Místostarosta pražské ČSSD: Kam se poděla morálka?

24.11.2011 21:01

Doslova němou barikádu v posledních třech dnech nastolilo tiskové oddělení sociální demokracie. Mlčí předseda Sobotka i jeho zástupce Michal Hašek. Výjimku v textech k aktuálnímu dění v Praze tak redakce ParlamentníchListů.cz našla především v materiálu Petra Lachnita, místostarosty ČSSD Prahy 5. Podle něj však text nereaguje na aktuální dění, má být spíše nadčasový.

Místostarosta pražské ČSSD: Kam se poděla morálka?

"Slovo morálka je skutečně cizího původu. Doufali jsme, že její počeštění jí neubere na významu. Bohužel se zdá, že zůstalo jen slovo jako nálepka. Obsah se jaksi vytratil. Nemám samozřejmě na mysli měšťáckou pseudomorálku, která bedlivě hodnotí, jak se kdo obléká, kdo a proč se s kým stýká a ráda odsoudí jakýkoli odklon od standardního chování jako nepřátelské gesto vůči ustáleným pravidlům," konstatuje ve své úvaze pro ParlamentníListy.cz Lachnit.

Podle něho jde o vyšší zásady, které jde klidně pojmenovat jako mravní principy. "Dobře. Nemá se lhát, ale platí to vždycky? Známe třeba milosrdnou lež. I laskavou. To, co nesnášíme, je podlá lež. Lež, která sleduje jen vlastní prospěch. Vypadá to, jako bychom žili ve společnosti, kde je většina frustrovaná nějakou křivdou, která by jí dávala právo k odplatě stejnou mincí. Právo k nerespektování jakýchkoli pravidel. Nesouhlasím s tvrzením, že to je převážně záležitost mladé generace. Vždycky se kritizovala nastupující generace. Jen se podívejte do starých knížek. Stále stejné povzdechy nad mladými, jak se střídaly generace za sebou," doplňuje sociálnědemokratický místostarosta.

Část jeho úvahy se týká také médií. Ačkoli podle slov Petra Lachnita všichni vědí, že bulvár není fér, že se dostává k informacím nepoctivě, že záměrně vyrábí skandály i tam, kde vůbec nejsou, nestydí se ho kupovat a číst. "Zdá se vám to jako maličkost? Není to maličkost. Je to ukázka občanského postoje," dodává.

Lachnitův nadčasový text paradoxně zaplňuje mezeru, kterou vytvořila jeho mateřská ČSSD. Ačkoli se v uplynulých třech dnech prakticky rozštěpila pražská sociální demokracie, a to na tábor Petra Hulinského a Jiřího Dienstbiera, vrcholné vedení partaje mlčí. Jedinou výraznější aktivitou v hlavním městě tak zůstává deklarace, pod níž se dosud podepsalo 13 pražských, komunálních politiků. Jejím cílem je podpora dnes už bývalého radního Hulinského, na něhož před několika hodinami Nadační fond proti korupci podal trestní oznámení. Důvodem je podezření ze spáchání trestných činů podvodu a porušení povinnosti při správě cizího majetku.

Zástupci Prahy 5, kam spadá i Lachnit, podle materiálů, které mají ParlamentníListy.cz k dispozici, Hulinského podporu odmítnuli. Logicky se tak postavili na stranu jedné z nejpopulárnějších tváří ČSSD Jiřího Dienstbiera.

KAM DÁL:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…