Lidé se bojí o práci, za prací se ale nikomu stěhovat nechce

02.12.2011 14:33

Dvě třetiny lidí mají strach, že přijdou o zaměstnání. Pokud by se jejich obavy naplnily, byli by ochotni přijmout hůře placenou práci nebo mimo svůj obor. Stěhovat se za prací ale chce málokomu.

Lidé se bojí o práci, za prací se ale nikomu stěhovat nechce

Míra nezaměstnanosti se od roku 2009 pohybuje okolo devíti procent, v posledním půl roce klesla pod osm procent. Obavy lidí z nezaměstnanosti se v posledním roce nemění. Z průzkumu společnosti STEM vyplývá, že téměř dvě třetiny lidí mají strach ze ztráty zaměstnání a pouhých deset procent obyvatel si je svým zaměstnáním jistých. Podepsala se na tom pravděpodobně nejistá ekonomická situace ve světě.

Celá zpráva STEM ZDE

Pokud by lidé o svou práci přišli, 85 procentům lidí by nevadilo pracovat mimo svou kvalifikace a o něco méně obyvatel (79 %) by snížilo nároky na výši mzdy. Za prací se ale do jiného kraje moc lidem stěhovat nechce. K takovému kroku by se uchýlilo pouze 39 procent lidí.

Neochota lidí stěhovat se za prací je v české kotlině dlouhodobě zakořeněna. Příčinou je patrně silná vazba k rodinnému majetku a neflexibilní trh s byty a domy. Významnou roli hraje i rodinný stav. Zadaní lidé projevují daleko menší vůli se přestěhovat. Menší problémy by to také činilo mužům než ženám a s přibývající věkem klesá odhodlání se stěhovat u každého.

Čtěte více:

MPSV: Nezaměstnanost v červenci vzrostla na 8,2 procenta

Politolog: Ne chudoba, nezaměstnanost způsobuje problémy

Čechy nejvíce tíží korupce. Následuje zdravotnictví a nezaměstnanost

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor:

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fiala to musí říct první... Úniky z tajných služeb vybraným novinářkám? „Kauza“ Bystroň. Generál varuje

8:20 Fiala to musí říct první... Úniky z tajných služeb vybraným novinářkám? „Kauza“ Bystroň. Generál varuje

Není dobré, pokud tajné služby používají média k „únikům“ ze svých dokumentů, varuje generál a bezpe…