizi: Udělal jsem správné rozhodnutí

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ann, čtk

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

22:28 Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

Poslanecká sněmovna nominovala na udělení vyznamenání Za zásluhy ke sblížení Čechů a sudetských Němc…