Politolog: Ne chudoba, nezaměstnanost způsobuje problémy

27.08.2011 9:52

„Kdo nechce pracovat, ať nejí.“ Toto poučení svým věrným dal už svatý Pavel. Politolog Stanislav Balík míní, že tato poučka by se měla uvést do praxe. Práce totiž podle něj představuje esenciální součást lidského života. Nezaměstnanost pak přináší podobné problémy, jaké teď vypukly na severu Čech.

Politolog: Ne chudoba, nezaměstnanost způsobuje problémy

Neutěšenou situaci, kdy každý pětistý člověk přes osm let nepracoval, by se podle Stanislava Balíka politici měli zabývat stejně náruživě jako důchodovou či zdravotní reformou. Zatímco totiž minulý režim nezaměstnanost ani neumožňoval, ten současný se k ní staví až příliš vstřícně. „V tom tkví jeden z hlavních problémů současnosti - po materiální stránce lze relativně slušně žít i bez práce. Systém, který byl vytvořen jako záchranná síť pro krizové situace, je široce zneužíván těmi, kteří pracovat nechtějí a díky němu ani nemusí," píše Balík v komentáři Lidových novin.

Podle Balíka přitom není příčinou problémů primárně chudoba. „Vždyť jsou chudí lidé, kteří jsou chudí a čistí. I celé chudé oblasti, které mají nižší kriminalitu než leckteré bohaté," argumentuje Balík. Z problémů viní nezaměstnanost, tedy stav, kdy člověk ztrácí jeden ze základních smyslů života.

SLEDUJEME téma: Romové v Rumburku
Zmocněnkyně viděla Rumburk a hlásá: Trestat přísně, ale všechny stejně

Zkusme ocenit práci uklízečky stejně jako práci lékaře

Řešení problému nezaměstnanosti však v současné době, kdy mnohou práci zastanou levnější a efektivnější stroje, představuje tvrdý oříšek. Sektor zábavy a služeb, kde zatím technika lidi nahradit nedokáže, se podle Balíka nemůže rozrůstat donekonečna. „Co s tím, jak si poradit v situaci, kdy evidentně ne pro každého bude práce, a hlavně ne každého bude pro práci potřeba?" táže se Balík. V úvahách nad touto otázkou zmiňuje například možnost zavedení kratšího pracovního týdne s adekvátně osekanými výplatami, který by v důsledku znamenal práci pro více lidí.

Dalším možným řešením by mohlo být podmiňování státní podpory zapojením do veřejně prospěšných prací. Lidé by ale v takové případě museli odvrhnout tradiční vybíravost mezi dobrou a špatnou prací. „Každá práce má svoji hodnotu. Práce popeláře a uklízečky je pro chod společnosti stejně důležitá jako práce lékaře. Je cestou snížení sociálních dávek - tak aby lidé byli rádi za jakoukoli práci, kterou by tak přestali vykonávat cizinci, protože našinec se nechce dřít," přemítá politolog.

Čtěte také:
Na Cikány armádu, vyzval senátor. Neberte jim dávky, žádá Pehe
Cikáni do práce! křičeli lidé v Rumburku. Sešly se jich dvě tisícovky 
Sociální výbor sněmovny odsouhlasil exekuce na sociální dávky 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: qot

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…