Přepadovka poslaneckých kanceláří. Našli jsme tam pouze komunistu

03.12.2011 7:32

REPORTÁŽ Pondělky bývají zpravidla vyhrazeny jako dny, kdy mají být poslanci k dispozici voličům ve svých regionálních kancelářích. Tyto dny mohou voliči využít k řešení svých problémů, pokud neví, kam se obrátit. Pro politické strany je to také skvělá příležitost, jak být v přímém kontaktu se svými voliči. ParlamentníListy.cz proto zajímalo, jak tyto dny probíhají a zda jsou poslanci opravdu k zastižení. Výsledek? Ze sedmi poslanců, kteří mají svou kancelář v Olomouci, jsme zastihli pouze poslance Alexandra Černého z KSČM. Přitom na provoz kanceláře dostávají až 25 tisíc měsíčně.

Přepadovka poslaneckých kanceláří. Našli jsme tam pouze komunistu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zívající poslanec

Olomoucký kraj zastupuje dvanáct poslanců. Čtyři za ČSSD, dva za TOP 09, dva za ODS, stejně tak i dva za KSČM a Věci veřejné. Všichni tito poslanci mají své poslanecké dny. Ne každý poslanec však využívá svou kancelář jako úřad, kde jej zastihnete v úřední hodiny. ParlamentníListy.cz se proto zajímaly, zda-li jsou opravdu přichystáni na návštěvy občanů, či jak těžké je domluvit si schůzku.

Osobně přítomen pouze komunista Černý

Nejprve jsme se obrátili na kancelář Alexandera Černého, poslance za KSČM. Na webových stránkách Poslanecké sněmovny tento politik nemá uvedeny žádné konkrétní hodiny, kdy by se ve své kanceláři měl nacházet. Alexander Černý tam ale opravdu byl a podle svých slov se ve své poslanecké kanceláři snaží být každé pondělí. „Jsem tu více méně každé pondělí. Pokud tu přeci jen nemůžu být, je zde přítomna asistentka, která mi vyřídí případný vzkaz a sjedná s dotyčným schůzku," uvedl Černý pro ParlamentníListy.cz.


Dalším poslancem, kterého jsme se snažili zastihnout v jeho olomoucké kanceláři, byl Roman Váňa z ČSSD. Ani tento politik nemá nikde uvedeno, kdy by se ve své poslanecké kanceláři měl vyskytovat. Předpokládali jsme, že stejně jako ostatní, bude tedy přítomen v pondělí. Tohoto poslance se nám však zastihnout nepodařilo, nicméně i zde byl k dispozici jeho asistent připraven převzít případný dotaz a domluvit schůzku.

„Pokud je pan poslanec v regionu, je možné se s ním sejít v kterýkoliv den na základě předchozí domluvy. Úřední hodiny nejsou nijak omezeny, protože někteří občané mají čas třeba až večer," sdělil asistent poslance Váni Filip Žáček.


Druhý z poslanců sociální demokracie Jiří Zemánek nebyl v Olomouci také k zastižení. „Pan poslanec má mimo Olomouc také kancelář ve Šternberku, kde je místostarostou. V pondělí tam byl až do pozdních odpoledních hodin, tudíž se do Olomouce vůbec nedostal," uvedl pro ParlamentníListy.cz jeho asistent Radan Holásek s tím, že úřední hodiny v olomoucké kanceláři má poslanec Zemánek od 8-11 a poté od 13-16. „Je lepší si ale předem sjednat schůzku. Vzhledem k pracovní vytíženosti tu totiž pan poslanec nemusí být," doplnil Holásek.

Ani poslankyně za Věci veřejné Dagmar Navrátilová a Lenka Andrýsová nebyly v pondělí přítomny osobně ve svých kancelářích. První jmenovaná byla tou dobou podle slov jejího asistenta pracovně ve Švýcarsku. Obě poslankyně úřadují ve svých regionálních kancelářích v Olomouci pouze na základě předchozí telefonické domluvy, a to výhradně v pondělí.

Poslanci TOPky i přes úřední hodiny mimo kancelář

Jelikož jsme předpokládali, že se nám nemusí nutně podařit zastihnout poslance bez domluvené schůzky, o kterém navíc nevíme, kdy přesně by se měl ve své kanceláři vyskytovat, rozhodli jsme se jet víceméně na jistotu za poslancem za TOP 09 Bořivojem Šarapatkou. Ten má na webových stránkách TOP 09 napsáno, že je k zastižení ve své kanceláři v Olomouci každé pondělí od 13 do 16 hodin. K našemu překvapení však ani on, ani druhá poslankyně za tuto stranu, Jitka Chalánková, která zde tento den měla také být, a to od 10 do 15 hodin, zde nebyli.

A kde tedy poslanci byli? „Byli jsme včera na výjezdu v Konici, kde jsme se setkali se starosty Konicka a řešili jsme tu jejich aktuální problémy. Každý z našich poslanců se specializuje na určitou oblast a právě paní poslankyně Chalánková má sociální problematiku a starostové se chtěli zeptat na sociální reformu, která je teď velmi klíčovým bodem. Co se týče pana Šarapatky, ten má na starosti životní prostředí, oblast rozvoje venkova a zemědělství, a to jsou klíčové oblasti, které Konicko také trápí. Kromě toho jednotliví starostové apelovali na poslance, aby prošlo rozpočtové určení daní," reagovala pro ParlamentníListy.cz asistentka poslanců Kateřina Šišková.

Šišková: Lidé jsou zvyklí zavolat předem

ParlamentníListy.cz však překvapilo, že v dnešní době, kdy díky technice lze aktualizovat data během okamžiku, nebylo na webu strany žádné upozornění, že ten den bohužel nebudou poslanci k zastižení. Pokud by se člověk opravdu vydal například ze Šumperka, aby v době úředních hodin poslance zastihl, mohlo by ho to stát dost zbytečnou energii i peníze. „Tady ty výjezdy bývají většinou na poslední chvilku, ale je to moje chyba. Měla jsem to dát na web," sebekriticky přiznává Šišková.

Podle ní oba poslanci většinou v pondělky v době úředních hodin v kanceláři bývají. Ovšem na základě telefonického sjednání schůzky předem. „Pan poslanec Šarapatka ještě přednáší na fakultě a někdy musí odběhnout tam, takže v kanceláři vždycky sedět nemůže, ale každopádně je to tak, že u nás funguje telefonická domluva předem. Lidé si na to zvykli," doplnila Šišková s tím, že poslanci v Olomouci bývají i v jiné dny než v pondělí.


Čtěte více:


Ilustrační foto: Hans Štembera


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Katastrofa století. A vláda nic.“ Mrazy zasadily v ČR krutou ránu

9:11 „Katastrofa století. A vláda nic.“ Mrazy zasadily v ČR krutou ránu

POHLED SELSKÝM ROZUMEM „Za mého dětství se říkávalo, že brambory jsou pokrmem chudého lidu,“ vzpomín…